Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Ma nejakou hodnotu "firemni" obalka ( tj. s predtistenym odesilatelem) s pruhlednym okenkem (adresat neni napsany na obalce), ktera je orazitkovana "razitkovou znamkou" (nevim, jestli se tomu tak rika) a kulatym razitkem posty, ktere melo chybne nastavene datum - chybny rok? Chyba je prokazatelna, protoze v tom roce ta firma neexistovala. Tato obalka ale bude asi dost casta, protoze zasilky byly jiste poslany z posty hromadne a proto obalku s chybnym razitkem dostalo urcite mnoho zakazniku. Dekuji za odpovedi.
To, o čem píšete, je otisk výplatního stroje. Otisk má dvě nebo tři části: "známku", kulaté denní razítko a většinou (pokud to není stroj používaný poštou) i štoček s adresou firmy nebo např. nějakým reklamním textem. Toto všechno se tiskne na obálku současně a přímo u odesilatele.
Dotaz na hodnotu směřujte do filatelistického fóra - většina sběratelů pohlednic se o tyto otisky nezajímá. Já sám jsem sice i filatelista, ale těmito otisky se zabývám jen okrajově. Z vlastní zkušenosti vím, že tato chyba bývá poměrně častá, zejména počátkem roku. Mám ve sbírce i otisk, na kterém je letopočet o 11 let "vpředu" - na obálce je současně i denní razítko podací pošty (černé) a prezentační razítko z podatelny adresáta. Domnívám se, že by větší hodnotu měl takový otisk, pokud se chybné nastavení vyskytovalo jen krátkou dobu - třeba jen jeden den nebo dokonce jen na části zásilek z jednoho dne. To by ale věděl jen ten, kdo se tím zabývá. Neuvádíte taky, o jakou firmu jde; to je v případě otisku výplatního stroje to nejdůležitější.
Zkuste dotaz ve fóru Filatelie, a pokud máte možnost, doplňte jej skenem otisku.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.