Nevím, zda jsem to pochopila dobře.
Já to u některých minerálů mám tak, že mám přírodní (ty mám raději) a pak i broušeného zástupce, ale těch mám hodně málo. Do budoucna si ale chci nechat vybrousit nějaké citriny z Vysočiny, křišťál a oťukané vltavíny. Ale pokud jsou to pěkné krystaly, tak těch by byla škoda. Pokud je kámen oťukaný, tak proč ne...
Moja predstava je ; pokiaľ vzorka má dostatočnú veľkosť rozdeliť a jednu časť nechať v prírodnom stave ´druhú fazetovať ...
Pokiaľ som správne pochopil aj opál tak praktizuje .
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Nepraktikuji, protože nemám vybavení na fasetové výbrusy. Dělám to jenom občas, že vybrousím kabošon. Podle Gogola - Každé svinstvo dá zisk😉
Grofikova myšlenka je teoreticky správná, ale v praxi neekonomická.
Pokud Korunka koupí na burze akvamarín a část dá vybrousit brusiči, tak zaplatí víc, než když koupí hotový kámen. Protože brusič nakupuje za velkoobchodní ceny.
Dost zvláštní úvaha, řekl bych 😲
Taky mám pár kamenů fasetově vybroušených, ale vždycky to byly buď už úlomky krystalů, třeba oťukaný vltavíny, nebo vyrýžovaný kameny z potoka... ale rozřezat takovej krásnej krystal, co sem dala fotku Korunka, to by teda podle mě byla zhovadilost... Ten uřezanej zbytek by sis pak jako dal do sbírky? 😉
jezevec74@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.