Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
oliver: taky jsem si nedávno určoval svoje halířky, v nejbližší době je tu vložím a k tomu přiložím svůj komentář. Teď k těm Tvým..
1) VI. určitě, tečka vedle P sice není vidět, ale tohle místo a část P je už hodně setřelé, takže se také přikláním k VI.a.3
2) tady není co řešit, IV.a.1 s otevřeným koncem.. takže další fajfka🙂
3) ano, pěkná lilie, velký trn, těmi malými písmeny si nejsem tak jist, ale na II.a.2 se shodneme.
4) opět dobře, vedle P něco je, ale haléřek je ve špatném stavu, takže to může být cokoliv, pokud by tečka byla pod L, tak je to tuším nepopsaná varianta? potencionální VII.b.4🙂
5) díky té šířce čelenky bych řekl koruna spíš typu V., ale tečka pod L je zřetelná, asi bych se také přiklonil k VI.a.4
6) Ano, mezi obrázky v publikaci bych si také vybral VII.a.1.
Snad jsem nebyl ovlivněn oliverovými tipy/typy, ale kritika je ode mě velice pozitivní 😉
Teď nám to někdo smete..
Hurley, moc diky. u toho ctvrteho penizku jsem poridil mikroskopem dva detaily pro posouzeni
dle meho nazoru to, co u P vypada jako tecka je jen nerovnost, ktera na fotce pomerne nestastne vynika, ale pod mikroskopem se mi nezda, vidim jen malou nerovnost, jakych je na minci jeste par, zatimco pod tim L mi to prijde jako tecka - treba na to mrkne jeste nas guru
Obrázky:
Oli : Bohužel vidím jen 5 mincí.
První, který jsi určil, jako VI.a.3 je spíš. VI.a.1 ( nemyslím si, že by tam ta tečka byla ), ale jde o pocit.
Druhá fotka je typ III. konec dříku je uzavřen. Je to tam krásně vidět. Pěkná mince.
3) Nádherná ukázka II.a.2 Velký trn ( jde o úhel trnu ). Mrkni na horní část písmene L. Je tam souvislost mezi malým a velkým trnem. O lilii, si myslím, není pochyb.😆
4) Co jsi určil, jako VI.a.4 je správně. Tady by mne zajímalo, jestli existuje mince tohoto typu, která má tečku pod L oddělenou. Pokud někdo máte fotku, sem s ní. I když tečka mezi písmeny L a R nebývá často nijak velká, vždy zcela zřetelně vystupuje. Zde, si myslím, určitě není.
5) Typická ukázka typu VII.a.1 Krásná korunka
Akorát nějak nevidím tu šestou minci,. takže nemůžu sloužit.
Rozdíl šířky u čelenky typu VI. bývá i několik milimetrů. Vyskytují se zde typ s extrémně nízkou a úzkou a vysokou korunkou. 2 mm u tohoto typu není žádný problém. Důležitý je tvar prostředního lístku.
Typ V. má stejnou korunu, ale tvar písmene je zcela odlišný ( a pokud by ho Oli měl, tak bych píchal o půlnoci do vooodoo panenky s Oliho rysy)😋
tak, nez se dopatram, kterou jsi nevidel, tak k te prvni, co jsem urcil spatne jako VI.a.3 - dival jsem se na L a nejak me ten obrazek u VI.a.1 prisel jiny. tecky jsem si nevsiml 😳 takze dekuji za opravu a snad chapu, pisu si VI.a.1 (Cast. 5, Sm. 59)
nevidel jsi zrejme ctvrtou (stale ji nevidis?) a nerozumim urceni druhe (nejasnosti jsou sedym pismem). tim co jsi psal jsi myslel, ze IV.a.1 je s uzavřeným koncem? nevim na co jsem myslel, ten vrsek tam videt je...
jinak moc dekuju... a co podle tebe bych mel mit s tou petkou? sem z toho jelen, asi sem uz utahanej...
Obrázky:
Jak jsem vyhrožoval tak i činím a vkládám tu své tři fifníky a zároveň jsem se pokusil o určení dle typologie P.Gregora: Varianty haléřů Ludvíka Jagellonského.
1) Koruna i písmeno L jsou typu II., koruna s největší pravděpodobností s lilií, písmeno L s jednou nohou a velkým trnem, jedná se tedy o II.a.2
2) Koruna i písmeno L typu VII. a pod písmenem R je tečka, proto mi tento haléřek vychází jako VII.c.3 (Cast.12)
3) Písmeno je typu VII., koruna VIII., resultát: VII.d.1
Může tak být? Předem díky za jakýkoliv názor.
Obrázky:
takze prvni: podle toho, co jsem pochytil bych nyni nepochyboval o II.a.2 (velky trn), takze souhlas
druhy: trochu sem vahal mezi korunou VII a VIII, ale nakonec se priklanim k VII, protoze ji je podobnejsi. L-ko vypada na VIIcku. Dle vyobrazeni a tecky se priklanim k VII.c.3, takze rovnez vidim shodu
treti: u teto koruny je asi dilema mezi VII a VIII ve prospech VIII. L-ko je VII. Ta koruna je u typu VII.d.1, jina moznost neni, takze musim opet souhlasit
co na to guru? laduje se pivem a spekem?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.