Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

m1234

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2014

Vytvořeno:
13. 7. 2015, 16:20

Ja len doplnim kolegu bourbon je z kukurice a whisky je z jačmena.Samozrejme tych rozdielov je ovela viac počnuc vodou a končiac sudmy ale ten zasadny je v surovine.

mamabc1234@gmail.com

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
13. 7. 2015, 17:29

Pánové to mi bohatě stačí. Jsem původem Moravský chasník a vína pitel. Děkuji.😁

Ladislavaliev@atlas.cz

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
13. 7. 2015, 18:48

Napriklad taky jim beam je bourbon whiskey 😁

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2014

Vytvořeno:
15. 7. 2015, 16:36

Vážení přátelé líbí se mi jak se tato debata mile zvrhla tím správným směrem. Hned mne to inspirovalo k prohlížení internetu.
Koňak nemusí zrát pouze v dubovém sudu. Před několika lety vyzvedli hledači pokladů loď potopenou tuším v severním moři během 2. světové války a v ní byly tisíce lahví šampaňského a koňaku. I když to bylo několik desítek let pod mořskou hladinou prodali to za stovky miliónů dolarů. Someliéři se o chuti tohoto utopeného tekutého pokladu vyjadřovali v superlativech a tvrdili, že to v těch lahvích dozrálo a nabylo výtečné chuti. U šampusu je to jasné, šampus může dozrát pouze v lahvích, ale jak vidno koňak zřejmě také. Ale stejně mi není jasné, jak to, že nezrezivěly drátky od šampusu.
Můj kamarád, když vypálí jde do lesa a odřízne pěknou dubovou větvičku, nadělá z ní třísky a šup s nimi do flašky slivovice, za dva roky je z toho super pití, ani nepotřebujete sud. Kdyby Vám to nabídl v lahvi od koňaku, poznali by to pouze velcí znalci.
Adalbert

Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

Vytvořeno:
15. 7. 2015, 17:19

Vážení přátelé líbí se mi jak se tato debata mile zvrhla tím správným směrem. Hned mne to inspirovalo k prohlížení internetu. Koňak nemusí zrát pouze v dubovém sudu. Před několika lety vyzvedli hledači pokladů loď potopenou tuším v severním moři během 2. světové války a v ní byly tisíce lahví šampaňského a koňaku. I když to bylo několik desítek let pod mořskou hladinou prodali to za stovky miliónů dolarů. Someliéři se o chuti tohoto utopeného tekutého pokladu vyjadřovali v superlativech a tvrdili, že to v těch lahvích dozrálo a nabylo výtečné chuti. U šampusu je to jasné, šampus může dozrát pouze v lahvích, ale jak vidno koňak zřejmě také. Ale stejně mi není jasné, jak to, že nezrezivěly drátky od šampusu. Můj kamarád, když vypálí jde do lesa a odřízne pěknou dubovou větvičku, nadělá z ní třísky a šup s nimi do flašky slivovice, za dva roky je z toho super pití, ani nepotřebujete sud. Kdyby Vám to nabídl v lahvi od koňaku, poznali by to pouze velcí znalci. Adalbert

Postup, kdy se dubové třísky vkládají přímo do zrajícího vína, brandy, whisky atd. namísto zrání v dubových sudech je již dlouho běžně ve světě používán...

m1234

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2014

Vytvořeno:
15. 7. 2015, 20:53

=Adalbert]

Můj kamarád, když vypálí jde do lesa a odřízne pěknou dubovou větvičku, nadělá z ní třísky a šup s nimi do flašky slivovice, za dva roky je z toho super pití, ani nepotřebujete sud. Kdyby Vám to nabídl v lahvi od koňaku, poznali by to pouze velcí znalci.
Adalbert

Adalbert - Ak si tvoj kamarat mysli že takto sa da spravit super piti tak sa velmi myli a ešte asi super piti nikdy neskusil.Žasnem ako ludia ktori tomu vobec nerozumeju skušaju amaterske postupy a myslia si že vytvorili skvely napoj.

mamabc1234@gmail.com

dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

Vytvořeno:
15. 7. 2015, 22:14

Myslím ze aj takýto jednoduchý postup má svoje klady. Pil som domáce francúzske koňaky a pitne boli dva z desiatich podľa mojej chuti. To isté je aj s drievkom v rozovke alebo inom destilate. Niekomu to chutí a niekomu nie. Nie je všetko zlato čo sa blisti.

blasko.juraj.ml@gmail.com

m1234

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2014

Vytvořeno:
15. 7. 2015, 23:23

Pan kolega tu nejde o to či vam to chutilo alebo nie.Nikomu z 10 vzoriek konaku nebudu chutit všetky,ale len dve ,tri alebo aj žiadna.Ale zasa alkoholikovi bude naopak chutit všetkych desat vzoriek.Každy konak ktory sa vypali je čo do chuti niečo podpriemerne až strašne.Aby sa tieto chutove vlastnosti vylepšili až k dokonalosti nechava sa zriet v dubovych sudoch.Je to v podstate chemicky proces-konak sa predychava ,okysličuje.Cez povrch sudu dycha - chut sa postupne ziemnuje.Dalši aspekt zrenia v sude je že konak prenika hlboko do štruktury dreva a obohacuje sa o vone a chute ktore su v dreve.Sud sa z vnutornej strany vypaluje /barikuje/.Dovod je jednoduchy- dubove drevo obsahuje trpke triesloviny a tie sa vypalenim uplne zmenia z trpkej prichute na vanilkovo-čokoladovu.To je zaklad tej alchimie.Tych faktorov zrenia su desiatky ale to je na sto stran a nechcem vas tym obtažovat.Ak sa da konak do skla /flaša,demižon/tak zrenie sa prakticki zastavuje.Pri celom procese zrenia sa jednak znižuje alkohol z cca 67% na 40% a dalej sa znižuje aj objem napr.z 1000 litrov na 600-400 litrov.To su obrovske straty ale v prospech kvality.Francuzi tomu hovoria "anjelska dan"ako že sa to odpari až k nim.Aj preto su stare konaky tak drahe.Takže to čo tu spominal kolega s tym drievkom nema z vyzrievanim nič spoločneho.

mamabc1234@gmail.com

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
16. 7. 2015, 00:04

Konak pil kazdy, ale ked si grgnes, prdnes z takej domacej repovice tak sa aj po troch dnoch idu ludia otravit okolo teba😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

Vytvořeno:
16. 7. 2015, 18:14

mne ked je zle od zaludka dam si stamperlik domacej 60% zakopanej slivovice a fakt to pomoze, netreba ziadne lieky

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.