Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Milan1320

Uživatel
#3881 - 20. 11. 2019, 06:19

Super, dakujem za rychlu odpoved. Nastudoval som tie falza a cez tyzden skusim zistit ci je to len postriebrene/pocinovane. Na jar kopem cez zahradu dalsiu dieru tak snad mi zas daco zaujmaveho vybehne von 🙂 (zatial len socikovske peniaze, sviatostky a odznaky zo slovenskeho statu = ale aka radost kopat u mna na zahrade ci pockat na odmak po zime).

petr1596

Uživatel
#3882 - 20. 11. 2019, 16:59

Konečně jsem se dočkal husitského haléře s korunou, jednostranný, měděný. Jen se mi nepodařilo nikde najít na netu fotku něčeho podobného pro porovnání.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

petr1596

Uživatel
#3883 - 20. 11. 2019, 17:59

A ještě jedna křesťanská za nekřesťanské peníze. Zajímavé jsou ozdoby v koruně

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

kacuro

Uživatel
#3884 - 30. 12. 2020, 10:23

**Zdravím kolegové,

po mnoha letech shánění fotek bílých penízů Vladislava II. Jagellonského, analýze písma (viz má práce v NS 30/1) a jejich třídění do nové typologie jsem přistoupil k závěrečnému kroku, a sice dát svým závěrům finální tvar v podobě studie. Z tohoto důvodu vás chci znovu požádat o fotografie BP VJ z vašich sbírek, abych měl co nejvíce materiálu ke studiu a mohl své závěry ještě korigovat. Zároveň sháním velké a kvalitní fotografie, na nichž bych některé detaily rád ukázal, takže se vaše mince mohou proslavit svou fotografií ve studii 🙂 Zajímají mě samozřejmě jakékoli kusy, ať už máte nějaké zajímavosti, chyboražby a pod., tak i "obyčejné" kusy. Má-li studie mít vysokou vypovídací hodnotu, potřebuji maximum materiálu ke zpracování. Děkuji.

Ondřej Černohorský**

NUMARTIN

Uživatel
#3885 - 1. 1. 2020, 02:51

Rád přispěji, ale poprosil bych o e-mail, abych věděl, kam mám fotky poslat. 🙂

kacuro

Uživatel
#3886 - 1. 1. 2020, 08:40

Děkuji, kacuro(zavináč)seznam.cz.

NUMARTIN

Uživatel
#3887 - 1. 1. 2020, 20:57

Zdravím,
před nedávnem, jsem zde prosil o názor na kruhový peníz se lvem Jiřího z Poděbrad, avšak bez odezvy. Zkusím to znovu a s trochu lepšími fotkami.
Jedná se o peníz Hána V/1. Připadá mi ale jako dobové falzum.
průměr: 14 mm
váha: 0,25 g
Co si o tom myslíte?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

petr1596

Uživatel
#3888 - 1. 1. 2020, 22:09

Podle obrazu nevypadá na falsum, prostě je tak jen korodovaný. Bělená vrstva stříbra na povrchu se prostě rozpadla působením nějaké kyselé půdy. Jestli je falešný, tak dobře vyrobený a odehnilo nějaké pocínovaní na povrchu. No ale jako měděný nevypadá?

oliver

Profilový obrázek
Moderátor
#3889 - 1. 1. 2020, 22:15

z fotky se to uplne nejlepe neposoudi, ale falzum bych za tim nutne nehledal.

napr. bile penize byly proto, ze strizky se pred razbou jeste belily (zcela laicky receno: z povrchu se vyleptala med a mince tak vypadala vic stribrna, nez ve skutecnosti byla). beleni nemelo za ukol jen na oko vylepsit vzhled mince, ono tu minci umelo i trochu ochranit (vypadala dele hezka). i tyto mince - kruhove penize se lvem - se belily.

to co vidime na obrazzku je klidne i nasledek beleni a potom koroze (a nebo nevhodneho cisteni nalezene mince). Ty zbytky lepsiho kovu (opticky) jsou zbytky te tenoucke vrstvy, z niz byla pri beleni odleptana med. ten material pod tim neni zas az tak nekvalitni, jak by se zdalo pri vizualnim posouzeni (spektroskopicky by se zjistilo, ze je to skoro ciste stribro). duvod, proc to neni hezky stribrne je, ze je to porezni a tudiz takove doseda. porezni je to proto, ze slitina Ag-Cu ztratila vetsinu medi vlivem koroze ci cisteni. potom by tudiz mela byt mensi i hmotnost cele mince (tam ale velke zavery delat nelze - s ohledem na razbu al marco mohou byt rozdily u drobnych lehkych minci pomerne znacne).

jak rikam, zde hraje dost roli barevna vernost fotografie - korekce udelana nebyla, coz je patrne z ruzoveho pozadi. existuje moznost, ze velmi podobne muze vypadat pocinovane falzum, ale to si nemyslim, ze je tento pripad.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor
#3890 - 1. 1. 2020, 22:23

zkusil jsem udelat jeste korekci (leva pulka je puvodni, prava po korekci). lepsi je delat to samozrejme pred focenim, z hotove fotky (natoz takto zmensene) se toho moc nevykouzli. i tak se ale zda, ze je to normalni mince, ne falzum.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.