Moderátoři: smith
Zaregistrován
10. 9. 2009
tenzor: No, abych řekl pravdu, nevím...Teoreticky by to mohlo poškodit i stříbro, konec konců i ryzí stříbro se rozpouští v kyselině dusičné dost dobře a rychle. Jak to ale bude v praxi, to si fakt netroufnu tvrdit, bohužel stříbrného jsem u toho celuloidu nic neměl:) Každopádně v suchu by to mělo být celkem bezpečné, ale já osobně bych to asi stejně odlakoval. Předně budu mít jistotu, a za další, mě se stejně lakované nelíbí:) Ono to celé funguje tak, že se musí na povrchu kovu (t.j. pod lakem) potkat nitroxyskupina, voda a kov. Výhoda je, že ten lak je celkem kompaktní a hydrofobní, takže je to asi celé limitované právě rychlostí průniku vody vrstvou laku. Nicméně, čím více té vody pronikne a zreaguje, tím rychleji pak proniká další voda (pač z nitrocelulozy vzniká celuloza, která má k vodě afinitu a propouští ji rychleji, navíc tou reakcí vznikají v laku póry a praskliny)
Určitě si nemyslím, že když to bude v běžném bytě, že by člověk po měsících pozoroval nějakou větší změnu, podle mě ani po letech ne, ale prostě mě by to zneklidňovalo, mít vzácnou minci ošetřenou něčím, co s ní může potenciálně reagovat. Ale kdyby ses rozhodl ji nechat nalakovanou, určitě by riziko poškození ještě víc snížilo potření parafinovým olejem nebo něčím podobným.
A ještě zdůrazňuju, že se to týká jen nitrocelulozových laků, pokud je tam jiný polymer tak by to mělo být téměř bez rizika.
Zaregistrován
21. 12. 2012
mám nějakou šanci jako začátečník poznat jestli je mince lakovaná?
Zaregistrován
26. 8. 2012
Zdravím..
Má zde prosím někdo skutečnou praktickou zkušenost se šetrným odstraněním zaponového laku z ag.mince o vyšší ryzosti(.900)?
Děkuji.
Zaregistrován
16. 2. 2008
Osobní zkušenost nemám ale mělo by to jít acetonem. Doporučuji čistý aceton z lekárny, ne z drogérie.Ten mincím nijak neškodí.
Zaregistrován
27. 12. 2010
Chytrá kniha praví:
napsal/a:
Starší z metod spočívá v potažení mince ochrannou vrstvičkou transparentního laku. Používáme výhradně lak určený k ochraně kovů, jehož obchodní název je Lak nitrocelulózový zaponovaný na kov C 1005. Tento lak však musíme vydatně naředit ředidlem C 6000.
napsal/a:
Výhoda této konzervační metody spočívá především v snadném odstranění naneseného laku ponořením do příslušného ředidla, když potřebujeme z jakéhokoliv důvodu minci odkonzervovat.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
16. 2. 2008
To není kniha chytrá nýbrž blbá 🙄
Zaregistrován
27. 9. 2015
...pánové půl roku ve včelím medu.....nebo měsíc ,sami uvidíte jak to pokračuje a kdy vyndat😉 😃
Zaregistrován
26. 8. 2012
Tak nevím ramiresi jestli si neděláš pr..l...😲
Fakt,nebo kecáš?Nerad bych byl za vola který bude půl roku chodit čumět na tolar v medu...🙂
Asi nejprve ale zkusím radu turtleho..
Zaregistrován
27. 12. 2010
Inu ramires je bohatý člověk. Letošní med (květový) - 1kg - od včelařky začíná na 180Kč.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.