...dalsi rok pryc, tak vsem vsechno nejlepsi... zdravi, spokojenost a taky naky ty mince🙂

100 rokov si tu nebol kamo🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Lékař: ˝Jak často souložíte?˝
Pacient: ˝Tak dvakrát do měsíce!˝
Lékař: ˝To není kdovíco...!˝
Pacient: ˝Myslíte? Na katolického kněze z malého města...˝
:D
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Vtip pro dnešek: Poukaz
Jak se za cenu jednoho poukazu na dovolenou může zrekreovat celý kolektiv? Poukaz se daruje vedoucímu!
😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Tchýně vaří v kuchyni guláš. Malý domácí kocourek se přitulí k noze a mňoukáním si vyprošuje kousek masa. Tchýně jej odtlačí nohou.
Kocourek se opět přitulí a prosí o kousek masa.
"Vypadni" zařve na něj tchýně a odkopne jej do kouta.
Vzápětí přichází zeť z práce, posadí se ke stolu a tchýně mu říká: „Uvařila jsem výborný guláš jen pro Tebe," a nabere mu plný talíř.
Ještě než zeť začne jíst, přitulí se k němu kocourek a prosí o kousek masa. Zeť mu kousek masa hodí se slovy: "Dej si mazlíku."
Kocourek maso zhltne a vzápětí leží natažený na zemi a nedýchá.
Zeť se rozlítí a zařve na tchýni:
"Tak otrávit jste mně chtěla vy bestie!" a břink, prásk jí jednu po rypáku a tchýně letí do kouta.
Kocourek, sledujíc dění pootevřeným očkem, si pomyslí: "A máš to, babo!"

Neumí tady někdo trošičku polsky???😞
Potřeboval bych přeložit z polštiny názvy úřadů, abych nenasekal chyby. Konečně se mi podařilo dát do kupy několik stránek, kde jsou mincovní úředníci Polska a Slezska, ale nějak se utápím v tom, co která činnost znamená.
Nejčastější jsou asi tyto ( možná to i špatně píšu ):
podskarbie wielki koronny
zarzadce
dzierzawce
respektive, potřeboval bych znát výrazy nájemce mincovny, správce mincovny, rytec, řezač želez v polštině. Abych se mohl snadnějc zorientovat. Případně hierarchii v polských mincovnách ( stačí zjednodušeně ).
Nevím, jsetli tady již tenhle odkaz nebyl, ale dá se přes něj proskákat na další zajímavé stránky :
http://www.olesnica.org/Monety olesnickie.htm
Dík.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.