A nejsrandovnější na tom je že má pravdu mně nevyjímaje.😳
Když my bydlíme hrozně daleko od sebe a tak se nemůžeme scházet v hospodě, já si myslím že i tuto funkci toto fórum zastává.😉
Jinak co se ceny týká, já bych za něj dal i víc.

Cugrunt: A co bys chtěl slyšet za odbornou přednášku, když jde tedy o velkou vzácnost a neexistuje více srovnávacího materiálu a v tomto případě ani nálezové okolnosti? Tady nejsou věštci z křišťálové koule. Pokud chceš vyvozovat nějaké "odborné" hypotézy, musíš mít také dostatek podkladů, ze kterých je můžeš vydedukovat ... O symbolech a opisech si můžeš něco přečíst v odborné literatuře, ale pro toto období to jsou většinou stejně jen dohady a hypotézy (alespoň v případě těch zkratek pod kaplicí) ... Takže pokud nepřidáš nějaké nové informace, například o složení nějakého dalšího depotu, ve kterém bude tento typ zastoupen, tak nemůžeš dělat žádné nové podnětné závěry ... A ten Tvůj "střípek" do problematiky Jaromýrových ražeb nic nového nepřináší ...

Ať se dívám jak se dívám, nevidím žádný dotaz, na který jsi nedostal odpověď. Samozřejmě, pokud Tě získání této vzácné mince - a to nikdo nezpochybnil, že je vzácná (něco jiného je finanční hodnota) - povede k hlubšímu zájmu o daný obor a napadnou Tě další dotazy, jistě je zde někdo rád zodpoví.

Nemám pocit , že bych se dozvěděl něco nového , ale žasnu nad Kacurou , který má ve všem jasno . Opravdu mi nevadí , že můj "střep" u něj nemá žádnou hodnotu Co mi vadí je jeho suverenita a absence pokory před před historiky , badateli , kteří věnovali svůj život studiu právě mincí Jaromíra , kteří opravdu nehádali z křišťálové koule , a nevyvozovaly jen "nějaké dohady" ale vše co dnes víme tvrdě z šera věků vydobyli . Je toho jistě hodně ,co nevíme a proto mne právě sbírání mincí baví a občas je někde vystavím , protože víc hlav víc ví .. To byla moje hlavní motivace , proč jsem založil toto vlákno a já hlupák jsem si fakt nemyslel , že bude někdo až tak hystericky jednat a že bude střílet své odsudky. Naproti tomu jsem si myslel , že předvedení mince (i v takovém stavu v jakém je) , kdy budete mít možnost vidět skutečně vzácnou minci jaksi v reálu a ne jen na obrázku způsobí takovou minisenzaci ... Nechci vést však další polemiku na dané téma a využívám tohoto místa pro omluvu Kacurovi a zároveň slib , že ho již nebudu unavovat jakoukoli mincí , která nebude celá a nebude mít "rodokmen" , ať je třeba stará tisíc let. Rád se od něj přiučím , jak budovat sbírku těchto mincí , aby splňovaly jeho požadavky a slibuji , že i kdyby byl někde v aukci třeba groš L.Pohrobka , tak se ho bez "průvodního listu" nedotknu 😆 . Závěrem musím k mé minci dodat. Vím , že Polsko , odkud moje mince pochází , je zemí velkou ale tohle místo nálezu je jaksi nekonkrétní - fakt nevím ze kterého polského pole (či hrobu) pochází . Co ale vím je , že naše přední historička Jarmila Hásková , již v 60 letech min.st. oběh denárů JAROMÍRA v Polsku popsala . A dokonce uvedla , že nálezy těchto denárů jsou v Polsku častější než u nás ... Mě tohle vypovědělo hodně . Zdravím všechny kolegy a přeji jim tolik radosti ze sbírání mincí jakou mám já . Cugrunt.

