priklanim se k tomu nazoru. falz tech denaru je opravdu hodne a tato mince se jim celkem dobre podoba. ma zachovany dobre i povrch, to neni vzdy, takze opatrne, nijak necistit. muze to byt cin. kazdopadne pozor i na mechanicke namahani, muze se to zacit loupat. vyhledove bych byl ochoten to prozkoumat (nedestruktivne) bude-li zajem.
az ted vyjdou folia numismatica, muzete si precist o tech falzech neco vic obecne (bude tam clanek: XPS analýza dobového falza uherského denáru Rudolfa II.), jinak Archy co vim se ted mimo jine venuje taky nejakym falzum, tak doufam, ze se doctu i neco o jejich slozeni😃
klasika je:
Oslanský František: Z písomných prameňov o falšovaní mincí v stredoveku. Slovenská numismatika XV, 1998, 77-88.
Slivka Michal: Falšovanie mincí na slovenských hradoch. Slovenská numismatika XII, 1992, 53-66.
za neobycejne zabavny i poucny povazuji tento clanek:
Šebek František: Dva příběhy z kriminálního podsvětí - padělatelé peněz na hradě Žampachu a přepadání Židů v roce 1542. Theatrum historiae 6, Pardubice 2010, 285 - 308.
Jozino, Oliver ďakujem za názory, tak isto som sa domnieval, že pôjde o dobové falzum. Nehodlám to nijako čistiť, minca je veľmi krehká oproti ostatným denárom. Je uložená v kufríku, ale rozmýšľam nad holderom.
Čo by ste doporučovali?
pokud je krehka, asi ji prospeje nejake lepsi ulozeni. ja na krehke veci zacal pouzivat "kapsle" vlastni vyroby, delam je presne na miru minci a mam je v albu:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/skladovani-a-cisteni-minci_post_-213848#post213848
a dalsi
Vyzerá to fakt dobre, ďakujem za radu.
Niečo vymyslím.
Mám tu jeden Ferdinandův denárek (1550), dle předchozí diskuze se jedná o Huszára 935 i přes ten hruškovitý tvar erbu. Tento kus je vlastně stejný jako ten Archyho nahoře. Huszár nerozlišuje ani rozdělovací znaménka v opisech? Tento má totiž před i za letopočtem tečky, v Husz jsou hvězdičky. Stejně jako mezi PATRONA VNGARIE.
Obrázky:
taky by mne to zajimalo, neceho podobneho jsem si uz vsiml, ale nemel jsem cas to resit
Variácii týchto denárov sú veľké množstvá. V zásade sa rozlišujú pri K - B denároch
- dva druhy štítu: rovný a ten hruškovitý;
- umiestnenie letopočtu: nad štítom, alebo v kruhopise;
- titulatúra: kráľovská a cisárska;
Museli tam v Kremnici v rokoch 1541-1565 zodrať množstvo razidiel. Vyzberať tie odtieňky, to je dosť náročné. Sú tam aj iné odlišnosti - rozne tvary štítov a ich umiestnenia v poly mince v rámci ročníka a mincovne ... to sú permutácie ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.