Moderátoři: smith

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#1 - 16. 6. 2012, 12:59

ahoj všem, potřeboval bych poradit jak zjistit hustotu resp. ryzost kovu (ag, au). Postup, který jsem četl v Bukvicovi buď není možné aplikovat na digitální váhy (a jiné nemám), nebo něco dělám zásadně špatně😞

děkuji za každý nápad!

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#2 - 16. 6. 2012, 13:17

Nejprve se podívám zda se nedá ryzost najít v nějakém katalogu,
když ne, zeptám se na různých numismatických fórech a jako poslední možnost zajdu za zlatníkem.
Různé domácí návody jsem již dávno vzdal.😉

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#3 - 16. 6. 2012, 13:23

turtle: to že je to v katalogu, ještě neznamená, že máš pravou minci🙂

Na hrubé zjištění (ne přesné, ale zlato od stříbra se tím odlišit dá) stačí vhodný odměrný válec.. samozřejmě u drobných mincí to asi nepůjde.

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#4 - 16. 6. 2012, 13:30

jj, jde mi to ověření (po vážení a měření), že mince je skutečně z toho, čeho má být, resp. že je to originál. ok, promyslím ten válec, snad by to šlo

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#5 - 16. 6. 2012, 13:37

Chce to nějaký ne moc velký (ale zase ne moc malý, aby tam mince vlezla🙂 ), zkoušel jsem třeba 50 ml se stupnicí po 0.5 ml, šlo to určit s přesností +-0.05 ml. Což je u malých mincí už dost velká odchylka, ale u větších, pokud tam vlezou, to na orientační určení hustoty stačí.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#6 - 16. 6. 2012, 14:28
turtle: to že je to v katalogu, ještě neznamená, že máš pravou minci🙂 Na hrubé zjištění (ne přesné, ale zlato od stříbra se tím odlišit dá) stačí vhodný odměrný válec.. samozřejmě u drobných mincí to asi nepůjde.

Otázka zněla “jak zjistit hustotu resp. ryzost kovu”.
Samozřejmě pokud je v otázce pravost mince, položil bych nejprve pár jiných otázek než je ryzost. Mimochodem to že mince opravdu zlatá ještě vůbec neznamená že je pravá.
😉

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#7 - 16. 6. 2012, 14:56
Otázka zněla “jak zjistit hustotu resp. ryzost kovu”. Samozřejmě pokud je v otázce pravost mince, položil bych nejprve pár jiných otázek než je ryzost. Mimochodem to že mince opravdu zlatá ještě vůbec neznamená že je pravá. 😉

a jaké by to byli otázky?

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#8 - 16. 6. 2012, 15:07
Otázka zněla “jak zjistit hustotu resp. ryzost kovu”. Samozřejmě pokud je v otázce pravost mince, položil bych nejprve pár jiných otázek než je ryzost. Mimochodem to že mince opravdu zlatá ještě vůbec neznamená že je pravá. 😉

To pochopitelně neznamená, ale pokud pravá nebude, pak je údaj z katalogu k ničemu. A pokud se bude hustota lišit, tak pravá nebude určitě.
Váha, velikost, kov - složení,ryzost,hustota jsou naprosto základní otázky, zvlášť pro laika, který padělek nepozná.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#9 - 16. 6. 2012, 15:13
a jaké by to byli otázky?
  1. Od koho jsem ji koupil?
  2. Kolik má vážit a kolik opravdu váží?
  3. Jak je velká? Padělek z levnějšího kovu může být o něco větší či tlusčí aby váha seděla.
  4. Pak je tu ještě zkušenost, jak mince celkově vypadá, jakýsi “čuch” na něco podezřelého.
    Nejlépe porovnat se stejnou mincí o které víme že je pravá.

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#10 - 16. 6. 2012, 18:16
Od koho jsem ji koupil? Kolik má vážit a kolik opravdu váží? Jak je velká? Padělek z levnějšího kovu může být o něco větší či tlusčí aby váha seděla. Pak je tu ještě zkušenost, jak mince celkově vypadá, jakýsi “čuch” na něco podezřelého. Nejlépe porovnat se stejnou mincí o které víme že je pravá.

jj, tak nějak to bylo, proto zůstávám zatím stát nad hustotou.
jedna mince ok obchodník, druhá neznám (aukro ale hodnocení ok). váží +- dle katalogu (mám to na setiny gramu, rozdíly jsou u jedné do desetiny, u druhé cca 0,15g). průměr sedí (tloušťka??). u jedné mám i druhý kus, jsou téměř stejné, ale taky je z aukra, takže tak🙂
jako já jsem si téměř jistý, že obě jsou pravé, jen prostě údaj, který považuji za najexaktnější (páč dle mého se dá jen těžce falšovat), tak je tak složité ověřit😞(

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.