Teraz som si v tom katalogu (http://www.tatraerembolt.hu/katalogus_2010_1.pdf) vsimol odkaz na katalog EH 1197/a - co ale nie je rok 1715, ale 1712 a aj na fotke tej mince to nevyzera na rok 1715. Rok 1715 je uvedeny v Ungerovi pod katalogovym cislom 1198 a je pri nom uvedene "UNICUM".
Pokud nejde o minci, která je např. v každé druhé, třetí aukci, může se stejná mince ve zcela srovnatelné kvalitě prodat jednou za 200 a hned v další aukci za 800 či více. Přibližná cena se dá přesněji a kvalifikovaně odhadovat u moderních mincí a u mincí zcela běžného či průměrného výskytu.
Když kupuji, tak mám nějaký svůj odhad vzniklý na určitých podkladech a zkušenostech, sleduji kvalitu, četnost výskytu ve velkých sbírkách minulosti, aukcích, o jakou jde oblast sbírání, způsob a typ nabídky, aktuální finanční možnosti, nabídku dalšího materiálu, jak moc minci chci a spoustu dalších aspektů.
V neposlední řadě za co dá Karel 500, za to by sběratel stejných mincí Josef nedal třeba ani 200 a nebo by naopak dal i 1000, ale třeba až za 3 měsíce.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.