napsal/a:
Většina mincí je ale naprosto lehce rozpoznatelná a není potřebné je nechat znalecky posuzovat. V těchto případech se jedná pouze podnikatelský záměr zmíněných firem za účelem zisku.
V případě zajímavějších ražeb potřebujeme znát názory širšího okruhu lidí a zde nám to uzavřené krabičky znemožňují a nutí nás věřit pouze názoru jednomu, což není v našem zájmu.
Pokud mají sběratelé alespoň nějaké svoje zkušenosti a mají kontakty na jiné, důvěryhodné sběratele, pak tyto atesty nepotřebují.
Jiný kraj,jiný mrav.Až někomu prodáte minci a on Vás zažaluje,jak je to obvyklé v USA,tak se budete muset hájit.A čím se chcete hájit,když nebudete mít průkazně doloženo,že jste nejen legálně nabyl,ale i sám učinil vše proto,abyste omyl vyloučil a jemu předešel? Inu můžete taky u soudu vykládat,že jste se o tom bavil s přáteli a tak jste se nějak shodli,že to bude asi pravé a tak jste se toho rozhodl zbavit a prodat.No,třeba Vám to budou věřit ....

Ale tímto příkladem jste mě problém nevysvětlil. Pokud budete mít nějaké zkušenosti, pak se Vám nestane, abyste koupil padělek běžné mince. Pokud se bude jednat o minci zajímavější, kde již nějaké nebezpečí hrozí, pak zde stále dokola tvrdím, že je v našem zájmu tyto mince kupovat spíše v aukcích, kdy lze také v některých případech vyhledat i jejich historii. Samozřejmě mince musí být vyfotografovaná v aukčním katalogu a samozřejmě si musíme také schovat doklad o zaplacení. Pak nemohu být nařčen z podvodu.
Pokud aurgumentujete poměry ve Státech, kde můžete být běžně obviněn z podvodu, pak je přeci úkolem soudu tento problém vyřešit. Pokud se bude jednat o skutečný padělek, pak musíte nést za tuto skutečnost odpovědnost. Pokud budete nařčen neprávem, pak Vás musí soud očistit. I v Americe existují velké aukční firmy, kde jste mohl nakupovat a být tak chráněn před nařčením z podvodu.
Nakonec otázka. Jak by dopadl spor, kdyby se ukázalo, že jste někomu prodal minci s atestem, která by byla padělaná?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Upřímně řečeno nevím,jak by dopadl soud.Advokát mi říkal,že s posudkem mě z toho do půl hodiny vytáhne (tedy když mu zaplatím),ale možná by mi ani nedali šanci se hájit,rovnou by mě odsoudili ve zkráceném řízení a pak bych se mohl odvolat a nastal by řádný proces.S advokáty a jejich cenami v tisících dolarů.
Reklamaci jsem zažil dvakrát,všechny mé mince jsou certifikované a přesto se mi to stalo-první výzva byla slušná,sdělí Vám,že položka čísloxxx byla vrácena,máte tedy vrátit peníze.Neužívají slov jako fake nebo forgery ale not authentic.Vy jim pak pošlete peníze.Ne víc než jste dostal.Oni Vám minci vrátí.Jednou jsem jim napsal,že chci znát důvod.Pak začali být vysloveně sprostí ,posudek znevažovali a hrozili ne soudem,ale arbitráží,což je horší.Arbitr je jejich člověk a můžou si s Váma dělat co se jim zlíbí. Takže jsem to honem rychle vyřídil smírem.
Z toho vyplývá,že 1) Falsum nepoznáte a nepozná ho ani znalec,pokud se vůbec o falsum jedná 2)posudek by Vás asi chránil před trestem,ale ne před ztrátou peněz,nervů a času 3) diskutovat s Vámi nikdo nebude,nesdělí ani důvod reklamace 4) znevážená mince je neprodejná 5) nakupovat něco v aukcích se nevyplatí,zisk,pokud by byl vůbec jaký neodpovídá riziku.
A podle toho jsem se zařídil a žádné mince nekupuju.

Takže z toho vyplývá, že pokud někdo z nejrůznějšího důvodu koupí špatně nějakou minci, například si uvědomí, že jí koupil draze, pak stačí argumentovat vymyšleným podezřením na nepravý kus a prodávající se stane loutkou v rukách všemocného kupujícího?
Kde pak je americký právní stát, když neexistují rovné podmínky?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

turtleoverhead napsal/a:
Konečně mi to začíná dávat smysl jsem holt trochu pomalejší,
Domician není sběratel ale obchodník a popisuje nám tu své spory s nespokojeným zákazníkem.🙄
Ale k tomu se již kolega přiznal 24.9., v článku číslo 32., v tématu Olomouc 5 dukát Karla II Liechtenstein 1678, v poslední větě, když napsal, že investice do mincí nejsou dobrými investicemi.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.