Moderátoři: smith, Koniáš

grofik

Profilový obrázek
Uživatel
#1 - 10. 6. 2008, 22:19

Bude ma zaujímať kto sa už našiel hľuzovku? 😲

  1. Hľuzovky

Sú vreckaté huby patriace do umelo vytvorenej skupiny podzemných húb. Vytvárajú ektomykorízu s viacerými druhmi lesných drevín, ako dub, lieska, hrab, buk, lipa, topoľ, céder, borovica čierna a podobne. Plodnice tvoria pod povrchom pôdy, preto jediný spôsob šírenia spór je prostredníctvom živočíšnych vektorov, ktoré sú lákané výraznou vôňou. Na území Slovenska sa historicky vyskytovalo viacero druhov hľuzoviek, najhojnejšie sa vyskytovala hľuzovka letná (Tuber aestivum), a z gastronomicky významných aj Tuber brumale a Tuber macrosporum. Najhojnejší výskyt je zaznamenaný v práci Hollósa z prelomu 19. a 20. storočia. V tejto práci sa uvádzajú na Slovensku špecializovaní zberači hľuzoviek – hubkári, ktorí používali klasické metódy zberu pomocou cvičeného psa resp. prasiatka. Postupným útlmom zberu a pravdepodobne aj zmenou ekologických podmienok upadli hľuzovky do zabudnutia. Hľuzovky sa v mnohých krajinách sveta využívajú pre ich arómu v gastronómii.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

grofik

Profilový obrázek
Uživatel
#2 - 11. 6. 2008, 08:55

Verím ,že niekto zaberie ? 😲 😉

Tuber aestivum Vitt. syn. Tuber uncinatum
Popis:
Hľuzovka letná je okrúhleho tvaru alebo mierne laločnatá. Plodnice sú hľuzovité, veľké 1-10 cm,. Perídium (vonkajšia jednovrstvová, alebo viacvrstvová stena plodnice) je čiernohnedé až čierne, na povrchu popraskané s pyramidálnymi 2-4 mm veľkými kužeľovitými výrastkami. Gléba (výtrusorodá, vnútorná časť plodnice) je najprv belavá, žltkastá až sivožltá, neskôr hnedastá, na priereze s belavými žilkami. Vôňa a chuť je príbuzná T. melanosporum hoci je menej intenzívna. Celkovo je aróma príjemná a pripomína kukuricu alebo pražený jačmenný slad. Vyskytuje sa takmer v celej Európe, na západe od Britských ostrovov po Čierne more. Na juhu od Severnej Afriky až po ostrov Gotland v Baltickom mori.

Tuber melanosporum Vitt

Popis:
Plodnica hľuzovky čiernovýtrusovej je okrúhleho tvaru, niekedy laločnatá. Má hnedé až čierne perídium, s bradavičkami blízko pri sebe. Gléba je hnedasto sivá alebo červenkasto čierna, s tenkými bielymi žilkami. Môže narásť až do veľkosti jablka. Vôňa je špecifická, príjemná pripomínajúca arómu jahôd.

Tuber magnatum Pico

Popis:
Plodnica hľuzovky bielej je okrúhleho tvaru, často sploštená a nerovná. Má bledožlté až zlatisté perídium, s červenými až hnedými škvrnami. Perídium je hladké, nikdy nieje sivé. Farba gléby sa mení od mliečno bielej až po intenzívnu ružovú farbu s tenkými bielymi žilkami. Môže dosiahnuť i hmotnosť viac ako 1 kg. Vôňa má jemný cesnakový nádych. Vyskytuje sa v severných regiónoch Talianska a v Istrii, sporadicky aj v Karpatskej oblasti.

Tuber brumale Vitt.

