Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#1 - 18. 3. 2011, 15:02

Tak jsem konečně naskenoval jeden svůj kósek a chtěl bych zkušené odborníky a odbornice poprosit s pomocí, jak určovat P.G😉 Pro mě je to jen stříbrné kolečko, kde pomalu nepoznám ani panovníka. Čili, podle čeho se určí, co to je za panovníka, když nejde přečíst opis a na co se zaměřit, aby se dalo potom určit, že to je např.: XIIIc/2a😆
Vím, že pro zdejší machry v tomto oboru je to brnkačka, podívají se a už vědí, co to je za panovníka a kam to zařadit, ale jak na to má přijít amatér? Díky za rady😉 😆

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#2 - 18. 3. 2011, 15:36

chce to mít nakoukáno hodně mincí a pak skutečně panovníka poznáš většinou i když není dobře čitelný vnitřní lícní opis - kde jméno panovníka je napsáno
a pokud chceš určovat podrobněji - musíš mít k tomu patřičnou literaturu - pro každého panovníka jiná (někde zde bylo nedávno probíráno co na kterého panovníka) a také nějaké zkušenosti, které však získáš jen tak když se budeš snažit určovat a pak to třeba zde diskutovat

obrázek který jsi sem vložil je celkem hezky zachovalý groš Václava IV.
jméno panovníka je ve vnitřním opisovém kruhu na lícní straně (s korunou)
je tam slušně patrné WENCEZLAVS TERCIVS - VÁCLAV TŘETÍ - neb byl jako třetí panovník jména Václav korunován (posl. přemyslovec Václav třetí je sice takto obecně nazýván, ale korunovace se nedočkal)

a na groše Václava IV. je jednoznačně nejlepší typologie Hánova
dle ní bych určil jako typ.H III.a/1-5 -nevidím dobře tvar N ve jménu panovníka - zdá se mi že to je N s dříkem nahoře - pak H III. a/2

obecně pro určení typu je důležitý tvar lva, tvar koruny a pak rozdělovací znaménka mezi slovy v opisech

chce to literaturu a pak trochu snahy, trpělivosti a zkušenosti přijdou 😉

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#3 - 18. 3. 2011, 17:01

Aha. Tak od Hány mám jenom Rubní značky a pak od Háskové - Pražské groše 1300 - 1526. Oboje pouze v PDF a v nic moc kvalitě. Takže jedině někde sehnat nějaké knihy, které stejně nejsou dostupné...😞 Já to věděl, že to nebude jednoduché, určovat tyto penízky😁

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#4 - 18. 3. 2011, 17:14

Typologie grosu V.IV. je stale dostupna u vydavatele:
http://www.muzeum.klatovynet.cz/muzeumkt/fr.asp?tab=muzeumkt&id=36&burl=

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#5 - 18. 3. 2011, 17:17

Na aukru je celkem pravidelně dostupná většina novější literatury, stačí jen pravidelně sledovat a vydražit...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#6 - 18. 3. 2011, 17:42

Tak to je dost naprd, dražit na aukru. Kvůli tomu, abych určil tři P.G. od Vaška IV. pár od Ferdy, několik od Vládi (jiné asi už nemám😐 ) tak mě nakonec budou stát knihy víc, než těch pár grošů 😆 😁 A nakonec stejně zjistím, že to stejně nebudu umět podle nich určovat...😆

kekule

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2008

#7 - 18. 3. 2011, 17:49

.... to je trochu zvláštní postoj ... buď chci pražské groše sbírat, a poto je alespoň základní literatura nezbytná, a nebo k tomu přistoupím Tvým stylem, že pro pár grošů to nemá cenu, pak ale těch Tvých pár grošů nemá ani cenu detailně určovat ... Můžeš je vystavit tady na fóru, třeba Ti je nějaký dobrák kolega z dlouhé chvíle určí 😁 😁

krokodill

Uživatel

Zaregistrován
23. 4. 2008

#8 - 18. 3. 2011, 18:08

Je to trošku jinak. Mám pár, tedatrochu víc než pár, P.G. ale pak mám hafo mincí jiných, např, Malé groše, Bílé groše, jedno, dvou, tříkrejcárky, sem tam nějaké Batzeny, menší, větší nominály, domácí i zahraniční. Nejsem vyhraněný pouze na P.G. Jenže skoro všechno ostatní lze za pomoci netu určit přibližně samostatně. Třeba za poslední měsíc jsem za knížky utratil už docela pěkný obolus🙄 A to chci ještě teď vydražit Slezké mince a možná P.G. Ferdinanda. Jenže - a tady to je, ten zakopaný pes. Všechny ostatní mince jdou svépomocí určovat, ale mrkni se, kolikrát se mezi sebou snažíte, aby jste se dobrali uspokojivého výsledku. Takže, abych měl knihy a neuměl, nebo spíš nedokázal podle nich určovat, z toho mám strach. Snad mi rozumíš. 😳

kekule

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2008

#9 - 18. 3. 2011, 18:22

ale jo, rozumím ... jenže každý z nás, co se tu snažíme groše určovat musel začít tím, že nastudoval literaturu a zdokonaloval se tím, jak mu rukama procházelo čím dál více grošů ... tím chci říct, že buď se vydáš touhle cestou, nebo budeš odkázaný na pomoc někoho jiného ... nic mezi tím není ..

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#10 - 18. 3. 2011, 18:46

krokouši napiš mi na mail😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.