Moderátoři: smith, jv64

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#21 13. 3. 2014, 08:57
aaa, pan ma 7 prispevku a je tu jako doma. ale dobre vam to natrel 😁 😁 😁 mate koukam noveho moderatora, ten to tu postavi do late! jinak to s tema navstevama a telefonatama apod. znam taky😞

A nejsrandovnější na tom je že má pravdu mně nevyjímaje.😳
Když my bydlíme hrozně daleko od sebe a tak se nemůžeme scházet v hospodě, já si myslím že i tuto funkci toto fórum zastává.😉
Jinak co se ceny týká, já bych za něj dal i víc.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#22 13. 3. 2014, 10:01

Cugrunt: A co bys chtěl slyšet za odbornou přednášku, když jde tedy o velkou vzácnost a neexistuje více srovnávacího materiálu a v tomto případě ani nálezové okolnosti? Tady nejsou věštci z křišťálové koule. Pokud chceš vyvozovat nějaké "odborné" hypotézy, musíš mít také dostatek podkladů, ze kterých je můžeš vydedukovat ... O symbolech a opisech si můžeš něco přečíst v odborné literatuře, ale pro toto období to jsou většinou stejně jen dohady a hypotézy (alespoň v případě těch zkratek pod kaplicí) ... Takže pokud nepřidáš nějaké nové informace, například o složení nějakého dalšího depotu, ve kterém bude tento typ zastoupen, tak nemůžeš dělat žádné nové podnětné závěry ... A ten Tvůj "střípek" do problematiky Jaromýrových ražeb nic nového nepřináší ...

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#23 13. 3. 2014, 10:15
Od polského prodávajícího jsem koupil denár Jaromír -Cach 243 , či spíše jeho torzo (viz foto - denár je ale bezpečně určitelný) . Že jde o vzácnou minci jsem pochopitelně věděl, ale že jde jen o druhou takovou , která je vůbec známa , tak to jsem opravdu netušil . Ta první byla součástí chrášťánského nálezu v roce 1897 a F.Cach ji označil jako unikát - netuším ve které sbírce se tato nachází dnes . Myslím , že pravost mého denáru se rovná jistotě . S denáry Jaromíra se ve své době běžně v Polsku obchodovalo (J.Hásková o tom vydala studii) Budu vděčný za každou informaci ,týkající se nápisů a symbolů na minci a samozřejmě i její ceny . Obrázky: ...

Ať se dívám jak se dívám, nevidím žádný dotaz, na který jsi nedostal odpověď. Samozřejmě, pokud Tě získání této vzácné mince - a to nikdo nezpochybnil, že je vzácná (něco jiného je finanční hodnota) - povede k hlubšímu zájmu o daný obor a napadnou Tě další dotazy, jistě je zde někdo rád zodpoví.

Profilový obrázek
Cugrunt

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2013

#24 13. 3. 2014, 18:49

Nemám pocit , že bych se dozvěděl něco nového , ale žasnu nad Kacurou , který má ve všem jasno . Opravdu mi nevadí , že můj "střep" u něj nemá žádnou hodnotu Co mi vadí je jeho suverenita a absence pokory před před historiky , badateli , kteří věnovali svůj život studiu právě mincí Jaromíra , kteří opravdu nehádali z křišťálové koule , a nevyvozovaly jen "nějaké dohady" ale vše co dnes víme tvrdě z šera věků vydobyli . Je toho jistě hodně ,co nevíme a proto mne právě sbírání mincí baví a občas je někde vystavím , protože víc hlav víc ví .. To byla moje hlavní motivace , proč jsem založil toto vlákno a já hlupák jsem si fakt nemyslel , že bude někdo až tak hystericky jednat a že bude střílet své odsudky. Naproti tomu jsem si myslel , že předvedení mince (i v takovém stavu v jakém je) , kdy budete mít možnost vidět skutečně vzácnou minci jaksi v reálu a ne jen na obrázku způsobí takovou minisenzaci ... Nechci vést však další polemiku na dané téma a využívám tohoto místa pro omluvu Kacurovi a zároveň slib , že ho již nebudu unavovat jakoukoli mincí , která nebude celá a nebude mít "rodokmen" , ať je třeba stará tisíc let. Rád se od něj přiučím , jak budovat sbírku těchto mincí , aby splňovaly jeho požadavky a slibuji , že i kdyby byl někde v aukci třeba groš L.Pohrobka , tak se ho bez "průvodního listu" nedotknu 😆 . Závěrem musím k mé minci dodat. Vím , že Polsko , odkud moje mince pochází , je zemí velkou ale tohle místo nálezu je jaksi nekonkrétní - fakt nevím ze kterého polského pole (či hrobu) pochází . Co ale vím je , že naše přední historička Jarmila Hásková , již v 60 letech min.st. oběh denárů JAROMÍRA v Polsku popsala . A dokonce uvedla , že nálezy těchto denárů jsou v Polsku častější než u nás ... Mě tohle vypovědělo hodně . Zdravím všechny kolegy a přeji jim tolik radosti ze sbírání mincí jakou mám já . Cugrunt.

