Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Zaregistrován
26. 7. 2007
Máš pravdu. Ani nie 😅
Ale je to podľa mňa jednoduchý spôsob ako vydávať vlastné oficiálne tematické pohladnice
Obrázky:
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
14. 4. 2010
Tak, atribut rozmeru mame vyrieseny. Zrejme ani o obrazovej strane netreba pochybovat.
Zostava pre mna ta adresna.
Pre tieto dve slova: „MUSIA“- pohľadnice musia mať vytlačený text alebo adresné linky. Toto je v definicii pohladnice.
„BY“ - nepoužité pohľadnice by mali mať vytlačené riadky pre adresu, rámček pre známku alebo iné označenia, ktoré ukazujú, že sú určené na odoslanie bez obálky. Toto v 2.2 Pohľadnica
Tak to sú teda dve navzájom si odporujúce podmienky, podľa mňa aj s dosahom na hodnotenie materiálu.
Zaregistrován
14. 4. 2010
Teraz k tomuto: Bod 3.4 Pri prezentovaní adresnej (neobrazovej) strany pohľadnice sa odporúča použiť zmenšenú farebnú kópiu so zodpovedajúcim popisom.
Toto ustanovenie som si dost dobre neozrejmil a poukazal nan aj smith. Tym som ja, ale aj ostatni zberatelia – buduci vystavovatelia usetrili.
Uz skor som si pripravil nieco, bez toho aby som vyuzil tu moznost o prezentovani adresnejk strany kopiou.
Prikladam moje dva listy s touto temou.
Obrázky:
Zaregistrován
10. 7. 2015
jansvi, prečo si myslíš, že tá pohľadnica- prvý náklad- bola vydaná až po Zimných športových hrách vo februári? Ten obrázok predsa nie je zo športovej súťaže. Také pohľadnice som videl až z neskoršieho obdobia. Táto mohla byť vydaná pred Hrami, ako je bežné aj dnes, aby bolo z akcie poslať pozdrav s názvom na pohľadnici
Zaregistrován
14. 4. 2010
Len teraz som sem znova zabruslil a odhalil tento prispevok. A je dobry.
Dotyka sa ozaj temy pohladnica – jej obrazovej aj adresnej strany.
Aspon v tomto mojom pripade. Mna doteraz vobec nenapadlo, ze by fotografia ako podklad pre tuto pohladnicu, mohla vzniknut pred Zimnymi hrami vo februari 1920.
Podla toho co viem, tak na tych Hrach nemali byt ziadne preteky nielen v zjazdovom lyzovani, ale ani na svahoch Ostervy. Chytil ale mal partu priatelov s ktorymi podnikal mnohe svoje turisticke akcie. On fungoval coby fotograf, pricom vzniklo vela fotografii, neskor pouzivane pre podklady na vydavanie pohladnic.
Budem musiet zacat novy „vyskum“, aby som dostal litery vystavneho poriadku. Zatial tolko k obrazovej strane.
Zaregistrován
14. 4. 2010
Tato veta ma zaujala. Ake pohladnice si videl? S obrazkami so sutazi na Zimnych hrach vo februari 1920? Boli vydane Chytilom?
Zaregistrován
14. 4. 2010
Cize. Prezrel som mne dostupne pohladnice vydane Chytilom v roku 1920. Len na dvoch sa vyskytuje text na adresnej strane: Zimni sportovni hry 1920. Jedna su ti lyziari na Osterve a druha zobrazuje skokana na lyziach. Dokumenty o tychto hrach publikuju tiez tento obrazok s tym, ze sa jedna o skokana pocas hier, na mostiku umiestnenom na svahu Klat, povyse Noveho Strbskeho plesa s dojazdom pretekara na hladinu plesa. Po tom konstatovani od jarof, nebudem tvrdit, ze su to absolutne skutocne udaje, ale priklanam sa k tomu, ze to fotil Chytil v tej dobe. Pohladnice s tymto obrazkom poznam len s grafickou upravou s textom 20 halerova znamka v grafike znamky. Tato tarifa platila od 15 marca 1920. Takze nemozu byt pochybnosti, ze bola vydana po Hrach.
Prešiel som si aj clanky napísane o priebehu hier, kde sa konstatuje, ze zial, pre velmi zle pocasie sa nemohli uskutocnit vsetky sutaze. Toto by nasvedcovalo tomu, ze fotografia lyziarov na Osterve bola urobena v inu dobu ako pocas hier. Uvedena pohladnica s poukazanim na datum vydania po zavedeni postoveho tarifu 20 hal. zo dna 15 marca 1920, je urcite vydana po tomto datume.
Identifikovat vseobecne datum vydania Chytilovych pohladnic s grafickym prevedenim bez znamky zatial nedokazem. Mam aj smolu, ze vacsina mojich pohladnic je cista, ale aj pohladnic pouzitych v roku 1920 je pomalo.
Zaregistrován
10. 7. 2015
Toto je asi tá, čo spomínaš, so skokanom, ale rok vydania je 1923.
http://www.antikvariatcz.com/shop/vysoke-tatry-zimni-sportovni-hry-1920-p-71963.html
Mám taký dojem, že som videl s týmto rokom aj tých lyžiarov na Ostrve, ale neručím, bo som si nepoznačil.
Páči sa mi tvoje zanietenie v pátraní.
Zaregistrován
14. 4. 2010
Nuz bavi ma to. Cim viac do toho vrtam, tak je toho akoby viacej. Ten tvoj postreh, stal zato. Prisiel som na nove datumy uverejneni Chytilovych pohladnic vo vtedajsej tlaci z roku 1919, zaciatku 1920. Len nikde nie je zmienka o tejto edicii, v ktorej su tie hry.
Ano, je to ten zaber. Chytil ho publikoval este vo vydaniach v roku 1921, 1923 a 1924 uz s inou gra-fickou upravou znamky a celej adresnej strany, v troch farebnych odtienoch.
Dopracovat sa k relevantnym udajom o datumoch vydania bude trochu trvat, ale casu mam dost.
Snad sa najde este niekto, co do toho vnesie viacej svetla.
Zaregistrován
14. 4. 2010
Odbocim od Chytila.
Znacka BRETT uverejnil 16.7.2013 prispevok Urcovanie pohladnic. To v plnej miere suvisi aj s pravidlami vystavovania pohladnic. O tom urcovani sa dalej nic nepisalo, tak sa opytam. Ma niekto v zbierke, alebo pozna niekoho kto ma vacsi pocet pohladnic vydanych vydavatelstvom TATRAN? Z toho co mam ja, je mozne rozdelit graficku upravu adresnej strany na min. 10 - 15 variant. Mozno porovnanim udajov vytlacenych na pohladniciach zisteme nejaky system a zaroven aj datumy vydania.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.