Popis:
Plodnica hľuzovky zimnej je okrúhleho tvaru alebo mierne laločnatá. Má kovovo čierne až čierne perídium, je veľmi podobné hľuzovke letnej s menej výraznými a hustejšími výrastkami. Gléba je tmavohnedá alebo sivo čierna zo širokými bielymi žilkami. Vo vhodných klimatických podmienkach môže narásť až do veľkosti slepačieho vajíčka. Vôňa je výrazná a veľmi podobná druhu Tuber melanosporum. Je rozšírená v strednej a južnej časti Európy.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Tomako

Moderátor
#3 - 11. 6. 2008, 16:31

zadne drahe kameny nebo mince lanyze to je byznys....skoda ze nemam cvicene prase se kterym bych je chodil hledat......

grofik

Profilový obrázek
Uživatel
#4 - 11. 6. 2008, 20:01

Pes je lepší,prasa niekedy spapká a máš nič. 😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

jano7B9

Uživatel
#5 - 11. 6. 2008, 20:26

😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

grofik

Profilový obrázek
Uživatel
#6 - 11. 6. 2008, 21:00

jano čeče sklamal si ma 😞 očakával som lepšiu reakciu. 😆

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

grofik

Profilový obrázek
Uživatel
#7 - 12. 6. 2008, 22:56

Biologický cyklus hľuzoviek
Biologický cyklus čiernych hľuzoviek nie je detailne popísaný. Reprodukčný cyklus začína šírením spór ktoré sa nachádzajú vo vnútri plodnice. Šírenie spór zabezpečujú najmä lesná zver, ale aj hmyz. Uvoľnené spóry klíčia vo vhodných podmienkach a vytvárajú primárne mycélium - vegetatívny orgán hľuzovky. Postupne kolonizujú okolitú pôdu pričom pri strete s koreňmi hostiteľa tvoria sekundárne mycélium vytvárajúce ektomykorízu na koreňoch. Hľuzovky môžu dlhodobo vo forme ektomykorízy prežívať aj niekoľko desiatok rokov (symbiotická fáza).

Výskum potvrdzuje že samotná tvorba plodníc začína zvyčajne medzi 5 až 10 rokom od primárnej infekcie. Zárodky plodníc (primordiá) sa tvoria na jar alebo začiatkom leta. Pri vhodných klimatických podmienkach – dostatok tepla a zrážok zväčšujú svoj objem a dospievajú na jeseň až v zime. Plodnice využívajú aj živiny z okolitého prostredia, preto sa udáva táto fáza ako saprofytická. Zrelé plodnice sa zbierajú za pomoci cvičených psov alebo prasiat. Nezrelé plodnice neuvoľňujú svoju typickú arómu, preto ich nie je možné vo voľnej prírode identifikovať.

  1. Spôsoby zberu

Poznáme viaceré spôsoby zberu:
pomocou cvičeného psa resp prasiatka,
pomocou typických miest bez vegetácie - “Brulé”
metódou “a la mouche”

Prvý spôsob je najefektívnejší,podstatou tejto metódy je použitie cvičeného psa, ktorý dokáže na vhodnej lokalite nájsť zrelú plodnicu (za predpokladu že sa tam vyskytujú). Prasiatka netreba cvičiť lebo tie hľuzovky hľadajú väčšinou ako potravu. Toto je aj ich najväčšou nevýhodou lebo môžu hľuzovku skonzumovať hneď ako ju nájdu. Medzi nevýhody treba uviesť aj ich komplikovanú prepravu na lokalitu. 

Metóda “Brulé” využíva charakteristickú vlastnosť hľuzovky produkovať špecifické látky, ktoré inhibujú klíčenie niektorých druhov semien. Pri tejto metóde je nutné nájsť vhodnú lokalitu a vhodný hostiteľský strom, v okolí ktorého vzniká typická plocha - kruh bez iných rastlín. 

Posledná metóda využíva v okolí miest kde hľuzovky rastú prítomnosť dvojkrídleho hmyzu (Suillia sp.) – „hľuzovkové muchy“, ktoré sa vznášajú a sadajú na miesta kde sa nachádzajú hľuzovky.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

trifla

Uživatel
#8 - 22. 11. 2008, 21:27

Ty mas neake skusenosti s hluzovkami?

grofik

Profilový obrázek
Uživatel
#9 - 22. 11. 2008, 21:36

Mám teoretické aj praktické. 😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

skrblik

Uživatel
#10 - 27. 11. 2008, 13:01

S hlůzovkami zkušenosti nemám.U nás naChebsku a Ašsku se ale vyskytuje jiné afrodisjakum.Jedná se o jelenku.Roste pod zemí jako lanýže,vyhrabávají jí divoká prasata a spárkatá zvěř.Největší velikost byla cca 25 gramů.Nástup po požití cca 6 hodin.Osobně odzkoušeno u několika lidí.
Skrblík

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.