turtle: ono to bylo mysleno spis z hlediska sberatelstvi🙂
Suvorov: numizmatiku/sberatelstvi nelze delat levne? Holy nesmysl, jak vysvetlim nize.
Takze pokud se budeme zabyvat jen identifikovatelnymi razbami, rimske mince (4. stoleti), feniky (13.-15. stoleti), penizky se lvem Jiriho z Podebrad - od 50 Kc za kus.. je to drahe?
Sbirkove stavy vyse uvedenych veci cca od 200 Kc. U Rima, pokud to rozsirime, krasne stribrne razby z 3. stoleti od 500.
Zkratka, neni ani nutne sbirat okrajove veci, ve vetsine pripadu i pri odlozeni 200 Kc mesicne je mozne za par let vybudovat slusnou sbirku.
Docela bych rekl, ze u takoveho sbirani bude nejdrazsi literatura🙂 Ale i tam jdou naklady zredukovat (internet, koupe starych knizek v horsim stavu, knihovny, konzultace se zkusenejsimi sberateli).
Ucastnit se aukcniho silenstvi nikdo nemusi, chtel bych ale podotknout, ze kdybych kupoval veskere mince za pevne ceny v obchodech, tak me to stoji vyrazne vic nez na aukcich a nektere bych nemel sanci sehnat.
Zkratka, jde o to, urcit si realne ceny a na ty dat limity a nehledet na to, ze uspesnost bude treba 10 nebo jen 5%. U typu minci ktere jsou vyrazne dlouhodobe preplaceny (vzhledem k vzacnosti apod.) si udelat jasno, jestli je opravdu potrebuju. To same, pokud jde o spickove stavy, cim vetsi zajem o ne je, tim vice jsou opomijeny ruzne zajimavosti a vzacnosti.
V kazdem pripade by si zacatecnik mel nejdriv rozmyslet, co vlastne bude sbirat, jestli k tomu bude mit nejaky vztah (ze ho dane obdobi zajima) nebo se mu jenom libi mince a pak si udelat predstavu, co a za jakych podminek, je z daneho obdobi/oblasti mozne sbirat.
Tenzor: v podstatě máš pravdu, ačkoliv původní dotaz je značně neurčitý. Abych upřesnil to, co jsem napsal výše - přistupovat ke sběratelství s tím, že mě to nebude skoro nic stát a budu mít pěkné mince, je chyba. Numizmatika je a vždycky byla o penězích. Člověk musí mít na paměti, že pro svůj koníček musí finance obětovat a v závislosti na svých možnostech často i omezit jiné věci, nejít párkrát na pivko, vynechat divadlo atd. Tohle jsem chtěl zdůraznit, když jsem psal, že numizmatiku nelze dělat levně.
Autor dotazu se tu ptá na něco, co by si z velké části měl zodpovědět sám. Podle svých možností by si sám měl ujasnit, co je pro něj levně, protože na to tady dostane od každého jinou odpověď. Pak je třeba, aby si sám ujasnil, co je pro něj mince s historickou hodnotou, kterou dobu/zemi/panovníka by chtěl sbírat a podle svých finančních možností posoudil, jestli to utáhne dlouhodobě 🙂 Samozřejmě ho vy zkušenější tady můžete nasměrovat, poradit, doporučit atd., ale hlavní rozhodnutí je na něm, on sám by měl trochu začít bádat, hledat a přemýšlet, do čeho se chce pustit. Tolik můj názor, samozřejmě s ním nemusí ostatní souhlasit. Jinak to nebylo myšleno jako nějaká výtka pro tazatele, spíš doporučení 😉
Dneska mám nějakou psavou náladu, sakryš 😁
Carpe diem, sed memento mori!
no nevím, zajímavé a dobře zachovalé platím někdy už i více jak dukáty...🙄
I přeplácení věcí v aukcích je relativní, ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, ty zajímavé co jsem nejednou dost přeplatil bych prodal mnohem lépe a se ziskem než většinou mnohé průměrné či "výhodné" nákupy... 😕
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro upřesnění mého původního dotazu - rád bych si vybral určitého panovníka nebo určité období, kde bych sbíral mince typově (následně třeba doplnil početními, korunovačními žetony, závažím a dalšími dobovými předměty). Neláká mě kompletování číselných řad moderních mincí, kde je potřeba hledět na každý flíček, škrábanec nebo naražení hrany. Stačí mi jedna mince od daného typu. Nejvíce se mi líbí všechny ručně ražené mince, kde je každá mince trochu jiná. Existuje nějaký typově dobře sbíratelný panovník nebo dobře sbíratelné období, kde člověk nemusí dávat tisíce za jednu minci, aby získal celou typovou sbírku?
některé nízké nominály i jen do typu nebo naopak ty vyšší Tě budou stát tisíce u většíny panovníků na našem území (i bez zlatých mincí) - tudy takto cesta nevede
každé hobby dnes už něco stojí...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.