Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#1 23. 11. 2013, 15:02

Zdravím,

stala se mi docela kuriózní věc. Poslal jsem dva písemné limity na aukci, ale na poslední chvíli den před konáním aukce a protože jsem si nebyl jistý, jestli byly zpracovány a přijaty, účastnil jsem se aukce druhý den na živo online přes internet. U mé první položky přihazoval "sál" a tak jsem pro jistotu zvyšoval online, abych později zjistil, že jsem si přehazoval své předchozí písemné maximum. Druhou položku už jsem potom nechal být a vyhrál ji na písemný limit. U obou jsem byl jediným přihazujícím a pro aukční společnost bylo lehce ověřitelné, že u první položky jsem přehazoval sám sebe. Argumentují ovšem, že dodavatel viděl výslednou vydraženou částku, což je platný argument, a že s tím nemohou nic dělat.
Dá se nějak bránit nebo nezbývá než za vlastní hloupost zaplatit?

Profilový obrázek
tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

#2 23. 11. 2013, 15:10

ten rozdiel je velka suma?

jacisin76@yahoo.com

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#3 23. 11. 2013, 15:18

nic dramatického, ale kdyby pro mě byla zanedbatelná, tak bych to neřešil. Musím z ní navíc zaplatit aukční poplatek, který činí přes 20% a z výsledku ještě znovu daň, takže to nabobtná do řádu tisíců Kč.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#4 23. 11. 2013, 15:35

Pokud doslo k prehozeni sama sebe, tak je rozdil jen jeden prihoz, ne? Ale chapu, ze v pripade polozky za 20 000 se ten jeden prihoz celkem prodazi🙂
Kazdopadne ten pristup ze s tim nejde nic delat, kdyz vydavatel videt vydrazenou castku, je celkem alibisticky a rekneme rovnou, ze nemluvi pravdu (a vuci draziteli ktery tam nechava slusne castky, je to take dost neseriozni). Videl jsem uz nekolik pripadu, kdy se vydrazena castka dodatecne snizovala z ruznych duvodu a vsadim svou sbirku na to, ze kdyby se nejaka vec vydrazila za desetinasobek vlivem chyby SW nebo rucniho prepisu, ze by to resit slo🙂 Je ale otazka, jestli to resit musi (sice zdravy rozum rika ze by meli takovou namitku uznat, ale zakony asi na neco takoveho nepamatuji..).

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#5 23. 11. 2013, 15:49

Je třeba si pročíst dražební podmínky stanovené konkrétním pořadatelem aukce. Často tam například bývá uvedeno že "Cenu dosaženou vydražením nelze dodatečně snížit" nebo "Případný dražební omyl jde na vrub kupujícího, v takových případech je to potom samozřejmě bez šance.

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#6 23. 11. 2013, 15:51

nešlo o žádnou tak drahou položku, ale pokud je počáteční cena řekněme 100 Euro a tvé písemné maximum 150, vyhráváš nad sebou online za 160 místo 100, z 60 zaplatíš dalších 15 poplatek a z výsledných 75 ještě dodatečných 7,5 daň. Cenu položky tak zbytečně platíš skoro dvakrát, a to je sakra rozdíl.

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#7 23. 11. 2013, 15:54
Je třeba si pročíst dražební podmínky stanovené konkrétním pořadatelem aukce. Často tam například bývá uvedeno že "Cenu dosaženou vydražením nelze dodatečně snížit" nebo "Případný dražební omyl jde na vrub kupujícího, v takových případech je to potom samozřejmě bez šance.

vím, ale anglická verze je velmi stručná s obvyklou poznámkou na konci, že přednost má vždy znění dražebních podmínek v originální verzi, kterou nepřeložím ani s pomocí online slovníku🙂

Je mi jasné, že je to o ochotě a domluvě s aukční společností a kam mě nepustí to nebude, šlo mi spíš o vaše případné zkušenosti

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#8 23. 11. 2013, 15:56

tomuto se dá říkat daň z blbosti, ale jednou jsem si omylem koupil v aukci sám svoji položku aniž jsem to věděl neb jsem ji pořadateli dal do aukce před delší dobou a pak na to zapomněl a zdála se mi zajímavá... stane se ledacos 🙂

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

#9 23. 11. 2013, 17:08

chybotisky napsal/a:

nešlo o žádnou tak drahou položku, ale pokud je počáteční cena řekněme 100 Euro a tvé písemné maximum 150, vyhráváš nad sebou online za 160 místo 100, z 60 zaplatíš dalších 15 poplatek a z výsledných 75 ještě dodatečných 7,5 daň. Cenu položky tak zbytečně platíš skoro dvakrát, a to je sakra rozdíl.

de facto si to vydrazil o 10 eur nad svoj pisomny limit, to az tak hrozne neni : )

jacisin76@yahoo.com

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#10 23. 11. 2013, 18:30

chybotisky napsal/a:

No byla rec o tom, ze se prehazoval sal, z toho jsem vychazel🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.