Cugrunt: doporučuji knihu
Barbara Butent-Stefaniak, Dorota Malarczyk: Obieg pieniężny na Śląsku we wczesnym średniowieczu od X do połowy XII wieku, Wrocław 2009
Je podána spíše z archeologického než historického hlediska, ale obsahuje mapy a složení jednotlivých nálezů, procentuální zastoupení jednotlivých ražeb (včetně českých denárů). Stojí kolem 60 zl., takže cca 400Kč. Pomůže Ti udělat si celkový obraz o oběhu českých denárů 10. a 11. století ve Slezsku.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Cugrunt: pane kolego, asi jste mě špatně pochopil, dokonce ani neopovrhuji historiky a badateli, sám totiž historii studuji a zrovna tato raně středověká doba mě rovněž zajímá (má BP byla na téma Vývoj a význam mincovnictví a peněžnictví 10.-12. stol. ve světle vybraných narativních pramenů). Jen jsem se pozastavil nad Vaším rozhořčením, že jste se k té minci nic nového nedozvěděl. Proto jsem oponoval, že z takového "střepu" se nedají vyvozovat žádné jednoznačné závěry, kromě těch, které už jsou v odborné literatuře popsány. A dokonce výklady badatelů k různým koruptelám a zkratkám na těchto denárech jsou mnohdy brány s výhradou a nelze (podle mě) absolutně prohlásit, že mají takový a takový význam. Obecně se přijímají některé hypotézy (zkratky mincmistrů a pod.), ale nikdy to nemůžeme tvrdit s dostatečnou jistotou, protože kromě mincí samotných k tomu nemáme žádné další pramenné doklady. Mě např. doc. Velímský ve škole téměř na každé hodině neustále říká: zkoumejte všechno kriticky ...
Omlouvám se za ten můj tón, který se mohl zdát posměšný nebo urážlivý, ale často se zde na fóru setkáváme s různými "experty", se kterými není žádná řeč, a proto už někdy preventivně nasazuji podobný styl diskuze ...
Příspívejte klidně dál, nikdo Vám v tom nebrání a všichni se rádi podíváme na další mince, jen nemůžete čekat, že se ke každé z nich rozpoutá odborná diskuze ...

Kacura : Dík za vysvětlení . Já jsem asi stejně jednající člověk , jako jsi Ty a když se potkám s něčím novým , tak taky prvotně nedůvěřuji . Já jsem jen z Tebe měl pocit , že mne řadíš k těm "taky sběratelům" , kterým jde spíš než o poznání historie hlavně o byznys . Já se vůbec nepovažuji za kdovíjakého znalce a mnohdy mne ovlivňuje spíše intuice ,někdy i ty dohady a až potom se někdy dopracuji k racionálnímu poznání. Já jsem sledoval a sleduji Tvé příspěvky na tomto fóru a v mnohém jsem se přiučil ( a doufám , že tomu tak bude nadále) . Myslím , že Ti rozumím v Tvém názoru k aukcím typu Aukro . I já jsem během let , kdy občas něco koupím, či prodám , získal vysoký stupeň obezřetnosti , neb jsem si mnohokrát naběhnul . Na druhé straně se čas od času i tady občas vyskytnou zajímavosti většinou pocházejících rozprodejem nějaké ucelené sbírky (což byl případ právě mého denáru) .Na prodejci jsem se snažil zjistit maximum možného , ale řekl mi že je aukční dům a že nesděluje podrobnosti o původním majiteli sbírky . I mně to bylo málo , ale co se dá dělat . V koupi mince mi to pochopitelně nezabránilo ... Tolik na (do)vysvětlenou . Rád se s Tebou , zase někdy na nějakém fóru potkám , protože vím , že máš co říct , a i když si třeba nebudeme přizvukovat , věř , že si Tvůj názor vždy bedlivě přečtu a budu nad ním přemýšlet . Hodně úspěchů ve studiu a v moderátorství tohoto fóra. Cugrunt.

Jsem rád, že jsme se v klidu dohodli ... Moderátorství jsem se před časem vzdal, takže jsem "jen" registrovaný uživatel😃
Je to právě škoda, že není možné zjistit více informací k mincím, co prodával ten Polák. Nejdříve prodával denáry velkého střížku, pak zase brakteáty, evidentně šlo minimálně o dva nálezy - pohádce o rozpouštění sbírky nevěřím. Co se týká těch velkých denárů, stále spíše usuzuji, že se jednalo o část rozvláčeného depotu, protože kromě těch zlomků byly i ty celé kusy dost potlučené a zprohýbané, jako od destrukce mnohaletou orbou a dalšími zemědělskými pracemi. Kdyby se jednalo o celistvý depot, ve kterém by byly zastoupeny zlomky jakožto díly denáru, proč by v něm byly i ostatní celé mince takto poškozené? No ale abych byl ke své domněnce kritický, neznáme celý obsah nálezu, který mohl být rozprodán po částech už před dávnou dobou a teď mohly přijít na řadu jen ty "horší" kusy ... Je zde zkrátka moc nejasností a otazníků😞

Trochu jsem zalistoval v literatuře, Jaromírův denár Cach 243, s drobnými odchylkami v opisech, byl kromě Chrášťan ještě zastoupen v nálezu Ciechanow z r.1868, jehož obsah Cach přepisuje nepřesně, neodkazuje se ani na původní Menadierův popis, ve kterém je i pérovka denáru.
Dále se tímto typem denáru zabývá Vlastimil Fiala v článku : Nepublikované denáry knížete Jaromíra, ten je zřejmě z časopisu Drobná plastika, ale nevím který ročník, podle všeho někdy z 80.let, mám jen separát. Tam uvádí další exemplář, který je kombinací Cach 243/234.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.