Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

#21 7. 1. 2019, 10:20

Ja som našla takýto tanier - má ale zaujímavo malý priemer, len 18,5 cm. Inak v múzeách som sa stretla s fajansou bez značiek označovanou ako habánska fajansa.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

#22 7. 1. 2019, 14:40

Zbieram, ľudovú keramiku tam niekedy problém určiť pravosť, nakoľko sa dosť dlhé obdobie robia napodobneniny, aj porcelánu, mám kamoša čo je umelecký keramikar a ten mi robí posudok keď si neviem dať rady.....

Profilový obrázek
DavidXXX

Uživatel

Zaregistrován:
2. 3. 2015

#23 7. 1. 2019, 15:53

Dargor6 napsal/a:

Ja som našla takýto tanier - má ale zaujímavo malý priemer, len 18,5 cm. Inak v múzeách som sa stretla s fajansou bez značiek označovanou ako habánska fajansa.

Obrázky:

na ten se se též díval...paní prodáva Prostějov ale neurčil jsem lokalitu.

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#24 7. 1. 2019, 17:50

Tak trošku zneužiji vaší diskuze a zeptám se na své dva talíře, které jsem před dvaceti lety koupil od jedné babičky a pověsil u své tchýně v kuchyni. Fajánsi, nebo keramice nerozumím, tak pro jistotu se ptám : JE TO NOVÉ, ŽE ? Jo a na závěsný provázek nehleďte, ten jsem tenkrát vyměnil, ten původní byl rostlinný.

Obrázky:

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#25 8. 1. 2019, 09:38

to lachtan ; taniere určite sú minimálne z konca 19 storočia , čiže žiadna novota, mätie ma značka na prvom tanieri .🙄

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#26 8. 1. 2019, 09:52

Není tam žádná značka ve smyslu vtlačené, jen to číslo a křížek malováno podglazurně a ta značka na druhém talíři je jiná, ale jakoby ty čísla šly po sobě. To jste mi udělal radost, že by mohly být tak staré a já tomu nevěnoval pozornost do teď, protože jsem si myslel, že to jsou takové ty kýče, co se dělaly za socializmu a proto jsem to vrzl tchýni na zeď do kuchyně .... původně jsem je chtěl tehdy vyhodit 😉

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#27 8. 1. 2019, 10:14

Ještě bych řekl, že ty talíře jsou obdivuhodně zachovalé, nikde není ani sebemenší oťuk , proto mi připadaly nové asi. Pokud by se vám podařilo zjistit, co to je , tak vám budu vděčný za každou informaci. Časem bych je asi prodal, nebo vyměnil za něco, co zajímá mne. Já na keramiku nejsem, takže to jen visí na zdi bez užitku a možná by to jinému sběrateli udělalo radost.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#28 8. 1. 2019, 10:24

to môžeš byť spokojný ,
občas je problém pri značkách manufaktúr , originál výrobca si považoval za povinnosť výrobok opatriť značkou ,
ale bolo hodne majstrov nebol v cechu prípadne mal iné problémy ,
kopírovanie momentálne módneho motívu musel použiť iný spôsob predaja pokiaľ chcel prežiť ...

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#29 8. 1. 2019, 10:26
Ještě bych řekl, že ty talíře jsou obdivuhodně zachovalé, nikde není ani sebemenší oťuk , proto mi připadaly nové asi. Pokud by se vám podařilo zjistit, co to je , tak vám budu vděčný za každou informaci. Časem bych je asi prodal, nebo vyměnil za něco, co zajímá mne. Já na keramiku nejsem, takže to jen visí na zdi bez užitku a možná by to jinému sběrateli udělalo radost.

Niečo podobné ako pri nálezoch napr. z doby bronzovej ,
máš kvalitnejšie artefakty a menej kvalitné ,
záležalo kto bol príjemca ...

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#30 8. 1. 2019, 10:33

No já bych to asi prodal, ale pokud nevím co to je jestli Habáni, Slovensko - Modra, nebo nějaká Morava, tak nemůžu určit spolehlivě cenu. Nechci samozřejmě zbohatnout, ale taky bych nechtěl prodělat. Já vím, že to je těžké, ale mohl by mi někdo dát takový malý nástřel ceny, pod kterou bych neměl jít ? Jako já si dokáži stanovit ceny starožitností všeho druhu, ale tedy keramika mi uniká a nikdy jsem se o to nezajímal. Díky 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.