Zaregistrován
1. 8. 2010
u nás to bolo tak, že kvalitné mince prúdili mimo Uhorsko a práve poľské sa vozili k nám a banský ťažiary s nimi radi vyplácali baníkov, ktorých ešte viac ochudobňovali.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
15. 7. 2007
jj, to je klasicky priklad odlivu kvalitni meny - a ukazka toho, ze ne vzdy je kvalitnejsi obezivo vyhrou 😐
Zaregistrován
1. 8. 2010
tak sa mi zdá, že sa začína robiť tooning už aj na bežnejších minciach.
čo myslíte?
Obrázky:
Zaregistrován
30. 9. 2010
Zaregistrován
1. 8. 2010
Zaregistrován
30. 9. 2010
fotka casto klame. a toto navyse vyzera byt scan z domacej tlaciarne.
nieje ten strizok nerovnomerne hruby a mierne miskovity?
t.j. trosku vypukly v strede na sukni madonny?
a pod jej nohami tensi ako nad hlavou?
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
1. 8. 2010
no neviem, je to fotka z ebay
možno je to len očný klam
Zaregistrován
30. 9. 2010
aha,
myslel som ze mas mincu doma.
ako tooling mi to nepride,
svetlo ide jasne z lavej strany (pozorovatela)
vsimni si perlovec:
vlavo su vnutorne hroty zatienene, vpravo osvetlene.
pri tomto pohlade mi tiene celkom sedia.
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
12. 1. 2010
Myslim tu tvoji poskozenou.. kdyby byla rimska, tak reknu, ze jde o suberat, to oddeleni stribra a mene hodnotneho kovu pod nim je ocividne. Chapu ze ten spatny stav jadra muze byt dusledek prave obnazeni (takze nechraneno vrstvou kvalitnejsiho stribra na povrchu) a nasledne koroze, ale pak by melo stacit zkusit odloupnout nejaky kousek stribra z povrchu a zjistit, jestli je pod nim stejne spatny kov nebo lepsi.
Samozrejme argument ze padelat drobnou minci se moc nevyplatilo uznavam, ale pokud by to bylo ve velkem..? Prece se padelaly i mensi. Srovnani s hlinikovou minci neni moc fer a kdyz si vezmes, jak lide orezavali grose spis kvuli setinam nez desetinam gramu z jedne mince..
Kazdopadne jsem zvedavy kolik toho stribra zjistis v jadru a kolik ho bude celkove🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
ja s tebou souhlasim. a to srovnani s drobnou minci bylo v jine souvislosti, presne tak, padelali se i mensi - u te drobne mince slo o technologii beleni a o to, zda se to vubec vyplatilo, ci zda dulezitejsim aspektem spise bylo, ze by to ty mince s nizkou ryzosti nemusely ustat.
uvidime. a co se koroze tyce - pokud nedoslo k nicemu opravdu divnemu, tak koroze by tak jako tak nemela mit za nasledek zvyseni obsahu medi v jadru mince (tedy neco na zpusob "vykorodovani stribra"). efekt by mel byt spis opacny, kdyz uz...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.