Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno:
16. 8. 2014, 15:39

čtyřráz by mohl ukazovat na trochu (o půlstoletí?) pozdější období, jinak zůstávám na svém

alarich

Uživatel

Zaregistrován:
15. 4. 2010

Vytvořeno:
16. 8. 2014, 15:41

také bych to asi řadil do Polska, na tvar střížku bych si tu moc nehrál...

nevím jak se v těch polských ražbách 14.století vyznáš, ale já sem polský čtyřráz ještě neviděl a to sem těch mincí měl v ruce hezkou řádku.
tento typ mince byl spíš záležitost rakoských a německých ražeb a od nich se to přeneslo k nám na Moravu a do Čech.Polsko bylo spíš ovlivněno uherskými ražbami 😉

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
16. 8. 2014, 16:05

Do Čech bych to já neřadil a na německo-rakouskou oblast mi tam zase vůbec nesedí užití té koruny, proto bych se přikláněl k polské oblasti, kde se navíc koruna užívala.
U trochu mladšího Polska jsem 4ráz už viděl, i když u ražeb nízké jakosti kovu. Jinak se za experta na Polsko nepokládám neb jsem ho nikdy nesbíral.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
18. 8. 2014, 20:54

Do Čech bych to já neřadil a na německo-rakouskou oblast mi tam zase vůbec nesedí užití té koruny, proto bych se přikláněl k polské oblasti, kde se navíc koruna užívala. U trochu mladšího Polska jsem 4ráz už viděl, i když u ražeb nízké jakosti kovu. Jinak se za experta na Polsko nepokládám neb jsem ho nikdy nesbíral.

.. souhlas, já také..

pytlas

Uživatel

Zaregistrován:
16. 1. 2008

Vytvořeno:
20. 8. 2014, 00:23

Tak s tímhle jsem se už před léty setkal, prosil jsem o pomoc i na polském webu, ale Poláci si s ním nevěděli rady. Orel (tedy po našemu orlice) má prý piastovské rysy, ale koruna je pro Polsko naprosto netypická.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

pytlas

Uživatel

Zaregistrován:
16. 1. 2008

Vytvořeno:
20. 8. 2014, 00:29

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno:
20. 8. 2014, 05:45

Tak s tímhle jsem se už před léty setkal, prosil jsem o pomoc i na polském webu, ale Poláci si s ním nevěděli rady. Orel (tedy po našemu orlice) má prý piastovské rysy, ale koruna je pro Polsko naprosto netypická. Obrázky: ...

Toto publikoval Sejbal r.1997 jako česko-falcký haléř Václava IV., na základě exempláře z nálezu z Bánova. Podle otevřené podstavy koruny, stejné jako na erlangenských fenicích (s korunou v následujícím příspěvku ovšem není podobnost nijak zřejmá).

pytlas

Uživatel

Zaregistrován:
16. 1. 2008

Vytvořeno:
20. 8. 2014, 08:37

Toto publikoval Sejbal r.1997 jako česko-falcký haléř Václava IV., na základě exempláře z nálezu z Bánova. Podle otevřené podstavy koruny, stejné jako na erlangenských fenicích (s korunou v následujícím příspěvku ovšem není podobnost nijak zřejmá).

Téhle větě nějak nerozumím. Myslíš podobnost s korunou v mém odkazu nebo s korunou na Alarichově minci?

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno:
20. 8. 2014, 10:49

To první. Podstava je sice do oblouku, ale jenom jednostranně, na druhé minci je ovál. Pás se třemi perlami na podstavě, to je výrazný rozdíl. Lilie ty jsou naopak stejné nebo podobné na spoustě mincí.
I když nakonec je to možná obojí Erlangen.
Mince s orlicí a s korunou, to je bohaté téma. Pokud má mít diskuze nad podobnými zajímavostmi nějaký smysl, jsou důležité nálezové okolnosti - kde, s čím a taky metrologie.

silvik

Uživatel

Zaregistrován:
22. 8. 2014

Vytvořeno:
25. 8. 2014, 12:27

Dobrý den, prosil bych o určení tohoto drobáčku, děkuji.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.