Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 15:38

To Archy: taky jsem po něm koukal, ale až teď se dívám, že kolem křížku jsou jakoby rysky (snad se nezačnou už i u grošů upravovat rozdělovací znaménka) a tento tvar křížku jsem ještě neviděl - ale snad moje pochybnosti někdo vyvrátíte.

Denarius

Uživatel

Zaregistrován:
20. 9. 2008

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 16:18

Ten křížek mi tam nějak nesedí, nevím jak můj dojem přesně popsat ale zdá se mi až moc perfektní a při prvním pohledu na minci okamžitě upoutá pozornost.

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:40

Denarius napsal/a:

Ten křížek mi tam nějak nesedí, a při prvním pohledu na minci okamžitě upoutá pozornost.

ja sa v tom nevyznam,ale foto som pozrel skor jaksom si toto v citacii precital a vazne hned mi to padlo do oka ako uplne prve 😲 🙄

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:41

[

Obrázek vložený uživatelem

](http://img194.imagevenue.com/img.php?image=58776_detail_kr3783ik_122_111lo.JPG)

Pokúšal som sa to sem dostať... výsledok nič moc. Ale nevadí. Mne sa tá minca zdá byť absolútne v poriadku, krížik taktiež. Že je dokonalý? Bolo by to divné, keby minca bola v horšom stave. Tento groš je však naozaj v skvelom stave, super razba, ozajstný skvost. Práveže by bolo divné, keby to znamienko bolo v horšom stave, mohlo by sa zdať, že sa v ňom niekto "rýpal". Nie priatelia, mám opačný názor. Jedná sa o pravú a veľmi vzácnu razbu. Castelin ju nemá presne popísanú, najbližšie má ku Cast. III. 19, akurát Castelin nepoznal túto mincu v tak dobrom stave, preto nechal rubnú značku otvorenú. Teraz už vieme, že sa jedná o nádherné dva krúžky. Takže zapísať do análov Jána Luxemburského... 😲 😳 😁 výherca, si nám dlžný detailné foto.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:43

no u poláků se můžeme dočkat čehokoli, stačí když se podíváme do německých militarií, kde v podstatě totálně nabořili veškerý seriózní obchod s tímto artiklem ...

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:44

no mě ten křížek přijde rovněž jak pěst na oko, ale nebudu to soudit ....

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:50

Militarie sú jedna vec, groše druhá. Príde čas (bohužiaľ už onedlho), keď sa budú v Poľsku a Bielorusku prerážať groše ako divé. To si ale musí veľa Poliakov uvedomiť, že pre Čechov majú niektoré varianty grošov veľkú hodnotu. Veľa znalcov v PL nebude, ale to sa onedlho zmení. Keď chce niekto robiť nekalosti, musí o tom niečo vedieť. Tak predpokladám enormný nárast vzdelanosti... bohužiaľ nielen na dobré účely.

... Tento groš sa mi zdá v pohode, ale taktiež nebudem súdiť...😉

Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:53

[

](http://img251.imagevenue.com/img.php?image=59713_trojka2_122_494lo.jpg)

[

](http://img227.imagevenue.com/img.php?image=59745_trojka1_122_62lo.jpg)

Jacxovi aj ja gratulujem za tento skvost. Nejedná sa iba o nádherný kus, ale aj o zriedkavejšie sa vyskytujúci. Pochválil si sa jacx že si vyhral Castelina I. 3??? 😋 😋 😋

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:57

mince je to moc hezká
nevím ten křížek je v oblasti mince, která je nejlépe zachovalá a trochu jej ještě zvýrazňuje kresba stínů při hranách způsobená fotografováním
dle fota zcela spolehlivě těžké zhodnotit - na druhou stranu myslím, že na minci, mít ji v ruce, by se v tomto případě těžko falšovalo znaménko tak aby to nebylo patrné - ten křížek by se tam musel dotvářet - resp. nově přidávat

dávám sem nějaké výžezy z webu ČNS PG pro srovnání
nádherný JL-2
[

](http://img42.imagevenue.com/img.php?image=60014_jl-2_o8ez_122_1156lo.jpg)
Cn 18 - JL-21

a tady zvětšenina toho možná Cn19 z Allegra

ne, že jsem 100% jistý, ale nebyl bych ohledně toho grošíku tak skeptický

Archy - gratuloval mi kacuro - já poděkoval a napsal že uvidím zda jsem prohloupil 😞 či udělal dobře 😋 až jej budu mít v ruce - až jej podrobněji prozkoumám a definitivně rozhodnu zda je či není rozdělovací znaménko v rubním opise - zatím jsem v očekávání 😉

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
15. 12. 2008, 17:59

Archy, kamarýde, to by ses divil, jak dobře umí dělat poláci padělky, jak jsem psal, sběratelům militarií s nimi dělají velkou hlavu a není problém ty odznaky "udělat" tak, že nikdo nepochybuje, že je vykopaný ze země a tudíš 100% pravý, ztracený náckem při zběsilém úprku na konci války😃 takže udělat jakoukoli minci a nasadit jí tu správnou patinu nebude brzy opravdu žádný problém (pokud už to není realita), začalo to kontramarkami a kdoví, kde to skončí ... a můžu Tě ujistit, že se jim to vyplatí i u věcí, jejichž sběratelská hodnota je jen pár stovek😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.