No, že sa u Pohrobka stretávame s veľkou variabilitou erbou je fakt a samozrejme orlica je moravská a nie poľská. V mne dostupnej literatúre sa o absencii českého leva v štíte ako o niečom čudnom nestretávam, pravdupovediac doteraz som sa tým ani nezaoberal. Nejakú historickú hypotézu na túto nemu nepoznám, za českého kráľa bol korunovaný v októbri 1453, ale toto asi na absenciu leva v štíte vplyv nemalo, najmä keď sa český lev bežne nachádzal na dukátoch iných mincovní tej doby. Hanbím sa, ale dnes nebudem za "múdreho"... 😳 😈
jen mi šlo vlastně o to, jestli se nemůže jednat o ražby před jeho volbou českým králem .... což by v historických souvislostech zcela sedělo, ale Pohl tyto ražby klade do roku 1554 ... Myslel jsem, jestli se tím někdo ve vaší oblasti nezybýval a neprovedl třeba časové zpřesnění .... :-)
Pánové dovolím si spekulaci k tomuto Kekuleho krásnému dukátu.Není ta orlice náhodou brandenburská (ač bych si přál aby to moravská byla)jako na Zikmundových denárech a obolech?Soudím tak podle" kosočtvercově dělené" hrudi.Navíc si myslím,že pokud by tam měl být jenom jeden z těchto znaků(lev,orlice),věřím tomu,že by to byl lev.
Ikonografická podobnost by tu byla, ale historické souvislosti jsou proti.
S Braniborským markrabstvím Ladislav Pohrobek (a v jeho době ani Koruna česká) neměl nic společného. Zikmund jej 1415 předal Hohenzollernům.
Nejlogičtější mi přijde teorie kekuleho - ražba před volbou českým králem tedy před r. 1354
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.