Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
jacx: to co píšeš jsou skutečnosti o kterých vím. Já se pouze domnívám že ta mince patří na Moravu a jediným vodítkem je opravdu četnost nálezů ztrátových mincí (ty z depotů se samozřejmě nepočítají, protože by statistikou mohly výrazně pohnout). I z jiných období, např. denárového malého střížku je jasně vidět, že se moravské mince s českými téměř nemýchaly (dokonce ani na Moravě se v rámci údělů moc neprolínají). A to už bylo více méně opravdové oběživo.
Druhá věc, co mne zaráží je to, v jakém bohatém množství variant existuje. Pokud se razila jen cca jeden rok, tak je to minimálně k zamyšlení.
Písemné prameny nezpochybňuji, jen jsem chtěl upozornit na nesrovnalosti. A jediné, co mne napadá, co by ten rozpor řešilo, je to že mince Korvínovi nepatří.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Přiznávám, že nálezy znám jen z literatury a něco málo, co se člověk dozví i z Čech (a že by díky mému bydlišti to byly spíše ty Čechy?). Ale dokonalý přehled určitě nemám. Srovnávat mísení mincí v nálezech z 11. a 12. století s druhou polovinou 15. století bych se neodvažoval - situace politická, hospodářská i měnová je asi dost odlišná. K množství variant - vzhledem k tomu, že razidla zřejmě nebyla puncována, ale kompletně vytvářena rytím, nebál bych se hovořit spíše o množství razidel a to už pohled na věc trochu mění.
Nerad bych, aby naše diskuse (věřím, že přínosná - pro mne tedy ano) vyzněla nějak konfrontačně. Díky za vaše názory. Naprostá jistota stran původu mince není, proto je veliká škoda, že v současnosti ohromné množství informací, které by mohly lecos napovědět či upřesnit, končí v propadlišti dějin (resp. na internetových a jiných aukcích a v trezorech sběratelů). Tato ražba je bohužel jedním ze smutných příkladů.
já to v žádném případě jako konfrontaci neberu, naopak jsem rád, že tohle téma taky někoho zajímá a má jiný názor na věc než já.
To denárové období jsem vzal jen jako příklad, že i v jiných dobách tomu mohlo být podobně.
Pokud vezmu grošovinu, tak např. Joštů člověk najde na Moravě výrazně víc než v Čechách a např. kruhový peníz se lvem je tu v poměru k Čechám vzácnost (opět pouze "ztrátovky").
Co ten můj dotaz zda je lev korunovaný nebo ne?
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
pokud se pamatuji Militký považuje lva za korunovaného - snad tam zmiňuje i různé tvary
- no na hlavě něco má
k těm nálezům je fakt, že Joštové v Čechách nejsou
proto jsem zmiňoval, zda nevzít v úvahu, že důvodem (předpokládáné) rozdílné četnosti nálezů z Čech a Moravy může být to, že Morava bylo území pod vládou Korvína, na rozdíl od Čech
a druhá věc - skutečný reálný soupis nálezů (věřím, že poslední dobou přibývají) bohužel nemáme, z Čech je však tato mince známá rovněž
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.