korunka: jo, mi se to jevi jak XIII
masina: jak je tezka? Ja nejdrive myslel, ze je to drachma. Jestli je to tetradrachma, tak bude nejspise posmrtna (Zeus ma nohy za nohu). Nejblize, co jsem se koukal, jsem nasel Price 2074, jenze tech minci je hafo, chtelo by to specialni literaturu. Neco najdes zde:
http://www.wildwinds.com/coins/greece/macedonia/kings/alexander_III/t.html
korunka: ano, XIII, slavna trinacta legie, ktera s Caesarem prekrocila Rubikon a bojovala ve vsech vyznamnych bitvach obcanske valky.
Koukam ze tenhle kousek uz je na ceste danou entropii pri navratu do stavu suroveho stribra uz na pul cesty zpet.
Specializovanou literaturu ti asi nedoporucim, ale proc se razily, je jasne - propaganda🙂
masina: sekera byla pouzivana jako pomocna znacka Miletu, ale to by tam byl asi i jejich monogram a ten nevidim.. pokud si ale vzpominam dobre, tak labrys je na mincich z mincovny Kaunos, akorat v tom nemaji odbornici na tyto mince jasno a nekteri tvrdili, ze to muze byt Mylasa nebo dokonce ten Miletos. V tomhle stavu a i pres nej patrne horsi zpracovani se neda vyloucit ani nejaka dobova napodobenina. Kazdopadne to bude posmrtne, tipuju 1. polovina 3. stoleti pr.n.l.
Jinak ptak je samozrejme orel.
Děkuji. Bohužel máš pravdu, stav je dost mizerný (i když v ruce vypadá maličko lépe) Přesto radost, že je vidět alespoň to číslo legie, které je pro mne celkem důležité. Snad se někdy podaří pořídit i hezčí s jinými čísly.
Spíše mne zajímá jiná věc- razily se pro určité legie a ty je dostávaly jako plat, nebo prostě volně obíhaly v té době v Římě, jako propaganda? Slyšela jsem něco o tom, že si razidla braly armády sebou, je to pravda, nebo jsem špatně četla? Vlastně o tom nevím vůbec nic, takže budu muset zapátrat i po těch nejzákladnějších informacích. To je vlastně důvod, proč takto staré mince kupuji a proč někdy tolik nevadí stav (i když pěkná je holt pěkná...)- člověk ji bere jako okno do minulosti a snaží se nastudovat historické události té doby a tím získá nové vědomosti- rozšíří své obzory. To je asi ta největší radost na tom všem sbírání..
Ja cetl, ze legie sebou mivaly casto celou dilnu a razily mince na pochodu. Ale take by me zajimalo, jestli tyto denary fungovaly jako zold a jestli byly stejne smenne jako normalni. Asi jo.
A podobne jsem se jeste nedozvedel vice o suberatech a s nimi spojenych AR denarech. Casto se vyskytuji na ebayi, nekdo rika, ze jsou to Limes falza, nicmene nevim, jak poznam limes falzum od jineho. Nekdo rika, ze se pouzivaly na platbu barbarum legiemi. Nektere jsou fakt krasne. Ja mam nejmene dva takove AR denary a skoro bych rekl, ze na sobe nemely postribreni jak klasicke suberaty. Taky se mi zda, ze jsou z oficialnich razidel..
Darovanému koni na zuby nekoukej, ale já ty zuby přesto rád prozkoumávám a tak jsem se hecnul a pustil se do identifikace tohoto, prosím o kontrolu a případnou korekturu:
AE Follis
Licinius II. (Caesar 317-324)
Ražba v letech 321-324
Nicomedia
av: D N VAL LICIN LICINVS NOB C
rv: IOVI CONS ERVATORI (SMNΓ)
Literatura: RIC VII 49
Obrázky:
Vypada to ok...
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Díky, je to občas trochu alchymie poskládat ty jakž takž čitelné segmenty na celkově nečitelné minci a porovnat je s hezky zachovalými mincemi a vcelku přesně tak zjistit spoustu informací o tomhle konkrétním kusu, jaký tam býval kdysi hezký obraz, jak zní celý opis, kdy byla mince vyražena atp.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.