Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
To vážně? Já jen chtěl zjistit, které typy jsou méně časté a tim pádem vyhledávanější.....chápu, že slova jako zajímavější a vzácnější asi nebyly ty nejlepší...ale ve čtyři ráno když člověk vstává do práce...no co už...koukám že je.to zde už jiné... 😔
Lidi tady ty mince studují dlouhé roky, věnují tomu spoustu úsilí, času a peněz a Ty si myslíš, že sem nakráčíš, dáš si požadavek a dostaneš jen tak nějaký seznam? Zadarmo a bez úsilí? Nenech se vysmát. Studuj, sleduj výskyt a ceny jednotlivých typů a udělej si sám úsudek o tom, co je vzácné. Numismatika není žádný pultový prodej, kam si přijdeš a někdo Tě obslouží. Ale předpokládám, že toto už dávno víš ...
Jo... chápu...díky za upřímnost...asi je zbytečné k tomu cokoliv psát... nicméně... nechtěl jsem si vás zde nějak rozhádat či udělat mylný dojem na svou osobu...deset let jsem se tomuto koníčku věnoval a bohužel tragická událost v mém životě způsobila to, že jsem na hodně věcí zapomněl... postupně si vše snažím znova osvojit a znova naskočit...a tak jsem doufal že mi třeba tady, kde jsem kdysi začínal a měl to tady moc rád, někdo pomůže....nejsem suverén, který si někam jen tak nakráčí...já to nechtěl ani nijak rozepisovat co a proč...jen jsem chtěl měl potřebu se obhájit...kacuro... chtěl jsem jen pomoci do jednoho schodu....ne vyjet jen nahoru bez práce....
Vždyť myslím ani není tak těžké přijít na to sám.
Projdi svoji sbírku, projdi aukční katalogy - je jich spousta online, projdi zdejší fórum.
Vezmi si k tomu nějakou typologii (něco o nich např zde: https://cnspg.cz/index.php?section=13&articleID=116&action=showFull) a můžeš pozorovat, odškrtávat si a rychle přijdeš na to co je a co není běžné.
A jak píše Petr1596 mnohdy výborná zachovalost běžné varianty může být sběratelsky cennější (resp. v aukci udělat vyšší cenu) než nehezká varianta vzácná.
A kouzlo toho, že na to přijdeš sám, něčemu se přiučíš, nakoukáš si mince - to je bonus navíc - rozhodně je to lepší než si jen vytisknout někým napsaný seznam.
Myslíte že ty chyby v opisu jsou způsobeny dvojrazem nebo je to přímo na razidle?? Je jasný že mince byla několikrát vyřazena s výrazným pootočením. Viz koruna a triruky lev
Obrázky:
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.