Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
potiz je v tom, ze tohle je razba mesta vratislav. ale plakat nemusis, tehdy patrila do ceske koruny - ostatne jak doklada lev...
aby to byl oboustranny bily peniz vladislava, tak to musi to W byt s korunkou
zas tak ridke to neni (opet tu budou lide, co budou tvrdit, ze to stoji 300-600 Kc), ja mam ctyri (a nijak zvlast jsem je neshanel a v cenovych relacich vzdy v pohode do 200, 2x i mene v nejakem malickem konvolutku s jednou dvema mincemi a take dohromady cele za 200)
pravda je, ze se vyskytuji mene casteji, nez jednostranne bile penize.
zde je jeste k tem dvoustrannym bp Vladislava II. Jagellonskeho strucne info (svoje foto zde bohuzel nemam, mozna je nekde v diskusi pred, ani nevim).
Obrázky:
u te Vratislavi je to rekneme mestsky haler, zde mas info z Kopickeho:
Obrázky:
Kterej syčák???😆
Jinak, když už jsme u toho Slezska, tak ilustrační obrázek rozdílu mezi zhořeleckým penízem a haléřem. I když vlastně i ten peníz se lvem je vlastně také haléř.
Peníz je vlevo ten se lvem. Haléř vpravo s korunkou. Rozdíl je samozřejmě i v ceně. Zatímco haléře se daj v běžné pořídit kolem 50,-Kč, tak za penízek to je několik stovek. Zde vyobrazenej jsem koupil za 650 ( i když je pravda, že tam byly ještě další mince, ale tu částku bych za něj dal, i kdyby byl samostatně ).
Samozřejmě s ohledem na to, že haléře bývají málokdy kompletně vyražený z obou stran, tak za velice pěkně doraženej by se dalo i pár stovek pustit. Ale pro běžně se vyskytující zachovalosti platí výše uvedené.
Jinak drobný detail. Zde se nejedná o Českého lva, ale Zhořeleckého. Celkem pěkný článeček o nich si můžete přečíst např. v NL.1990 č.5 v článku O.Šafáře zhořelecké haléře.
Obrázky:
kdo je sycak?
jinak pekne mincicky... ale ty to ani jinak nemusis, tebe je zbytecny chvalit...
jen ty fotky zase 😆
patri ti to po zasluze, ale ja jsem v tom nevinne...
a ty fotky - to rad slysim🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.