Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
7. 8. 2014
To je divny, je to fotka co jsem si stahl. Jsem zrovna u rybnika na chate takze mam jen iphone a z toho to bohuzel nevykoumam.
Zaregistrován
15. 7. 2007
blbne to tu na sberateli uz delsi dobu ve vice sekcich, nejen zde. nektere fotky nelze otevrit zvetsene, bohuzel. neresil jsem, v cem je problem. uplne si umim predstavit, ze je to treba nejaka blbustka stylu .jpg a .jpeg apod.
Zaregistrován
30. 7. 2018
Ahoj , jsem začátečník a je to můj první groš. Mohli byste prosím napsat blíž k tomuto groši , váha 3,61.Jestli mohu poprosit nějakou odbornou literaturu nebo na webu, Děkuji
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
pražský groš Jana Lucemburského, varianta Castelin VI. 36 - velmi pravděpodobně
ražený v Kutné Hoře v letech 1327 - 1340 (dle Castelina)
- není patrné rozdělovací znaménko na líci mezi slovy GRATIA a REX, proto to "velmi pravděpodobně" (ale téměř jistě to tak bude)
určuje se dle Castelina - Karel Castelin: O chronologii pražských grošů Jana Lucemburského, Numismatický sborník VI., 1960
Pintou částečně opravená tabulka (i když stále s určitými chybami) této chronologie byla prezentována i zde na fóru
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/urcovani-typu-grosu_post_-16525#post16525
Zaregistrován
24. 3. 2010
Dostal som sa tu cca po 50. stranu a už na to nemám nervy, tak sa spýtam na rovinu.🙂 Mám len Pintovu tabuľku, tak otázka bude možno trochu laická. Jednotlivé typy a varianty sa myslím, že rozlišujú podľa tvaru leva a rozdeľovacích znamienok.
Rozlišujú sa tu aj typy koruniek (napr. vysoká, široká atď.)?
Zaregistrován
23. 11. 2011
Ahoj, a mluvíš o groších Jana nebo Karla?
Zaregistrován
20. 8. 2007
"Pintova tabulka" (Ke Castelinově tabulce chronologie pražských grošů Jana Lucemburského. Numismatické listy 58, 2003) je tabulka, ve které se Pinta pokusil opravit chyby vzniklé (z různých důvodů) v tabulce chronologie pražských grošů Jana vytvořené Castelinem a vydané v NS VI. 1960 (viz výše příspěvek #3424) - ovšem ne zcela dokonale se to podařilo a hodně chyb tam stále zůstalo
Castelin (a tím pádem ani Pinta) v této tabulce chronologie žádné typy lva ani koruny nerozlišuje a jednotlivé varianty (1 - 47) rozlišuje podle rozdělovacích znamének a řadí je do chronologických skupin I. - VIII.
4 typy lva a 3 typy korun popisuje Hána ve své práci:
Hána J.: Úvahy o typologii a chronologii pražských grošů Jana Lucemburského, Numismatický sborník 22, 2007
komplexně byla tabulka s určením typu lva a zároveň i variant dle rozdělovacích znamének (a také s opravením starých chyb a s doplněním později (či zcela nově) popsaných variant) prezentována pouze jako ústní sdělení na konferenci:
Cihlář - Richtera. Nová revize Castelinovy tabulky pražských grošů Jana Lucemburského. Konference Peníze v proměnách času IX. Valtice, Czech Republic, 30th September - 3rd October 2013. In Peníze v proměnách času IX. - Nové výsledky numismatických výzkumů
snad jsem to napsal srozumitelně 😉
Zaregistrován
7. 10. 2006
Srozumitelně jsi to určitě napsal, čemu ale nerozumím, je to, že jsi ještě nevydal novou typologii dle výsledků svého bádání😞 Předpokládám, že moc novinek se zde už neobjeví, nové typy lva či koruny nejspíš těžko, rozdělovací znaménka jsou součástí opisu, takže opisové varianty se dají v případě potřeby doplňovat průběžně. V čem je tedy problém?
Zaregistrován
20. 8. 2007
kacuro: odpověď nechám opět pro ústní sdělení
Zaregistrován
15. 7. 2007
:mrgreen: 😁 😁 kacuro, asi stejny, jako Tve sepisovani clanku k vyroci pobocky😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.