Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

xjert01

Uživatel

Zaregistrován
17. 8. 2010

#2891 - 13. 9. 2013, 11:54

Ta cena je podle me v pohode.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2892 - 13. 9. 2013, 12:08

podivej - vypada slusne a nekdo, kdo to nesbira na varianty ho nebude vnimat jako "neurcitelny = bezcenny" - vsichni grose na varianty nesbiraji a nebudou. i tak je slusne zaraditelny jako starsi typ - to je nezpochybnitelne ikonograficky i bez znamenek.

soucasna kultura je "honba za znamenky", coz nekdy vede k tomu, ze lide daji o nekolik stovek vice i za dost spatny o o dost hure vypadajici kus, nez je ten tvuj (ostatne sam sem nedavno koupil dva osklive JL za 300,- ovsem alespon s jistou intuitivni selekci znamenek - nakonec se to vyplatilo). bohuzel vetsina z tech lidi nejsou "solidni numismatici" ale spekulanti

osobne "honbu za znamenky" neprovozuju (coz neznamena, ze variantu co nemam neberu), myslim si, ze za takto usporene penize si umim udelat vetsi radost (a ve finale i levneji) sirsim portfoliem evropskych stredovekych razeb (vybiram si ty "podle mne krasne"). navic tim ziskam vetsi prehled a znalosti v sirsim kontextu - ceskou grosovinu nezavrhuji, mam ji rad, ale odmitam jit s modou.

a to cisteni - bylo to v kontextu "pro pritelkyni", sam bych to asi nehrotil, pokud to nepujde dolu "samo"

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#2893 - 13. 9. 2013, 12:58

Tá minca nie je vôbec zlá, po miernom dočistení sa z nej isto vykľuje celkom pekný grošík. Mám dojem, že je to minca "zdravá", teda predpokladám že pekne zvoní, určite máš radosť a za tie peniaze je to naozaj dobrý nákup.
Čo sa týka "honby za znaménky", myslím, že najväčší boom už je za nami...

Hurley

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2010

#2894 - 13. 9. 2013, 13:04

Mám velmi podobný postoj, na široký průřez středověkou Evropou (vlastně i historickým světovým průřezem) se moc hezky dívá nejen lidem co se v numismatice pohybují, ale i naprostým laikům a široké veřejnosti. Naopak právě sbírky monotematické, stereotypní a pro mě zcela nudné jsou takové, kdy má sběratel třeba desítky nádherných pražských grošů Václava II. pořád se opakujícího typu, takovou strategii já nemusím a vlastně ani moc dobře nechápu. Jistě, může to být i vhodná investice, ale žádný jiný důvod proč podobné sbírky budovat mě moc nenapadá. Osobně mě ani tyhle investiční pohnutky vůbec nezajímají. Taková sbírka je samozřejmě pastva pro oči, krásně zachovalé stříbrné mince se lvem a korunou, ale nuda... ohromná nuda... stereotyp... bez jiskry...

Představte si, že svoji sbírku prezentujete lidem, kteří nemají ani tucha (sic) o tom, čím se platilo. Zatímco člověk s širokým průřezem by mohl povídat hodiny a hodiny o nespočetném množství různých ražeb, kde co platilo, kdo to vydával, jaké byly nižší nominály, přecházet od denárů přes groše ke krejcarům, tolarům, zlatníkům a korunám, tak majitel monotematické sbírky PG Václava II. sice také bude barvitě vyprávět o nálezu stříbra v KH, zavedení "věčné mince" a její kráse, ale při popisu samotných mincí se sklouzne k tomuto: tento je úplně totožný, ale má jednu tečku, tento má kroužek, tento nic, tuhle je malý lev, tady je střední, tamhle zase velký, tady je lilie, tady jen poloviční lilie atd.. Nebo u sbírek jen jednoho panovníka či jednoho historického období převážně z moderních dějin, kde jsou jediné rozdíly pouze v letopočtech, tedy pouze v jediném čísélku. Je to rozdíl že?

Samozřejmě berte tenhle můj pamflet s rezervou, je to pouze moje vidění a cítění a nikomu jej nevnucuju.

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#2895 - 13. 9. 2013, 13:26

Konečně jste na to přišli ... 😉

petr1596

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2011

#2896 - 13. 9. 2013, 14:10

no, ale stejně, ten co šle před chvilkou na Allegru....hodil by se
http://aukro.cz/show_item.php?item=3529757110

kekule

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2008

#2897 - 13. 9. 2013, 14:18

tak kluci polský na ten souboj museli koukat jak z jara .. :-) :-) .... ale grošík je to velmi vzácný, resp. tato varianta.. :-)

kekule

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2008

#2898 - 13. 9. 2013, 14:19

...... ještě, že už to nesbírám ..... :-)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#2899 - 13. 9. 2013, 15:39
Konečně jste na to přišli ... 😉

Na toto téma proběhlo mnoho polemik a potvrzuje se, že nelze vyhlásit vítěze, protože bude záležet na prioritách konkrétního člověka. To co bude jeden považovat za výhody, to nebude druhému nic říkat.

Ale jako v každé lidské činnosti bude platit jedno pravidlo. Čím se budu zajímat o užší záběr, tím ho mohu probírat do větších detailů a naopak, čím budu mít širší záběr činností, tím jednotlivé problémy pochopím povrchněji.

Dále si musíme uvědom, že na prvním místě je numismatika, tedy znalosti doby v kontextu širších mezinárodněpolitických hledisech, přes hospodářské otázky až po vyplývající měnové systémy. Mince samotné pak budou až na posledním místě.

Období, které preferujeme také vycházejí z našich proirit všeho druhu. Z toho vyplývá, že nemůžeme mít stejnou radost ze sbírání všech období širšího záběru. Já osobně si nedovedu představit situaci, že bych měl stejný vztah ke všemu z období rozsahu tisíce let, protože z mého pohledu vychází přímá závislost mezi pozitivním vztahem a radostí z něčeho. To jsou ale moje názory, se kterými nebudou souhlasit například obdivovatelé širšího záběru. Proto nikdy nebudeme schopni rozsoudit, který pohled je pouze inn a který je špatný.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#2900 - 13. 9. 2013, 15:54

vzhledem k tomu, ze nejsem profesorem numismatiky, tak mne povrchnost vykoupena vetsim obecnym prehledem vubec neurazi, ba naopak. prilis uzka specializace s neschopnosti adaptace je mimochodem na skodu obecne (dokonce je to podlozeno i evolucne 😁 😁 😁 ). moje osobni volba je tedy jasna. navic si nemyslim, ze je v rozporu s tim mit nekolik temat zmaknutych podrobneji.

v mem mentalne nevyspelem svete je jeste stale neskonala radost z tourskeho grose stejna, jako radost z neznameho typu bileho penizu nebo jako radost z uplne obycejneho grose misenskeho. bohuzel az numismaticky dospeju, bude to asi velke zklamani.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.