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#25 13. 3. 2014, 19:01

Cugrunt: doporučuji knihu

Barbara Butent-Stefaniak, Dorota Malarczyk: Obieg pieniężny na Śląsku we wczesnym średniowieczu od X do połowy XII wieku, Wrocław 2009

Je podána spíše z archeologického než historického hlediska, ale obsahuje mapy a složení jednotlivých nálezů, procentuální zastoupení jednotlivých ražeb (včetně českých denárů). Stojí kolem 60 zl., takže cca 400Kč. Pomůže Ti udělat si celkový obraz o oběhu českých denárů 10. a 11. století ve Slezsku.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#26 13. 3. 2014, 19:15

Cugrunt: pane kolego, asi jste mě špatně pochopil, dokonce ani neopovrhuji historiky a badateli, sám totiž historii studuji a zrovna tato raně středověká doba mě rovněž zajímá (má BP byla na téma Vývoj a význam mincovnictví a peněžnictví 10.-12. stol. ve světle vybraných narativních pramenů). Jen jsem se pozastavil nad Vaším rozhořčením, že jste se k té minci nic nového nedozvěděl. Proto jsem oponoval, že z takového "střepu" se nedají vyvozovat žádné jednoznačné závěry, kromě těch, které už jsou v odborné literatuře popsány. A dokonce výklady badatelů k různým koruptelám a zkratkám na těchto denárech jsou mnohdy brány s výhradou a nelze (podle mě) absolutně prohlásit, že mají takový a takový význam. Obecně se přijímají některé hypotézy (zkratky mincmistrů a pod.), ale nikdy to nemůžeme tvrdit s dostatečnou jistotou, protože kromě mincí samotných k tomu nemáme žádné další pramenné doklady. Mě např. doc. Velímský ve škole téměř na každé hodině neustále říká: zkoumejte všechno kriticky ...

Omlouvám se za ten můj tón, který se mohl zdát posměšný nebo urážlivý, ale často se zde na fóru setkáváme s různými "experty", se kterými není žádná řeč, a proto už někdy preventivně nasazuji podobný styl diskuze ...

Příspívejte klidně dál, nikdo Vám v tom nebrání a všichni se rádi podíváme na další mince, jen nemůžete čekat, že se ke každé z nich rozpoutá odborná diskuze ...

Profilový obrázek
Cugrunt

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2013

#27 13. 3. 2014, 19:50

Moc děkuju. O téhle knize jsem neměl tušení . Pokusím se ji sehnat. Cugrunt.

Profilový obrázek
Cugrunt

Uživatel

Zaregistrován:
22. 3. 2013

#28 13. 3. 2014, 20:17

Kacura : Dík za vysvětlení . Já jsem asi stejně jednající člověk , jako jsi Ty a když se potkám s něčím novým , tak taky prvotně nedůvěřuji . Já jsem jen z Tebe měl pocit , že mne řadíš k těm "taky sběratelům" , kterým jde spíš než o poznání historie hlavně o byznys . Já se vůbec nepovažuji za kdovíjakého znalce a mnohdy mne ovlivňuje spíše intuice ,někdy i ty dohady a až potom se někdy dopracuji k racionálnímu poznání. Já jsem sledoval a sleduji Tvé příspěvky na tomto fóru a v mnohém jsem se přiučil ( a doufám , že tomu tak bude nadále) . Myslím , že Ti rozumím v Tvém názoru k aukcím typu Aukro . I já jsem během let , kdy občas něco koupím, či prodám , získal vysoký stupeň obezřetnosti , neb jsem si mnohokrát naběhnul . Na druhé straně se čas od času i tady občas vyskytnou zajímavosti většinou pocházejících rozprodejem nějaké ucelené sbírky (což byl případ právě mého denáru) .Na prodejci jsem se snažil zjistit maximum možného , ale řekl mi že je aukční dům a že nesděluje podrobnosti o původním majiteli sbírky . I mně to bylo málo , ale co se dá dělat . V koupi mince mi to pochopitelně nezabránilo ... Tolik na (do)vysvětlenou . Rád se s Tebou , zase někdy na nějakém fóru potkám , protože vím , že máš co říct , a i když si třeba nebudeme přizvukovat , věř , že si Tvůj názor vždy bedlivě přečtu a budu nad ním přemýšlet . Hodně úspěchů ve studiu a v moderátorství tohoto fóra. Cugrunt.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#29 13. 3. 2014, 20:35

Jsem rád, že jsme se v klidu dohodli ... Moderátorství jsem se před časem vzdal, takže jsem "jen" registrovaný uživatel😃

Je to právě škoda, že není možné zjistit více informací k mincím, co prodával ten Polák. Nejdříve prodával denáry velkého střížku, pak zase brakteáty, evidentně šlo minimálně o dva nálezy - pohádce o rozpouštění sbírky nevěřím. Co se týká těch velkých denárů, stále spíše usuzuji, že se jednalo o část rozvláčeného depotu, protože kromě těch zlomků byly i ty celé kusy dost potlučené a zprohýbané, jako od destrukce mnohaletou orbou a dalšími zemědělskými pracemi. Kdyby se jednalo o celistvý depot, ve kterém by byly zastoupeny zlomky jakožto díly denáru, proč by v něm byly i ostatní celé mince takto poškozené? No ale abych byl ke své domněnce kritický, neznáme celý obsah nálezu, který mohl být rozprodán po částech už před dávnou dobou a teď mohly přijít na řadu jen ty "horší" kusy ... Je zde zkrátka moc nejasností a otazníků😞

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#30 15. 3. 2014, 12:10

Trochu jsem zalistoval v literatuře, Jaromírův denár Cach 243, s drobnými odchylkami v opisech, byl kromě Chrášťan ještě zastoupen v nálezu Ciechanow z r.1868, jehož obsah Cach přepisuje nepřesně, neodkazuje se ani na původní Menadierův popis, ve kterém je i pérovka denáru.
Dále se tímto typem denáru zabývá Vlastimil Fiala v článku : Nepublikované denáry knížete Jaromíra, ten je zřejmě z časopisu Drobná plastika, ale nevím který ročník, podle všeho někdy z 80.let, mám jen separát. Tam uvádí další exemplář, který je kombinací Cach 243/234.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.