Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
22. 4. 2007
Ale celkem jo🙂 chceš koupit? Je na prodej...🙂
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
6. 11. 2010
Dovolím si sem vložit fotky mince z jednoho webu a zároveň se tážu, co je to za variantu? To znaménko mezi GRATIA REX mi nic neříká.
Obrázky:
Zaregistrován
31. 7. 2008
je to bežná varianta Cast.47
Zaregistrován
20. 8. 2007
je to Castelin VIII. / 47
zmiňované znaménko je čtyřlistá růžice - ovšem Castelin ji má v tabulce nakreslenou jako plný křížek
pro uvedenou variantu svědčí i typ lva a koruny i písmo (rubní S)
Zaregistrován
6. 11. 2010
Děkuji oběma, většinou je právě to znaménko slité, proto mne to zmátlo.
Zaregistrován
30. 6. 2012
Mohu poprosit o určení tohoto kousku?dík moc 😎
Obrázky:
Zaregistrován
10. 6. 2006
Povedal by som, že rozdeľovacie znemienko na reverze bude ľalia, teda typ Cn. VI. 34.
Zaregistrován
30. 6. 2012
Dík moc ;-)
Zaregistrován
20. 8. 2007
Maxim - minci prohlížím poněkolikáté a nemohu se zbavit dojmu, že se v tomto případě nejedná o oficiální ražbu
nesedí mi tam řada věcí:
v provedení lva je to především tvar hlavy, zcela netypické "slité" tlapy, tvar prohnutí pramenů ocasu i zakončení ocasů - tvar střapců
u koruny by se v jejím celkové tvaru a provedení velkých liliových listů i malých lístků také dala tušit odlišnost
písmo je nekorumpované - netypické je M v PRIMVS s překříženými dříky - i když to je záležitost se kterou se vzácně lze setkat i na pravých groších, některé litery jsou snad také tvarem zvláštní (V a S na líci) - i když zde jsou to rozdíly dost jemné
stejně tak rubní rozdělovací znaménko je dost zvláštního tvaru a určitý náznak podobnosti tvaru s lilií ze VI. Castelinovy skupiny zde sice je, ale v tomto tvaru jsem ji dosud neviděl
naproti tomu - nakolik lze posoudit z fotografie - materiál vypadá celkem věrohodně stříbrně - ale to je jen hrubé a neobjektivní posouzení dle vzhledu na fotce (na hlavě a mezi horní řadou měsíčků hřívy je asi náznak měděnky a nahnědlé zabarvení ve zbytku hřívy, ocase a mezi literami v opise je snad jen zbytek zašpinění ?)
na základě toho co píši se mi jeví celkem pravděpodobná možnost, že jde o dobovou napodobeninu groše Jana, která vznikla někde mimo Kutnohorskou mincovnu (dle neobjektivního posouzení vzhledu pak méně pravděpodobně by mohlo jít přímo o dobové falzum)
zajímavá (i když asi ne zcela rozhodující) by byla i základní metrologie (průměr a váha) a případně i informace o původu mince, podstatné informace by pak mohly přinést nějaké podrobnější materiálové zkoušky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.