Zaregistrován
23. 6. 2007
Nevíte někdo, co byl za nominál Bottrager, nebo taky Bausche?
Bude to hrubší grošová mince. Asi by to mělo bejt něco mezi grošem a půlgrošem nebo šilinkem. Asi v druhé polovině 15. století.
Strejda google poslední dobou není moc v kondici s vyhledáváním relevantních výsledků.
Dík 😋
Zaregistrován
29. 11. 2020
Dobrý den,
Nedávno jsem se na cestě v Kolíně s tímto termínem setkal. Je to pojem z území Poryní a Julišska označující jak jste správně uvedl grošovou minci střední hodnoty. Také znám kontramarky města Aachen ze 17. Století, které se takto nazývají. Byly raženy násobky i díly.
Zaregistrován
26. 8. 2012
Botdrager:
Zažitý lidový název pro 2 groš flanderského hraběte Ludvíka II. zaražený
roku 1365 pro Brabantsko a Flandry.
Název vznikl podle sedícího lva s turnajovou přilbou,která byla lidově vnímána jako obrácený hrnec/káď..
obr.nahoře
Po roce 1389 se název ujal i pro groše a 2 groše vévody Filipa II.Smělého
Zde opět podle lva s vlajícím praporcem za krkem,který lidem připomínal košík..
obr.dole
V překladu se zdroje rozcházejí:
Botdrager : nosič hrnců/košů,košíků/kostí...
Obrázky:
Zaregistrován
23. 6. 2007
Lopezi, vypádá to, že to bude ono. Děkuju oběma za radu.
Zaregistrován
2. 3. 2014
Dobrý den, rád bych se zeptal na důvod zrušení emise dukátů J. Lucemburského. Nevíte někdo? Strach z velkých spekulací. Minulý týden mi přišlo od distributora zrušení objednávky. Na stránkách ČNB jsem už žádné informace nenalezl. Myslím, že letos v září má vyjít 1 dukát a příští rok další.
Zaregistrován
2. 3. 2014
Dobrý den, rád bych se zeptal na důvod zrušení emise dukátů J. Lucemburského. Nevíte někdo? Strach z velkých spekulací. Minulý týden mi přišlo od distributora zrušení objednávky. Na stránkách ČNB jsem už žádné informace nenalezl. Myslím, že letos v září má vyjít 1 dukát a příští rok další.
Zaregistrován
16. 3. 2017
Mě by zajímal případ krádeže (mylím, že byly dvě), našel někdo toho darebáka/y
Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb
Zaregistrován
23. 6. 2007
Zdá se mně to, nebo jsem tak slepej???
Nějak nemůžu najít žádnou typologii na určování brněnských kruhových peněz se šachovanou orlicí. 😳
Narazil jsem jen na pár povšechnejch článků, ale ani jeden zabývající se touto problematikou. Nemáte někdo tip?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.