to nic neznamená, ČNB může mít plné sklady nižších sérií a vyšší byly dány do oběhu zcela náhodou...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dracek > já bych s tím tak úplně nesouhlasil - tedy - můžou se objevit (a určitě jsou v zásobách) balíčky bankovek, které zatím banka neuvolnila (a to klidně můžou být E01), nicméně na základě dlouhodobého sledování všech nominálů mohu potvrdit, že se objevují postupně vyšší a vyšší série + adekvátně od nich vyšší sériová čísla (v rámci celé tiskové desky - tj. napříč všemi cedulemi).
Uvedu-li konkrétní příklad: v 10/2010 zachytím 200 - s. E71, pak E75, E77 ... další měsíc 3x E84, E85 ... na přelomu roku E90, E92 ... nicméně na poště jsem minulý měsíc dostal postupku 200 s. E08 (jestli ji měli v zásobě přímo na poště nebo ji dostali z banky, toť otázka, ale je to víceméně jedno).
500 Kč. Obecně je to tak, že bankovky, které lze dostat v UNC z bankomatu, resp. bankovky, které tak bylo možné dostat před nějakou ne příliš vzdálenou dobou, mají cenu nominálu. Pokud sběratelé tyto bankovky nemají z banky nebo z bankomatu, nakupují je u obchodníků s přirážkou nejčastěji nejvýše 10%. Samozřejmě, dokud jsou. To se samozřejmě netýká chybotisků, bankovek se sériovými písmeny, které se běžně nevyskytují, nebo těch sérií, u kterých je prokázaný menší výskyt. Ani jedno z toho ovšem není případ 500, série D06.
Co se týče této série: z daného vzoru je v oběhu série C a D. Zatím se zdá, že sérií D je méně, takže v budoucnu by mohla / měla být vzácnější, než série C. Momentálně ovšem mají obě cenu 500Kč (resp. nejvýše 550Kč).
Pochopitelně neplatí pro některé aukrocvoky. 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.