Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
pro srovnani treba toto PDF:
http://static.myvimu.com/collection-pdf/b0472f03a911d97eec9fe4f1c022cef3.pdf
pravda,pravda je to denár Jana Albrechta.jedna z nejběžnějších polských ražeb grošového období.ještě je aj v dost mizerném stavu
v rozmezí pár dnů se mi dostaly do ruky dvě vcelku záhadné mince, které si dovolím sem vystavit a poprosit o názor.
první mince na mě vypadla z poměrně rozsáhlého souboru českých bílých penízů. původně jsem myslel, že se jedná o falzum, ale ukázalo se, že mince je z velmi slušného stříbra, i když výtvarně nic moc... dost mě zaujalo rozdělovací znaménko, jako vyšité ze starých pražských grošů a nevyskytující se na žádném ze mě známých bílých penízů.
druhá mince je z kovu velmi mizerného, o váze pouhých 0.15g, nicméně i přes špatné fotky je však vidět korunu dosti ušlechtilé kresby a nezpochybnitelný český lev na strané druhé ...
no...a včil mudrujte kolegové :-) :-)
Obrázky:
druhe je falzum parvu, roztrh se s nimi ted pytel (spis tri)
prvy bude asi ferdinand - zda se mi, ze vidim primvs. ovsem svoji dan si vybral dvojraz
dvojraz bych tam ja videl, ale kyticka vyrazena je a vypada pekne (to nezpochybnuju). bp ferdinandu moc nemam a stavy mych jsou vesmes nic moc, takze nakolik je ta kyticka unikatni nevim - rozhodne je propracovana velmi hezky, treba nekdo rekne vic.
nasel jsem jen jednu (mezi IMP * FERDI) na razbe s cisarskou titulaturou, bohuzel otrena / nedorazena
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.