Moderátoři: smith
Ne, prohlášeny už jsou zákonem, jakmile dosáhnou nějakého stáří (pokud to není řečeno jinak, např. fotografie starých typů jsou kulturní dědictví do roku 1918 ) a splňuje to podmínky pro zařazení (což splňuje tak 90% věcí), tak to můžete najít třeba na půdě a vyvézt se to nesmí...
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1994-71
podle ZÁKONA O STÁTNÍ PAMÁTKOVÉ PÉČI je zakázáno provádět archeologický výzkum osobám, které k tomu nemají oprávnění. tím, že chodím po poli (lese ...) a mávám detektorem, neprovádím žádný výzkum, zkrátka jen CHODÍM a MÁVÁM DETEKTOREM. teprve v okamžiku, kdybych po zaznění tónu, který signalizuje nějaký kovový předmět pod cívkou, začal kopat, tak tato činnost by se dala vyložit jako archeo výzkum!! přečti si ten zákon, tam o vlastním hledání není ani čárka! co není zakázáno, je povoleno!
nesmíš zapomenout, že detektor si může legálně každý zakoupit. prodejci detektorů platí daně, jsou někde jako podnikatelé úředně vedeni, vlastnictví detektoru je legální. takže není ani zakázané s detektorem chodit a mávat cívkou při hledání😉
tímto také končím s touto neplodnou diskuzí
Kacuro napsal:
...tímto také končím s touto neplodnou diskuzí
Obávám se, že diskuze, jejíž někteří účastníci přejdou hned třetím příspěvkem do agrese a bezdůvodných výpadů, nebude nikdy plodná...
Chtěl jsem se s Vámi (omlouvám se, že Vám netykám) pouze podělit o svoji praktickou zkušenost, kdy jsem se asi rok a půl přel s Ministerstvem kultury stran prodeje několika mincí na A.
Proto znám jimi používané argumenty a výklad zákona...
3x3: nechci už o tom diskutovat proto, že jsem o tom diskutoval zde i na jiných forech již mnohokrát a ta diskuze je v podstatě vždy stejná ... najděte a ukažte mi v tom zákoně o státní památkové péči jedinou formuli, kde je "hledání" zakázáno a veřejně se Vám tu omluvím! četl jsem ten zákon už před delší dobou právě kvůli podobným diskuzím a tak vím, že to v něm není.
Já se nepřu o to, co tam je a/nebo není - ostatně tato polemika ani nebyla důvodem k založení tohoto vlákna.
Dotaz zněl, zda dotyčný může mít problémy z prodeje určitých věcí a mé příspěvky byly odpovědí na tento dotaz. Čerpal jsem při odpovědích z vlastních zkušeností, jelikož se mnou vedlo Ministerstvo kultury (jako s jedním z mnoha) z důvodu prodeje několika starších mincí přestupkové řízení (v roce 2008-2009).
S ohledem na množství tehdejších i současných prodejů mincí na A. i jinde je to sice marginální počet případů, leč stalo se to a já jsem na to chtěl svým příspěvkem upozornit.
Keltské mince a bohemika - nákupy v tuzemských aukcích a v zahraničí, několik kusů bez nákupního dokladu získané výměnou (dokladovatelnou).
Na "další informace" se můžete zeptat "archeologů, se kterými se znáte a spolupracujete" - možná, že některý z nich k nim vypracovával "odborný" posudek.
Celý ten příběh je smutným dokladem toho, jak funguje systém a nakolik je bezmocný jednotlivec, když se dostane do jeho soukolí.
Jistě pochopíte, že nemám potřebu scanovat materiály týkající se této kauzy a věšet je na web - i když by to asi bylo (jak píšete) poučné.
Jelikož se tato diskuse smrskla spíše na dialog dvou osob, kterým je zbytečné zaplevelovat toto fórum, navrhuji zde tuto debatu ukončit.
S radostí Vám však nashromážděné materiály předložím k nahlédnutí - bude-li trvat Váš zájem, při případném osobním setkání...
Po prodeji keltskych minci mimo salove aukce se nejakou dobu z neznameho duvodu dost slo (vim ze na Aukru dokonce mazali aukce techto minci). Kdyby melo ministerstvo vest prestupkove rizeni s kazdym kdo prodava bohemiku, tak by nic jineho nedelali.
Jinak jsem porad nepochopil co s tim ma spolecneho hledani a proc a jaky posudek by mel sepisovat archeolog na mince, ktere byly koupeny na aukcich a jsou k nim doklady?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.