O mé učast a neúčasti bylo myšleno v rovině tohoto tématu.
Některým lidem to zde postačuje, ale jiným nikoli. Bohužel se občas stavím do role mluvčího, když si jiní nechtějí pálit prsty. S některými lidmi jsem v kontaktu a opravdu mají chuť se něco dozvědět, něco naučit a tato úroveň je naprosto neuspokojuje. Někteří z nich chodí po různých sběratelských akcích a již poznali, že se tam dá vidět a koupit spousta mincí. Některé již mají doma ve sbírkách a netouží se na ně dívat i zde.
To co zde presentuji, to není pouze teorie, ale ve velké míře také popsaná má praxe, které si někteří sběratelé, i vysoko zde hodnocení, velmi váží, protože jsem jim dal na některé sběratelské záležitosti návod.
Svou účastí zde toho moc nezískám. Spíše tuto účast považuji za mou povinnost předávat druhým, začínajícím sběratelům svoje dlouholeté zkušenosti. Některým moje věty nedávají nic, ale je již pár jednotlivců, kteří za poměrně krátkou dobu se něčemu naučili a dnes to dokazují v praxi. Svojí aktivitu vždy přesouvám sem, protože se mě již nechce psát jednotlivě formou osobních zpráv, ale bohužel to má svoje vady v tom, že si píši sám se sebou, když jiní nemají chuť zde polemizovat.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Ja si myslím že tešiť sa máme každej minci ktorú získame do zbierky.Ako ja 1gr.Leopolda ktorý som si zakúpil ako prvý.Rozmýšlal som čím všetkým tento malý kúsok kovu prešiel za to dlhé obdobie.🙄 Po tejto radosti nasledovalo rozmýšlanie čo vlastne budem zbierať,pretože som zistil kolko typov a ročníkov mincí Leopolda existuje-a samozrejme ceny týchto mincí.Povedal som si že budem zbierať všetko čo sa mi páči a na čo budem mať.😆 To je môj názor zbieranie mi robí radosť,nebankrotujem kôli koníčku.😉
Sú tu zberatelia ktorý preferujú určitý nominál,mincovnu,varianty- je to ich rozhodnutie baví ich to.Prečítam si ich poznatky a prídem k zisteniu kolko toho ešte neviem.Myslím si že tu je výborné prostredie na vymienanie svojich poznatkov a skúseností.Dula77 to tu vedie dobrým smerom,ako aj každý prispievateľ do tejto diskusie.Ale nehádžme hneď kameň do niekoho čo povie nejaký iný svoj názor.Evropa1 je znalý numizmatik,možno teraz sa nám zdá
jeho názor nevhodný ale po určitom čase možno prídeme na to že mal pravdu.😃 A keby ste niekdo😃 mal foto 10 gr.Leopolda1-skúšobná ražba tak prosím dajte to tu.😆 s pozdravom
ja bych se vazne primlouval za to, aby obe strany pamatovaly na to, ze:
- je pouze kazdeho vec co a jak sbira a ostatni by to meli ctit
- existujici doporuceni jsou jen nastinene moznosti, nikoliv zakony
- nekdo je vic sberatel, jiny je vic numismatik a ani jedno neni lepsi ci horsi
- sbirani ma delat cloveka stastnym a spokojenym, ma ho rozvijet
- numismatika nemusi (nemela by) byt ekvivalentem investice a draheho konicka
- vek, vzdelani a zkusenosti se sice ceni, ale nejsme sekta, abysme se z toho pokakli
osobne jsem posledni cast diskuse shledal jako zbytecnou a nudnou. radeji se podivam na jakoukoliv novou, byt obycenou minci v neci sbirce (nesmirne si vazim lidi, kteri nejsou lini vzit do ruky fotak a potesit ostatni - ostatne proto sem chodim - ne abych tu vedl akademicke diskuse, ale abych se potesil). rad si prectu zajimave informace tykajici se konkretnich typu, variant a mincoven.
ostatne nejednou, kdyz jsem se zde zeptal na odbornou vec jsem odpoved nedostal. coz me mrzi, ale na druhou stranu i pres sve hlavni zamereni toto vlakno stale sleduji, protoze ty mince jsou dle meho jeste atraktivni a pekne
ale co je mi, vazeni prominte, vazne sumak, tak to je, jestli sbirate Leopolda zezadu dopredu, shora dolu od prostredka ke krajum nebo podle chlupu mezi ocima.
JA som samozrejme nechcel nikoho odrádzať od prispievania do tohoto vlákna. Snažím sa ho udržať "živé", ale prispievateľov je dosť málo na to aby to tu bolo plné zaujímavostí.
Preto som rád, že tu aj začínajúci zberateľ občas dá svoje prvotiny.
Ak tu chceme robiť debatu na vysokej úrovni, tak sa to dá len o minciach na ktoré sa špecializujeme. Zatiaľ sme tu dvaja čo sa špecializujeme na XV grajciare. Ostatný zbierajú mince LEopolda v širšej úrovni.
