Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
2. 4. 2014, 21:42

Ano, v tomto případě to je Slezsko, 15. století. To každopádně. Ať už je to Půta nebo kdokoliv jiný. Jak jsem nastínil výše, existenci haléře Lemberku považuji za vyloučenou.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

Vytvořeno:
2. 4. 2014, 21:52

nejdříve poslední dotaz od JV 64 mám určeno takto: haléř Půty z Častolovic (1429–1453) pro knížectví Münsterberg (Radoměrský IV./2) tvar lva podle mě dobře odpovídá Půtovým haléřům

díky, a ta orlice je co zač ?

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
2. 4. 2014, 22:13

orlice - snad prostě slezská či přímo münsterberská
Půta byl od r. 1429 do smrti (1434) knížetem Münsterberským

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
2. 4. 2014, 22:22

Orlice bez přepásky se na slezských ražbách objevují. Sice méně, ale přece. Tenhle trend je patrný na několika pozdějích typech ražených právě v Minstrberku.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
3. 4. 2014, 01:43

jsem v práci proto takové zprodlení, ale i proto, že jsem se chvíli snažil dumat a hledat
nic převratného se ale stejně nedozvíte

podle mě zde značná shoda s denáry, které současná polská numismatika určuje jako krakovské královské denáry Václava II. je

Obrázek vložený uživatelem

ŚREDNIOWIECZE - POLSKA - Wacław II król polski i czeski w latach 1300-1305 - parwus koronny, Aw: Orzeł z ukoronowaną głową w lewo, Rw: Lew czeski w lewo, Str. tabl.XXIII, bardzo rzadka moneta; odmiana poprzedniej
metrologická data bohužel nejsou uvedena
provedení perlovců a orlice je velmi blízké, se lvem je to pravda trochu slabší vzhledem k pozici těla a hlavy (která je opravdu dost podobná provedení na zhořeleckých penězích se lvem)

tuhle minci popsal asi poprvé r 1857 Teofil Zebrawski: Monety polskie 12-17 w
jeho č. 11 - a kupodivu ji také přiřazuje Václavu II. a zná mj. 2 ks z nálezů v Krakově (blíže nespecifikováno) a uvádí hmotnost 0,34 g

zná ji i Friedensburg pod č. 656A (z Bahrfeldtovy sbírky) s hmotností 0,41g
se zařazením si není jist (zvažuje Horní Slezsko, příp. až 16. stol.)

měl jsem za to, že se k těmto denárům či parvům vyjádřil (pozitivně ve vztahu k Václavu II.) i prof. Paszkiewicz - bohužel to nemohu dohledat - takže se asi pletu

pro přiřazení těchto mincí Václavu II. svědčí asi především nálezy, které je řadí na počátek 14. století a do Krakova - ale počet kusů a známé okolnosti asi nemohou být zcela 100% důkazem pro toto přiřazení - nicméně lepší pro ně momentálně asi není

zpět k minci jana322 - perlovce a orlice shodné, lev trochu jiný - mohlo by tedy jít o jinou variantu této mince přiřazované Václavu II. ?
možná ano
možná ne

k úvahám o ikonografii obecně a motivům ikonografie ve vztahu k historickým souvislostem je celá řada možností, ale nejistých a spolehlivě nepotvrditelných

pokud jde o metrologii, asi také není moc o co se opřít - jan322 jeden kus 0,49 g - ostatní známé v několika málo exemplářích s rozpětím 0,23-0,41 g - obecně je u takovýchto mincí této doby rozptyl výrazný - daný zřejmě technologií výroby střížků a zachovalostí

bohužel dokud nebudou známé nálezové okolnosti a to nikoliv jedné (ztrátové) mince, ale s nějakým jasným nálezovým kontextem tak asi moudřejší nebudeme

nejspíše tedy půjde o minci z první poloviny 14. století - možná přímo z jeho počátku z doby vlády Václava II. v Polsku, nebo o slezskou ražbu z doby o něco málo pozdější (první naši Lucemburkové a Slezsko)
takovýto tvar orlice se v tomto regionu a v této době objevuje běžně a přidání českého lva je tehdy a tam možné

no tak jsem vyplodil hodně slov - a vlastně o ničem

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
3. 4. 2014, 10:15

Naopak, posunuli jsme se dál. Zatím skutečně vypadá nejpravděpodobněji to Polsko. Odopovídá tomi hrubý perlovec a velmi podobné ztvárnění orlice.

Co se Slezska a Lucemburků týče, nevím přesně kam bych ji zařadil. O mincovním právu pro Hlohov jsem se zmiňoval, hypoteticky by šlo připustit nedochované mincovní právo pro Vratislav z let 1331 nebo 1337, kdy Jan Lucemburský ve Vratislav pobýval.
Další možností je napsat mail panu profesoru Paszkiewiczovi, ať se k tomu vyjádří on sám😉

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
3. 4. 2014, 11:00

Mail napsán (posílal jsem to na univerzitní mail), snad mi odpoví😉

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
3. 4. 2014, 11:51

A tady máš jacxi potvrzení o dataci. Já věděl, že jsem to někde viděl. Všechny tři mince pocházejí ze stejného místa. To uprostřed je nějaký dosud nepopsaný slezský parvus.

Obrázky:

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
3. 4. 2014, 14:37

ano teď, když je vidím, tak si ty fotky také vybavuji - díky
na odpověď (věřím, že nějaká bude) jsem zvědav

jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

Vytvořeno:
3. 4. 2014, 15:16

Odpověď pana profesora Paszkiewicze:

Szanowny Panie,

dziękuje za ciekawe pytanie. To na pewno nie jest moneta Wacława II, bo jest za duża, za ciężka (winno być ok. 13-13,5 mm, ok. 0,35 g), a przede wszystkim ma Lwa czeskiego wygiętego inaczej niż na początku XIV wieku.

Kilkakrotnie dostawałem z Czech i Moraw zdjęcia tego typu monet, ale nie umiem powiedzieć, skąd pochodzą. Datować je trzeba, moim zdaniem, na schyłek XIV wieku.

Pozdrawiam

Borys Paszkiewicz

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.