Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
27. 6. 2009
Myslíte, že ty nový groše z Jáchymova byly součástí peněžního oběhu nebo, jak se někde uvádí, příležitostný či zkušební ražby? Osobně jsem v literatuře nenašel žádný určitější závěr (pokud ho lze vůbec vyvodit).
Zaregistrován
19. 1. 2008
mám utkvělou představu, že jsem kdysi dávno četl, ale opravte mě kolegové, to co teď píšu, je bez přípravy... šlikovské ražby z Jáchymova byly určeny primárně pro německý (tedy hlavně saský) trh... a raženy podle saského vzoru a metrologie.... tedy součástí peněžního oběhu byly, ale hlavně v Německu..
Zaregistrován
10. 1. 2008
Ty šibale, ověsili jsme s jacxem v obou aukcích.
S timto tvrzením bych se u Ferdy celkem ztotožnil, je to víc než logické s ohledem na logistiku a možnosti překonávání vzdáleností. Stejně tak polské mince byly určeny primárně pro polský trh. Proč převážet tuny stříbra, když jde použít bližší mincovny. Saský vzor mi ale moc nesedí, když si porovnáš současné saské mince, tak je jáchymovské výrazně převyšují jak zpracováním, tak ikonografií.
Zaregistrován
12. 8. 2006
Podle saského vzoru byly raženy šlikovské tolary, které tam byly ve velkém vyváženy, protože vývoz surového stříbra byl zakázán, načež je Němci pro velkou ryzost tavili a razili z nich mince své. Groše měly být v určitém množství povinně raženy pro tuzemský oběh, jejich ražba byla ale nákladnější než ražba hrubé mince, a tak ji Šlikové omezovali, mimo jiné i proto měl na rozdíl od slabého Ludvíka Ferdinand k mincovně výhrady.
Zaregistrován
15. 7. 2007
jak rika vassilij - nekde sem cet presne totez...
Zaregistrován
23. 6. 2007
Vím že to bude vypadat blbě, ale dneska ráno při vykonávání ranního vzdělávání jsem četl článek v Brněnských zprávách ( č16/1975 ) a tam je psané že v jáchymově se razilo podle saského vzoru a instrukce Ferdinanda I. pro U.Gebharta z 30.11.1528 ponechala stříbro a střížek shodné s ražbami saských vévodů. Byly vztaženy k Erfurtské marce. Ale další podrobnosti zatím nemám. Jsou to informace z raního ... 😆 Čili neověřené.
Zaregistrován
12. 8. 2006
No, pokud to bylo z listopadu 1528, tak už to bylo asi pro vládní mince - Šlikům byla mincovna "zabavena" v r. 1528
Zaregistrován
19. 1. 2008
to llibor: ... s jacxem jsem i mluvil... no fór je, že jsem s pšonkem tři dni vyjednával, aby čechům umožnil dražit.. myslím, že neprodělal.. 😁 😁
Zaregistrován
23. 6. 2007
Ano. Utz Gebhart byl prvním královským mincmistrem, ale v nařízení jsou instrukce přizpůsobeny pro tohoto královského mincmistra shodné se staršími Šlikovskými.
Zaregistrován
19. 1. 2008
to pavelgregor: dík za (snad) potvrzení mé prastaré informace uložené kdesi v mozkových závitech...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.