Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
No pamatuji jak před pár lety (cca 3-4) vyprávěl pan Haniball(co napsal Malé groše), jak v 60. letech kupoval zcela běžně na schůzkách naše denáry malého střížku za ceny kolem 10Kč...😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
To já je budu raději výhodně odkupovat za pakatel z nucené správy...😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Mezi numismatiky v ČNS a v Drobné plastice se ty ceny opravdu tak pohybovaly - moje nejstarší poznatky jsou ze sedmdesátých let. Trošku jiné ceny už ale byly v jediném numismatickém krámku v Praze ve starožitnostech v Melantrichově ulici. Před ním vždy postávalo několik odchytávačů a lapali lidi kteří šli nabídnout nějakou minci k odkupu do prodejny. Do ČNS se prakticky nebylo možné dostat pokud jsi tam neměl známé a nebo nebyl přímý potomek člena. Teprve ve druhé polovině osmdesátých let po absolvování cca 10 povinných lekcí (přednášek) v NM a zkouškovém pohovoru s komisí z ČNS jsem získal tzv.kartu Čekatele na členství - mohl jsi chodit již třeba na aukce ale dražit jsi stejně nemohl. Pokud jsi nebyl v ČNS tak k zajímavým mincím jsi se stejně skoro vůbec nedostal, takže byla v ČNS menší poptávka a také nízké ceny. Ještě si vzpomínám na živelné burzy v neděli na Havelském tržišti které pravidelně rozháněla Veřejná bezpečnost takže ani o adrenalin nebyla nouze. Pokud tohleto chcete tak ty komouše v říjnu volte 😕
Obávám se, že výsledky předčasných voleb na ceny mincí vliv mít nebudou. Pokud by přišli komunisti 50tých let, moha by být na numismatické (ale i jiné) sbírky uvalena daň z luxusu... Nicméně jsem přesvědčený, že i kdyby se všechny nekomunistické strany na naší politické scéně přestaly KSČM bát a v konkurenčním boji ji odsouvat na hranu zákona a strašit lidi histerickými výlevy typu vrátí se komunisti, budou za politické procesy a vyvlastňování, komunisti 50tých let už by se ani v případě volebního vítězství KSČM nevrátili. Bohužel dneska se tu bavíte o tom, jak za komunistů byly levné mince. Ony byly za první republiky nebo za Rakouska ještě levnější - je to úměrné počtu sběratelů a jejich kupní síle. Ale cena mincí je o ničem... až jednou budeme jako staří kmeti vyprávět našim dětem, které se o nás nebudou chtít starat a platit daně na naše starobní důchody, jak za našich mladých let bylo zdravotnictví zadarmo, škola zadarmo, do práce se chodit muselo a člověk nemusel mít o práci strach, ba dokonce když do práce nechodil, stál mimo zákon, atp., atp., pak se teprve bojím, že ty zblblý děti podobně, jako dneska házejí vajíčka na Paroubka, půjdou a budou volit ty komunisty... Kvůli cenám mincí to rozhodně nebude;-)
Ježišmarja ani se tu nezmiňuj o nějaké dani z luxusu. Ještě si to přečte někdo z ČSSD a udělají z toho hlavní tahák na podzimní volby. A budeme všichni v pr....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.