Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 12:38

jenom mi neda pripomenout to, co asi stejne vite. Hana ve sve typologii o PG Vaclava IV. si techto rozdilu pisma vsima, a nazvy jsou:

previsle horni "patky" (pro to, co ukazuje Stredo zlutou sipkou - ale je jen napravo, nalevo asi neni?) a horizontalni drik (to je ta tenka carka, co spojuje v pulce obe nozicky pismena A)

takze v realu jde rici: pismeno "A" s / bez previslych hornich "patek" a s / bez horizontalniho driku

trosku mi tam hapruje kvuli zkraceni cestina, ale to asi pochopite

nechci vam z toho delat filatelii, jen uvadim, jak si to muzete (kdo chce) poznacit... zde by to bylo asi komicke, protoze by to bylo velke pismeno "A" bez leve previsle horni patky a s pravou previslou horni patkou a horizontalnim drikem 😁 😁 😁

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 13:19

mne je jasne ze to riesim sam, ale je to podla mna to iste ako lalia s bodkou a bez bodky a o tom som mohol vdaka archymu citat clanok

Ľalia vs. ľalia s bodkou je 1 objekt vs. 2 objekty. "A" bez patky vs. "A" s patkou je stále len 1 objekt vs. 1 objekt. Už vidíš ten podstatný rozdiel?

Treba sa skôr zamyslieť na únosnou mierou, čo za variant považovať a čo už radšej nie, lebo to dopadne ako píše Oliver - filatelia.
Ale ako myslíš. Ja si teda k môjmu napíšem, že je to "A bez horných patiek, s horizontálnym driekom a s obidvoma dolnými patkami". Alebo sa dolné patky už nepočítajú? Dúfam, že áno, lebo potom by som mal novú nepopísanú značku (Pohl uvádza bez dolných patiek). 🙄

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 13:20

Oli, toto si mal na mysli ?! 😉

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Stredo

Uživatel

Zaregistrován:
17. 9. 2009

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 13:32

praveze som ciarku povazoval za druhy objekt, dakujem Smith za nakres uz rozumiem. Povazoval som to za A (ta ciarka ako apostrof)

PS: aby sme si rozumeli mne je jasne ze sa nejedna o ziadnu vzacnu variantu ani raritu ani nic podobne, ale toto forum povazujem za priestor vhodny prave na riesenie a rozoberanie podobnych prkotin. Vase prispevky na podobne temy citam rad

vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 13:44

Oli, toto si mal na mysli ?! 😉 Obrázky: ...

jj, toto, je-li to mozne z te fotky posoudit...

___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 14:31

Stredo napsal/a:

...ta ciarka ako apostrof...

OK, keby si to napísal takto, tak sme si mohli rozumieť od začiatku.

Stredo napsal/a:

.... toto forum povazujem za priestor vhodny prave na riesenie a rozoberanie podobnych prkotin...

Veď to tu aj robíme, či nie? Snažím sa argumentovať a strániť sa zbytočných emócií lebo viem, že takáto forma komunikácie má svoje obmedzenia a ľahko tu môžu vzniknúť nedorozumenia ako napr. vyššie uvedené.
Takže, ak máš niečo ďalšie na debatu, nech sa páči, budem rád. 😉

facctory

Moderátor

Zaregistrován:
25. 4. 2007

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 19:36

Zadám sem dotaz ohľadom najpočetnejších mincí Ľudovita I. t.j. denárov s hlavou saracéna ktoré poznáme pod názvom " denarius saracenus". Hľadal som prečo je na denároch hlava saracena.
našiel som toto:
The Saracens head is a pun on the surname of Jacobus Saracenus (Szerechen, in Hun.) and his brother, Johannes, courtiers of Italian descent who were ennobled by Louis. The image of a Saracens head appeared on their coat of arms. Jacobus became the kammergraf at the Pécs mint in 1352, and the Comes Camerarum Regalium in 1369. He died in the early 1370s, at which time Johannes succeeded him as kammergraf.

takže pokiaľ dobre prekladám, hlava saracéna je na minci preto, že komorský gróf sa volal Jacobus Saracenus. Vysvetlil som si to správne?

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2008

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 21:15

To facctory: je to presne ako hovoríš. Hlava Saracéna je vidieť aj ako mincová značka na denároch Ludovíta I., a tá značka patrila mincmajstrovi Jacobovi Saracenovi.

facctory

Moderátor

Zaregistrován:
25. 4. 2007

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 21:21

takže v tom prípade môžme povedať, že kammergraf bol tak dôležitá osoba že ovplyvnila ikonografiu mince...

že hlava saracena sa používala ako mincová značka viem

MisoPN

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2008

Vytvořeno:
1. 1. 2013, 22:27

Keď si to tak vezmeme naozaj, aspoň teda Jacubus Saracenus, ovplyvnil ikonografiu mince. Takže s tebou súhlasím.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.