Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 11. 2009
Zdravím
Můžete mi prosím někdo poradit s tímto pr. grošem.
Snad to ještě někdo zkušený zvládne
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2008
Václav IV.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
10. 6. 2006
A veľmi, skutočne veľmi narýchlo mi to pripadá ako typ IX. ???
Zaregistrován
12. 2. 2010
Hele, pokud to vyfotíš čelně z obou stran, tak se na to mrknem....Jsem zajedno s Archym, ale mě se nezobrazuje druhá strana mince.....😉
Zaregistrován
10. 6. 2006
Rozdiel je v prevedení kresby koruny na líci a leva na rube, takisto písma. Václav IV. razil pražské groše veľmi dlhú dobu a kresba na minci sa vyvíjala. Najstaršie Václavove groše ikonograficky nadväzujú na posledné groše Karola IV. Obraz na minci sa mení a skúsený numizmatik dokáže bez literatúry určiť groš aspoň na základný typ. Rozoznávame 15 základných typov (a potom atypy, ale tie sú vzácne) kde typy rozdeľujeme na podtypy, teda varianty. Typy sa od seba odlišujú zmenami v kresbe leva a koruny, varianty v rámci typu majú rovnakú kresbu koruny a leva, odlišujú sa iným typom písma. Rozdelenie pražských grošov Václava IV. je veľmi dôležité z hľadiska ich datovania. Odporúčam základnú literatúru: Hána, J.: Pražské groše Václava IV. z let 1378-1419, tam je o tejto problematike absolútne všetko.
Zaregistrován
12. 2. 2010
Velký.....nejrůznější vykreslení lva, koruny, písma, atd.......při určování grošů Václava IV. se hledí na spoustu věcí.....něco jsem dal dokupy, tak se [mrkn(http://grossi-pragenses.webnode.cz/) a zjistíš zhruba co a jak........😉
Zaregistrován
12. 2. 2010
Tak Archy je rychlejší........a vystihl to bez jediné chyby.....takže asi tak.....😎
Zaregistrován
15. 11. 2009
všem moc děkuji za vyčerpávající odpovědi.Teprve se do toho dostávám
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.