Moderátoři: smith, Kucera, jan322

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#761 - 18. 3. 2013, 20:39

u nás to bolo tak, že kvalitné mince prúdili mimo Uhorsko a práve poľské sa vozili k nám a banský ťažiary s nimi radi vyplácali baníkov, ktorých ešte viac ochudobňovali.

blasko.juraj.ml@gmail.com

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#762 - 18. 3. 2013, 20:40

jj, to je klasicky priklad odlivu kvalitni meny - a ukazka toho, ze ne vzdy je kvalitnejsi obezivo vyhrou 😐

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#763 - 18. 3. 2013, 21:46

tak sa mi zdá, že sa začína robiť tooning už aj na bežnejších minciach.
čo myslíte?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#764 - 18. 3. 2013, 22:27

mas na mysli to C-H a plamene?

jacisin76@yahoo.com

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#765 - 18. 3. 2013, 22:31

áno a trochu aj číslice, ako keby boli doryté.

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#766 - 18. 3. 2013, 22:37

fotka casto klame. a toto navyse vyzera byt scan z domacej tlaciarne.

nieje ten strizok nerovnomerne hruby a mierne miskovity?
t.j. trosku vypukly v strede na sukni madonny?
a pod jej nohami tensi ako nad hlavou?

jacisin76@yahoo.com

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#767 - 18. 3. 2013, 22:41

no neviem, je to fotka z ebay
možno je to len očný klam

tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován
30. 9. 2010

#768 - 18. 3. 2013, 22:44

aha,
myslel som ze mas mincu doma.

ako tooling mi to nepride,
svetlo ide jasne z lavej strany (pozorovatela)
vsimni si perlovec:
vlavo su vnutorne hroty zatienene, vpravo osvetlene.
pri tomto pohlade mi tiene celkom sedia.

jacisin76@yahoo.com

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#769 - 18. 3. 2013, 23:25
za vola urcite nejsi, jen ted nevim, ktera vlastne mince se ti nelibi. jestli myslis tu moji, tak kdyby nebyla poskozena, nikdo zde by nemel duvod tvrdit (alespon se zatim nikdo neprojevil), ze by byla malo stribrna, ci divna ci falzum... jinak ja taky neverim, ze u te me mince zjistim 7 lotove stribro. nicmene par zkousek ukaze, zda je povrch vyleptan ci nikoliv apod. prubezne to zkusim, hlavne ale musim dodelat i to, co mam otevrene, napr. odtud, z tohoto vlakna, ten trikrejcar - to falzum je jak vysite🙂 co se tyce beleni drobne mince. ta drobot, co mela obsah stribra prilis nizky se nebelila proste proto, protoze by to neprineslo kyzeny vysledek, byly by tam velke ztraty v materialu strizku, mince by se diky tenkosti strizku snadno lamaly (laicky receno tim belenim by byly temer prozrane skrz na skrz). technologicke vybaveni na tuto praci bylo primitivni a myslim si, ze mincovny touto technologii disponovaly vsechny (dokonce i ty z kotehulek). dokud me nekdo nepresvedci o opaku, jsem presvedcen, ze nominaly jako 3, 6 a 15 krejcar se bezne belily (a ty vyssi myslim take). pochybuji, ze by nekdo chtel platit pricmoudlym tolarem...

Myslim tu tvoji poskozenou.. kdyby byla rimska, tak reknu, ze jde o suberat, to oddeleni stribra a mene hodnotneho kovu pod nim je ocividne. Chapu ze ten spatny stav jadra muze byt dusledek prave obnazeni (takze nechraneno vrstvou kvalitnejsiho stribra na povrchu) a nasledne koroze, ale pak by melo stacit zkusit odloupnout nejaky kousek stribra z povrchu a zjistit, jestli je pod nim stejne spatny kov nebo lepsi.
Samozrejme argument ze padelat drobnou minci se moc nevyplatilo uznavam, ale pokud by to bylo ve velkem..? Prece se padelaly i mensi. Srovnani s hlinikovou minci neni moc fer a kdyz si vezmes, jak lide orezavali grose spis kvuli setinam nez desetinam gramu z jedne mince..
Kazdopadne jsem zvedavy kolik toho stribra zjistis v jadru a kolik ho bude celkove🙂

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#770 - 18. 3. 2013, 23:31

ja s tebou souhlasim. a to srovnani s drobnou minci bylo v jine souvislosti, presne tak, padelali se i mensi - u te drobne mince slo o technologii beleni a o to, zda se to vubec vyplatilo, ci zda dulezitejsim aspektem spise bylo, ze by to ty mince s nizkou ryzosti nemusely ustat.

uvidime. a co se koroze tyce - pokud nedoslo k nicemu opravdu divnemu, tak koroze by tak jako tak nemela mit za nasledek zvyseni obsahu medi v jadru mince (tedy neco na zpusob "vykorodovani stribra"). efekt by mel byt spis opacny, kdyz uz...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.