Po smrti Jakuba Saracéna sa komorským grófom stal jeho brat Ján (podľa Pohla po roku 1375). Jánova značka bola tiež hlava saracéna, no bola umiestnená naľavo, detailnejšie prepracovaná., ikonograficky ľahko odlíšiteľná od Jakubovej značky. Môžeme ju vidieť na Jánových dukátoch, ktoré sú výskytom pomerne vzácne (iba 2 typy). Čo sa týka denárov, tak Pohl Jánovi s otáznikom prisudzuje len saracénsky denár s 2 bodkami pod hlavou saracéna (stredná fotka od ermanaricha, pozrite hore).
1) Spomínanou mincou je svätoladislavský denár s veľmi podobnou značkou, aká je na Jánových dukátoch razených po roku 1375. Tým by sa potvrdila Archyho hypotéza.
2) Huszár pozná saracénsky denár aj obolus s hlavou saracéna otočenou doprava, čo by teoreticky tiež mohli byť Jánove mince. Tým by sa potvrdila aj moja hypotéza.
Na spodných 2 minciach sú pre porovnanie Jakubove značky.
Obrázky:
hmmm... krasne mince. no a jinak to zni celkem logicky...
Ešte jednu vec som zabudol dodať. Na tom "Jánovom" denári má sv.Ladislav medzi nohami krúžok. Týmto spôsobom sa mali odlišovať jednotlivé emisie, t.j. 1.emisia - bez krúžku, 2.emisia - 1 krúžok, atď.
Z uvedeného mi vyplýva, že tento denár bol podľa všetkého razený vo viacerých emisiách, čím by som vylúčil podozrenie, že sa jedná o nejakú náhodu (napr. chyborazba).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.