Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
16. 1. 2009, 23:05

Pekný groš, páči sa mi hlavne tá rubná značka. Podľa všetkého to vyzerá na 47-čku, aj keď naozaj to rozdeľovacie znamienko vyzerá divno. Môže to byť razidlom, že by to naozaj bol ten trojlístok? Uznávam že to tak nevyzerá. Potom nafoť a pošli detail. Ale veľmi pekný groš, obzvlášť ten rub.

Michaela

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2007

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 12:46

Tu značku zmiňuje V.Pinta jako jedno ze tří tajných znamének v rozvětvení ocasu lva (kroužek,kroužek se stopkou, trojlist/křížek/ ) a uvádí to jako možnou ražbu u přísečnické mincovny,vážně zajímavé .
Každopádně jsem ráda,že jsi ty (i ostatní) tuto aukci na Allegru přehlédl a podařilo se mi jej vyhrát za necelé 400,-kč😉 , ještě jej v ruce nemám,tak se raději nebudu dopředu moc radovat.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 12:59

to je na zabiti... to bych si nechal taky libit... kup me tam taky neco 😆

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 13:36

Michaela, hovoríme o tom istom? Spomínal som síce v prvej reakcii na tvoj príspevok, že sa mi veľmi páči rubná značka - pekne dorazená ("devítka" Hána 2 d), ale potom som už vravel výhradne o rozeľovacom znamienku na rube, v tomto prípade nie príliš identifikovanom. Mne sa to stále javí ako deformované, ale pritom bežné znamienko, vychádza mi to na konvenčný variant Cast VIII. 47. Ale pozri, neviem či mám pravdu, ešte som nemal ani čas pozrieť do literatúry; je jasné že bez nej sa nepohnem. Tak skúsim ešte niečo vysnoriť a dám vedieť...
No a kto hovorí že sme ho "přehlédli"?😉 Je to pekná minca, ale tieto varianty mám už tri a do ďalšieho nákupu veru nejdem. Aj keď tvoja minca je naozaj krásna... ešte raz úprimne gratulujem.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 14:13

No pozrel som to v literatúre a veľmi múdrejší nie som. Vychádzam stále z predpokladu, že na lícnej strane medzi GRATIA a REX je znamienko štvorlístok. Podľa Vorlovej do úvahy prichádzajú tieto možnosti:
č. 15. - rubné rozeľovacie znamienko by bol taktiež štvrolístok
č. 16. - rubné znamienko by bola päťlistá ružica
č. 17. - rubné znamienko by bola trojbodka v trojuholníku (nesedí, túto možnosť vylučujem)
č. 18. - rubné znamienko by bol krúžok (taktiež nesedí, vylučujem túto možnosť)
č. 19. - rubné zamienko by bol trojlístok so stopkou.

Takže k tým, čo (podľa mňa) prešli sitom:

č. 15. by som taktiež vylúčil, podľa vyobrazenia u Vorlovej je to groš s levom Hána III., tvoj je Hána IV.
č. 16. detto...
č. 19. (Cast. VIII. 47) mi sedí najviac. Je to groš s levom Hána IV. (máš ho na groši aj ty), rubná značka Hána 2 d (má ju aj tvoj groš) - predchádzajúce groše mali rubné značky Hána 2 a-c (prstienky). Čo sa týka výskytu a variability rubných značiek na iných variantoch, táto téma ešte asi nebola dostatočne spracovaná, v budúcnosti sa na ňu chystá jeden z nových členov ČNS PG...😋 😈 😁 Takže momentálne to nie je na 100% určujúce, vychádzam (zo svojich) doterajších poznatkov.
Teda zhrniem; podľa znamienok lícu a rubnej značky predpokladám, že sa skutočne jedná o typ Cast. VIII. 47, kde rubné rozdeľovacie znamienko je nedorazené, preto ťažko identifikovateľné.
Keď budeš mať mincu doma, tak na nás nezabudni, nafoť a hoď sem detaily toho znamienka, nech sa všetci zasmejú, ako Archypov strieľal vedľa.😉

Michaela

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2007

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 15:09

;) Velmi pěkně děkuji Archy.Pokud mi příjde(v což doufám) do schůze v KH,vezmu jej sebou,detail nechám vyfotit tam raději od Olivera(proti mojím fotografiím a scanom má Kacuro neustále nějaké výhrady🙄 🙂 )

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 15:26

;) Kacura si nevšímaj, oni v Japonsku sú stále zvyknutí na špičkovú elektroniku, foťáky nevynímajúc...
Pošli potom foto a ozvi sa. A v KH buď poriadna, nie že narobíš ostudu. 😈

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 15:33

Ahoj Michaelo
také mě tvůj groš zaujal nenech si od Archyho kazit radost (a to on ani nechtěl)
je to krásnej kousek za výbornou cenu a má krásnýho lva, škoda že ta rozdělovací znaménka nejsou lépe patrná
co jsem se dneska vrátil ze služby tak jsem tomuhle grošíku věnoval nějaký čas a musím se ztotožnit s Archym
rubní značka je jednoznačně Hána 2d (tzv "devítka") - ta Pintou zmiňovaná by měla vypadat trochu jinak
lev bude IV. typ
a na líci mezi GRATIA a REX to bude nejspíše čtyřlistá růžice - a tím ve shodě s Archym - určuji jako Cn 47
Gratuluji - je moc hezkej

Michaela

Uživatel

Zaregistrován:
12. 10. 2007

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 15:43

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
17. 1. 2009, 15:43

Michaelo, Archy i ostatní
tady jen pro zajímavost a srovnání Míšin a ještě jeden groš taky se lvem IV. typu, ale nikoliv Cn 47 a taky s podobně nedokonalým (setřelým či nedoraženým) rubním rozdělovacím znaménkem

[

Obrázek vložený uživatelem

](http://img215.imagevenue.com/img.php?image=03093_JL_srovn09n80_122_177lo.jpg)

tady je detail rubního rozdělovacího znaménka toho srovnávacího groše, ale líp se mi to z netu nepovedlo vytáhnout

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.