Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
21. 1. 2018
Dobrý den kolegové,
dnes jsem získal tento PG. Za mne jednoznačné dobové falsum. Prosvítá měděná barva a jsou znatelné zbytky stříbření. Zlomky pocházejí se stejného nálezu. Na zlomku je krásně znatelné obrácené Z.
Podle informaci které jsem dostal se jedná o starší nález se Šumperska ale nemohu to potvrdit. V nálezu bylo ještě několik parvu Václava II.
S pozdravem Petr
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
Velmi zajímavé.
Již nějakou dobu mám falzum ražené evidentně ze stejných raznic.
Ovšem nebyl jsem / nejsem jednoznačně přesvědčen o jeho dobovosti - ta ikonografie a fabrika - relativně kvalitní provedení - mi přišly trochu neobvyklé (na dobové falzum). Stran dobovosti jsem nedospěl k jednoznačnému závěru.
Již jsme s kolegou udělali i nějaké materiálové analýzy - výsledky nyní nemám u sebe, ale pokud mě pamět neklame, vyšlo z toho relativně vysoko stříbro + nízká hmotnost (podobně jako u vašeho kusu) mince.
Z fotek vašeho kusu těžko odhadnout, zda jde o zbytky pokovení (jak píšete), nebo o korozi a delaminaci povrchové vrstvy (stříbra zkoncentrovaného na povrchu bělením?).
Byl byste ev. ochotný zapůjčit minci (mince - pokud skutečně patří k sobě) k bližšímu nedestruktivnímu zkoumání?
Chtělo by to také jasnější - věrohodnější informace o okolnostech.
Byl byste případně ochoten a schopen ještě zapátrat i v tomto směru?
Obrázky:
Zaregistrován
21. 1. 2018
Dobrý den, určitě bych byl rád nápomocen. Dostal jsem i fotografii po nálezu, kde jsou všechny mince pohromadě.
Pokusím se zjistit více ale jediné co mi bylo sděleno že mince byly nalezeny v okolí Šumperku.
Kontaktuji člověka od kterého jsem mince získal a pokusím se zjistit více.
Ozvu se vám až zjistím více a domluvíme se na zapůjčení.
Děkuji s pozdravem Petr
Zaregistrován
20. 8. 2007
Díky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.