Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#1091 17. 5. 2013, 19:37

no pekne, gratulujem!

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1092 17. 5. 2013, 22:54
no pekne, gratulujem!

Dík. Jsou to ve své podstatě generální sbírky (nebo pokus o ně - u Debrecína jsou některé známky známy jen v 15 kusech - kupodivu 😎 je nemám a napodobeninu se mi kupovat nechtělo) s takovou mírnou specializací, pokud je v mých skromných možnostech.

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#1093 18. 5. 2013, 12:22

kolko rokov to zbieras Pavle? kupujes nieco aj z Madarska?

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1094 18. 5. 2013, 15:25

Z Maďarska fšecko!! 😈 Teda podle finančních možností a nabídky. 😕
A tyhlety přetisky sbírám ... no, nějakých 30 let, možná. Maďarsko o něco dýl a přetisky a vydání po druhé válce cca 15 let, protože u nás je v tomto ohledu veliké a naprosté NIC, anebo nebylo v nabídce.

Před 30 lety a ještě i dlouho potom, prakticky až do výstavy Brno 2000, jsem o těch přetiscích moc nevěděl. Hlavně teda to, že existují, ale pravé a falešné, to se nebylo koho zeptat. Různé rozdíly jsem pochopitelně pozoroval, ale co je co ...

A z Maďarska je velká část (ale dobrou část jsem získal u nás ještě za bolševika), u vydání po druhé válce, kromě Z-U a ČSP ve všech podobách, prakticky všechno.

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#1095 19. 5. 2013, 17:16

dik za informacie, tusil som :-)...
inaksie mam otazocku ma niekto na predaj starsiu rezacku na hawidky?

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1096 20. 5. 2013, 22:53
dik za informacie, tusil som :-)... inaksie mam otazocku ma niekto na predaj starsiu rezacku na hawidky?

Nó, zase tak jednoduchý to není. 😉 Například u Debrecína z těch 5 známek s 1. deskou co mám jsem určitě 4 pořídil u nás, z toho 2 ještě za bolševika. Ale v Maďarsku se vyskytují pochopitelně častěji. Mít peníze, mohl jsem mít za ty roky už skoro všechny. Při nákladu 1 arch od každé (až na novinovou) to není o tom "když budu mít dost peněz, koupím si celou sérii", to se nestává. Ty 3 dopisy s přetisky (2× Marcel Biró + ten předchozí) jsem pořídil taky u nás, jeden myslím u Klima, jeden u Bláhy, jeden už nevím. Od Černíka pochází ten s definitivními s doplatkem.
Z Lajtabánságu jsem většinu základních známek pořídil u nás (kromě IV. a IX. emise, ze IV. jen tři známky), dobrou polovinu ještě za bolševika (dokonce i 2 známky II. emise). Už za bolševika jsem registroval troje různé kuličky u III. emise, i když to normálně, pro běžného člověka, není nikde napsané (Michel se na některé věci vůbec nedá použít a neuvádí to ani běžný maďarský katalog a ani ten černý - nic z toho jsem stejně neměl). 3 známky s chybějícím "j" mám taky z domácích zdrojů už od pradávna. Od té doby jsem žádné další neviděl a nezmiňuje je ani monografie (byť se to tak nejmenuje) vydaná v roce 2001 (koupil jsem ji na Nitrafila 2003). VIII. emisi jsem získal od jednoho známého sběratele z Prahy, který si s ní nevěděl moc rady (Michel ji tehdy ještě neznal) a nevyplacený dopis s doplatní známkou jsem pořídil na burze u Brno 2005 ... ovšem od Angličana.
Kdysi, ještě za bolševika, jsem koupil i Fiume 10 K Parlament přetisk knihtisk II. typ (což jsem tehdy netušil) s obtiskem přetisku v ** kvalitě a rozhodně jsem za něj nedal ekvivalent 4500 MiM, co byl tehdy katalog, ale odhaduju tak 200 nebo maximálně 500 Kčs (nadlouho životní kauf). Takže, dalo se i u nás něco získat z období po 1. válce, než jsem vyplenil běžné zásoby, ale i teď se občas něco vyskytne.
Po té 2. válcetu ale není prakticky nic. Vysvětluju si to tak, že řadu věcí po první válce dotáhli naši vojáci nebo zaměstnanci (obchodníci, řemeslníci - dokladováno to je třeba u Fiume), když se vraceli z různých částí rozpadlé monarchie domů a taky se s těma známkama čile obchodovalo, kdežto po druhé válce jsme v těch oblastech nikoho neměli a obchod se ve všeobecnosti nekonal. Známky buď zůstali v místě, nebo si je nakoupili sovětští (případně rumunští) vojáci a odvezli dom jako suvenýr.

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#1097 21. 5. 2013, 17:03

zaujimave Pavle, mam otazocku ako ukladas zbierku Madarska? pouzivas zasobniky? alebo mas to na albumovych listoch?

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1098 21. 5. 2013, 18:46

Normálně do alba. Začal jsem s jedním, pak dvěma ..., později jsem se rozhodl k radikálnímu kroku a "vyrobil" 6 velkých alb pro generální sbírku (s typy a vylepšeními) + poloviční album na doplatní, služební, telegrafní, ... a přetisky - to mi vydrželo snad 15 let, no a teď to co bylo v jednom albu je ve třech (kamenotisk+měditisk+psaníčka, turulové, zbytek do měnové reformy), ... ono je jednodušší přeskládat album dle zvýšených nároků (od rozlišení průsvitek a zoubkování až po polohy průsvitky a typy s různými barevnými odstíny apod.) než nějaké albové listy, kde předtištěné zkrátka nevyhovují (nepostačují), musel bych je nějak zasklívat (kdo by se s tím před 20 lety dřel), když by se mi to nechtělo lepit na nálepky (u čistých fakt nechtělo) a vůbec jsou albové listy pro jakékoliv rozšiřování sbírky do hloubky poměrně nevhodné. A třeba jsem ještě neskončil a časem to vezmu velmi vážně a budu chtít rozdělit turuly nejen podle polohy průsvitky (a průsvitky II. a III. nejen stranově ale skutečně i dle křížku), ale i podle typů zavřené a otevřené mřížky a podle polohy VI (IV) ... takže zatímco běžnému sběrateli stačí jedna známka, já bych ji najednou chtěl až 18×. Leda bych si udělal 18 albových listů na jednu sérii (nebo dokonce 36, pokud by navíc byly čisté a ražené), ale ty by byly z větší části prázdné a to by bylo smutné!!🙂

Profilový obrázek
babygulka

Moderátor

Zaregistrován:
7. 6. 2010

#1099 21. 5. 2013, 19:06

no mas to velmi siroko specializovane skor studijne zbieranie, ja zas riesim dilemu ako ulozit moje znamky, jasne pojdu do zasobnikov ale neviem ci pouzit s ciernymi listami alebo s bielymi a perg. paskami, a sam vies ake maju Madari znamky s lepom 60-80 roky emisie obrazy... vies mi nieco poradit?

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#1100 21. 5. 2013, 19:14

Mám černé listy, ovšem mám velká tlustá alba Brněnské papírny a.s. Spíš mi vadí, že mi některé obrazy zrezly (nejen mně) a že nedokážu odhadnout, které jiné (nové) by to mohlo postihnout (přesněji, prostě mne to nenapadne). U některých známek má i katalog extra cenu pro "nem oxidális".

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.