Tak se mi konečně dneska podařilo vytřískat trošku volného času a konečně se zajel podívat do Pardubického zámku. Místní sbírku můžu doporučit. Přehledně řazená podle panovníků. K vidění mimo běžných kousků i spousta pražáků. Včetně Ludvíkových, malej Ferdinand, tlustý groše ( taky společný Ludvíkův a Vladislavův ). Různé tolary a jejich části a násobky.
Z drobotiny jsem tam zahlédnul další variantu Ludvíkova haléře, o které jsem nevěděl. Nádherný jsou haléře Ferdinanda. Především ty s královskou korunou. Jsou perfektně doražený. U haléřů Rudolfa mi už došly slova. To už se ani nedá vychválit. No, a aby toho slintání nebylo málo, tak na závěr se na mě šklebily stavovské penízky. U perfektně zachovalého haléře Fridricha mi už volali ÁRO.
Pak už si jen matně pamatuju, že mně nesli kolem nějakých pražských dukátů, slezských mincí, pernštejnských ražeb. U abacusu mi spočítali za pomocí početních peněz a žetonů ( včetně početňáků kutnohorských úředníků ) tlak.
Takže pokud by jste náhodou někdo jeli kolem Pardubic, nezapomeňte si vzít prášky na tlak a lupu. Vyplatí se vzít i silnější, mince jsou blízko skla, takže se dají bez problémů zvětšit.😆

No vidíš, jaký jsi měl krásný zážitek. Lepší než sex. Nezbývá než ti závidět.
To mně zas málem porazilo, když jsem se podíval po dlouhé době na Aukro a viděl ty ceny.

Add. Gregory: V pardubickém muzeu jsem byl tuším předloni pokud se pamatuji, byla tam expozice průřez mincovnictví do roku 1620(nebo tak nějak), určitě tam je dost pěkných kousků, ale pamatuji, že tam některé mince byly vystavovány jen jako kopie!!! Výstavu tuším připravoval Vorel, o přístupnosti sbírky muzea ke studiu bohužel nic nevím.
P.S. Na početňák kutnohorských úředníků se raději podívám ve vlastní sbírce, tu mám blíže...😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

se nevytahuj😃

Jenom drobné upozornění, výstava mincí v muzeu HMP končí 23.8. ! ! ! !
...a od 9.9. by tam měla pokračovat výstava medailí😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.