Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#21 20. 1. 2015, 20:09

Opravdovy sberatel sbira jen luxusni stavy pouze za predpokladu, ze ma tiskarnu na penize. V lepsim pripade sbira nejlepsi pomer cena/kvalita a v nejobvyklejsim pripade pak sbira "luxusni" stavy, protoze minci ve stavu 1/1 nikdy nevidel.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#22 20. 1. 2015, 20:14
Petr1596 "...Jinak kupovat mince jen v luxusní zachovalosti svědčí právě o investorském záměru....numismatika je o něčem jiném...." S tímto tedy moc nesouhlasím. Protože to myslím se sbíráním vážně (jako vše), tak jsem se dost vyptával - osobně i po netu - sběratelů, soudních znalců atd. i četl, co o tom je v knihách - a všude bez výjimky se píše/říká, že opravdový sběratel do sbírky zařazuje JEN špičkové nebo velice pěkné stavy. Na tom se všichni shodovali - každý mi potvrdil, že dělám dobře, když kupuji méně, ale kvalitu, než hromady šrotu. (Samozřejmě vše bráno s ohledem na stáří a dostupnost daných kvalit.)

Kdyz nahradime slovo sberatel slovem investor, pak je to pravda.
Nedokazu si predstavit praveho sberatele, co si nekoupi velmi vzacnou minci, protoze neni v dobrem stavu (kdyz se v dobrem stavu treba prakticky neda sehnat). Samozrejme ted mluvim ze sve perspektivy, pokud se bavime o FJI, coz je pro mne tezka moderna, tak tam se u drtive vetsiny minci daji kupovat razebni nebo aspon krasne sbirkove stavy. Ale to prece nejde zevseobecnovat.
Pochopitelne skoro kazdy sberatel se snazi o co nejlepsi stavy (i kdyz se priznam ze mam par minci jen proto, ze se mi proste z estetickeho hlediska libi, i kdyz stav neni nejlepsi). Ale ne vzdy za kazdou cenu.
A numismatika v pravem smyslu je jeste o necem jinem, numismatik nemusi mit krasne mince, dokonce nemusi mit zadne mince.

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#23 20. 1. 2015, 23:00

Tenzor
No - právě proto jsem tam dodával: (Samozřejmě vše bráno s ohledem na stáří a dostupnost daných kvalit.). Je jasné, že ne vždy to jde.
Ale to nevadí - nikdy neškodí mít víc různých názorů pohromadě a beru tedy na vědomí, že co se mi až dosud zdálo jako názor naprosto jednotný, je nakonec také subjektivní a různé. Díky za upřímnost.
Jak je to u investorů nevím, protože na to jsem se nikoho neptal. Upřímně ne to moc nezajímalo. Ti kupují spíš to, co se zhodnotí nejpravděpodobněji a nejvíc letí nahoru - české dukáty ap.

Profilový obrázek
Ushek

Uživatel

Zaregistrován:
17. 7. 2011

#24 21. 1. 2015, 16:30

O tom jaká kvalita mincí patří do sbírky a jaká již ne rozhodně není názor jednotný.Výživná debata na toto téma probíhala např. zde:https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/mince-a-doba-frantiska-ii-9469x33

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#25 21. 1. 2015, 16:49

Ushek
Děkuju moc za odkaz. Pro mne velice velice přínosné čtení. Je tu strašně moc vláken a číst to všchno roky zpět není v lidských silách, takže takovýto konkrétní odkaz na zajímavé téma mi moc pomohl.
Osobně jsem mi dělá radost víc 1 krásný kousek, než 10 průměrných, takže jsem si to dal jako omezení - průměrně nekupovat. A právě z důvodu začátečnictví jsem proto logicky volil moderní mince, kde se mohu naučit s menším rizikem, a kde krásné stavy jsou ještě docela běžné a relativně zaplatitelné. Člověku tak něco přibývá a i když je to obyč. korunka FJI a prodává se po kilech, může se aspoň utěšovat, že v takovém stavu, v jakém ji má on, je už vzácnější. A taky je šance, že se koupí víc než jedna mince za rok. Na rozumnější přístup jsem nepřišel.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.