Nestačí sem nadhodiť tému, keď nepoznáte zloženie prispievateľov v tomto vlákne a potom sa čudovať, že nik k tej téme nič nenapísal.
Ospravedlňujem sa za to, že svoje myšlienkové pochody neviem podať kvetnato a na úrovni. 😃
blasko.juraj.ml@gmail.com
Ja osobne rozumiem Evrope1. Snaží sa usmerňovať zberateľov, aby ich zbierky boli hodnotné a čo sa týka kvality, na najvyššej úrovni. Samozrejme je tu, teda aspoň podľa mňa háčik. Zbieranie mincí je v prvom rade koníček, a predsa do hobby sa dávajú len peniaze navyše nie?
Ja zbieram viacmenej všetky mince nášho územia, ktoré sú mne cenovo dostupné a samozrejme sa mi páčia. Najviac mincí v mojej zbierke sú malé uhorské denáre, pretože mne sú cenovo dostupné. Som študent a tak na mince moc prostriedkov nemám.
Strašne rád by som si kúpil nejaký toliar Leopolda I. , ale určite nemám 200 € navyše. Radšej si každý mesiac kúpim jeden dva denáre, z ktorých mám radosť.
Napísal som čisto svoj názor a budem rád ak pán Evropa1 bude naďalej prispievať, aspoň je tu čo čítať.
Kdysi jsem sběratele usměrňoval tím směrem, jak píšete, ale dnes, ani nikdy v budoucnosti to již dělat nebudu, ať si každý svými učednickými léty projde podle svého nejlepšího svědomí.
Nyní mě šlo spíše o usměrňování sběratelů formou studování numismatických zákonitostí a mincí této doby a to na úkor zkoumání zbytečných detailů mincí. Opět špatně. Když se snažím napsat něco o obchodních praktikách, které jsou pro každého sběratele důležité, jsem napadán z toho, že jsem pouhý překupník a šmelinář.
Založil jsem téma na mince Františka II., bohužel se našlo na moji práci hodně kritiků. Opustil jsem ho, protože jsem zde neměl kolegu, ani znalého kritika. Bohužel dnes již zapadlo v naprosté zapomění a nikoho nenapadne hozenou rukavici zvednout. Kde jsou dnes moji kritici?
Já sem přispívat budu, ale každá tato činnost s sebou nese velké časové nároky a když člověk nevidí smysl toho co dělá, pak je zbytečné aby daným tématům věnoval tolik času. Podívejte se dnes, jak je krásně. Není škoda sedět u počítače. Za pár dní začne sběratelská sezóna, budu se účastnit několika akcí, kdy se těším na setkání s některými kolegy sběrateli a tam jistě dojde na zapálené diskuse všeho směru a které mě v mé práci naplňují. Zdejší činnosti jsem v poslední době věnoval poměrně dost času. Toto poznání mě usměrňuje do patřičných a z mého pohledu výhodnějších kolejí. Tedy každé činnosti v oblasti numismatiky a sběratelství věnovat pouze tolik času, kolik si zaslouží z hlediska jejich důležitosti.
Je to škoda, ale v oblasti mincí Leopolda I. mě dříve zajímalo mnoho témat, které by bylo zajímavé rozebírat. Po těchto zkušenostech mě nezbývá, než si přiznat, že zde o tento druh práce není zájem.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Evropa1 napsal/a:
... ale v oblasti mincí Leopolda I. mě dříve zajímalo mnoho témat, které by bylo zajímavé rozebírat. Po těchto zkušenostech mě nezbývá, než si přiznat, že zde o tento druh práce není zájem.
I zde se nedávno objevilo zajímavé téma, a to doba ražby hallských krejcarů bez letopočtu. I když se mincemi Leopolda I. apriori nezabývám, snažil jsem se v literatuře kterou mám k dispozici nějaké informace dohledat, vyjádřit svůj názor, a také uvést odkaz na některé další možné zdroje informací. Když použiji Vaše slova, čekal jsem že zejména Vy jako dřívější sběratel mincí Leopolda I. toto téma uchopíte a blíže upřesníte. Bohužel jste se omezil pouze na konstatování toho že se roky ražby nechají dohledat a to bez žádné další konkrétní informace která by mohla kolegovi listopadovi pomoci.
Vámi nastíněné téma vratislavských tříkrejcarů po r.1670 by mohlo být zajímavé, ale aby se zde mohla nějaká smysluplná diskuse rozeběhnout je třeba podložit to něčím konkrétním co Vás k otevření tohoto tématu vede. Pokud jste se setkal např. s ročníkem 1671 dejte sem jeho foto aby bylo o čem diskutovat. Vždyť tak to zde na fóru chodí i v jiných tématech (stačí se podívat třeba do grošového období) a diskuse ke konkrétní zajímavé minci je mnohokráte velmi rozsáhlá a podnětná.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.