Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 11. 2010
dobrý den.
Poradil by mi někdo jakou literaturu pro začátečníka ve zbírání Pražských grošů. Myslím tím jak šli groše zasebou a jaké typy, prostě abych věděl co sbírat🙂.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Na uvod do problematiky PG muzete pouzit publikaci od J.Smolika kde mate vse tzv. "pod jednou strechou"
http://kramerius.mlp.cz/kramerius/MShowMonograph.do?id=1583&author=Smolík_Josef
Pokud se budete chtit specializovat tak budete potrebovat novejsi a podrobnejsi literaturu clenenou jiz dle jednotlivych panovniku a to od K.Castelina (Jan Lucembursky), V.Pinty (Karel IV.), J.Hany (Vaclav IV.), J.Haskove (Jiri z Podebrad, Vladislav II.Jag., Ludvik Jag.), J.Chvojky (Ferdinand I.)
Zaregistrován
7. 11. 2010
dík
Zaregistrován
12. 2. 2010
Vyčerpávající.......super!
Zaregistrován
17. 8. 2010
Pokud by Vas zajimala i "popularne naucna" literatura tak mohu doporucit titul "Od Prazskeho Grose ke Korune Ceske" od P. Vorla. Jak nazev napovida, nejedna se sice publikaci vyhradne o PG, cast je jim ale venovana a navic zajimavym zpusobem priblizuje vyvoj peneznictvi v nasich zemich. Obe vydani z roku 2000 i 2004 jsou sice vyprodany, nicmene na aukru se da tu a tam sehnat.
Zaregistrován
28. 8. 2010
Také děkuju za radu. Ještě bych se rád zeptal na nějakou literaturu, která je více obsáhlá na obrázky. Zmíněnou knihu od Smolníka jsem prolistoval a bojím se, že pro mě, jakožto člověka kdo se s tímto setkává poprvé, si nejsem jistý, že to bude dostatečné. Nebo je textový popis dostatečný?
Zaregistrován
17. 8. 2010
Na obrazky je obsahla napriklad Haskova: Pražské groše 1300 - 1526. Je to ovsem pouze soupis Chaurovy sbirky v Narodnim muzeu a ne klasicka typologie jako vyse uvedene tituly. Jestli se nepletu nabizi ji ted celkem levne z prebytku CNS.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.