Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 11:49

Zdenda3 si myslí, že práve prečúral obchodníka, ktorý sa zbieraniu a predaju bankoviek venuje desiatky rokov, no napriek tomu nedokázal odhaliť skrytý investičný potenciál vzácnych bankoviek a tie mu predal úplne "zadarmo"😁 Zbieranie je zábava ! Nerušte ho prosím, nech má zo zbierania čo najväčšiu radosť. 😉

To, co si ty myslis, ze ja si myslim, nerika vubec nic o tom co ja si myslim, ale rika to neco o tom, co ty si myslis.

Jinak rad uvedu na pravou miru - jsem si vedom ze nedelam zadne super vyhodne "kaufy" z pohledu soucasne ceny. Ale jsem presvedcen o tom, ze treba za 20-30 let ceny, co jsem zaplatil, budou vypadat jako nepredstavitelne vyhodne ceny. Neco jako kdyz clovek cte dneska o tom, ze se original od Filly dal koupit v 80. letech za 30 tisic. Nebo 5000/1919 v 70. letech za 3 tisice (tusim tak nejak).

Tohle plati odjakziva u vseho mozneho - nemovitosti, sberatelstvi (obrazy, mince apod.), akcie. Samozrejme pokazde jsou bubliny, kdyz kupuje clovek v bubline, tak to trva hodne dlouho, nez se trh dostane nad bublinu. Ale skoro vzdycky se dostane (krome extremnich pripadu jako cibule tulipanu).

Kdy je tzv. "bublina" - to se vetsinou vi az po tom, kdy bublina splaskne. Spousta lidi si mysli ze to ci ono je "bublina", a ono nic. Kdyz to vsak bublina nahodou byla, tak nabydou presvedceni, ze to vedeli, ze to musel vedet kazdy. Pripady, kdy to bublina nebyla i kdyz rikali ze ano stejne jako priklady, kdy neco byla bublina, aniz by si toho vsimli, ty priklady vetsinou ani nezaznamenaji.

Tak, dal jsem ti nahlednout pod poklicku sveo uvazovani, a ted muzes ty - proc si treba myslis, ze jsem tak hloupy a naivni a myslim si, ze jsem nekoho "precural"? Porekadlo "podle sebe soudim tebe" - aplikujeme?
:twisted:

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 11:59

Ta 5000/1919 se prodala na aukci v Plzni v 70.letech za 45.000,-Kčs😉

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 12:05

Jinak tady koukam tady vladne takove legracni slovickareni ohledne slova - SBERATEL
(nevim jak je to rozsirene, minimalne rigidni zastanci jakehosi "praveho sberatelstvi" se radi nahlas projevuji:
"ja jsem sberatel, kdo je vic, ty nejsi sberatel, tahni" apod.)

Je zrejme, ze to slovo chape kazdy jinak, tedy je to ciste semanticky problem.
Hardcore "pravi sberatele" to slovo chapou nejak (mohli by zkusit napsat definici).
Pro me slovo "sberatel" je ten, co neco sbira, predevsim. A asi z nejakeho duvodu a s nejakym planem.
Tzn. tzv. "hoarder" (sberac) - nemocni lide, co shromazduji doma vsechno - nejsou sberatele (v me definici slova "sberatel.

Ale nekdo muze sbirat stare noviny, vystrizky (podle nejakeho klice), nocniky, budiky, hodinky, mince, bankovky, auta atd. Treba u tech aut - hranice mezi zberatelem a nekym, kdo chce mit proste vic aut na jezdeni, je tenka.

A na tech autech asi je nejlip videt, ze sberatel aut je proste ten, co se oznaci za sberatele. Kdyz ma nekdo x aut a oznaci se za sberatele, tak proste je sberatel, subjektivne. Neexistuje zadne objektivni meritko, ktere by presne definovalo, kdo je "sberatel aut" a kdo neni. Kdo si kupuje auta pro radost a na jezdeni se ani nebude oznacovat za "sberatele", nekdo mu muze zase naopak rikat, ze je "sberatel", ale dulezite je co si mysli on.

No a pak je tady, mam dojem ze pejorativne, nebo s jakymsi despektem, pouzivano slovo "investor". Opet semantika, treba kdyby nekdo mohl napsat co a proc si pod tim slovem predstavuje a proc temi lidmi tak pohrda, byla by to i zajimava psychoterapie a vylet do dusi ostatnich. Ale to asi nehrozi🙂

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 12:09

Ta 5000/1919 se prodala na aukci v Plzni v 70.letech za 45.000,-Kčs😉

Dik za opravu, nekde jsem to nedavno cetl, bylo tam toho vic.

45.000 je na paritu kupni sily vic jak dnesni milion, takze porad dobra investice.

Ano koupil to sberatel, ale byla to zaroven dobra investice - sakra, ted se urcite rouham...🙂

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 12:50

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:

Jinak rad uvedu na pravou miru - jsem si vedom ze nedelam zadne super vyhodne "kaufy" z pohledu soucasne ceny. Ale jsem presvedcen o tom, ze treba za 20-30 let ceny, co jsem zaplatil, budou vypadat jako nepredstavitelne vyhodne ceny.

to je docela dobre mozne, anulaty jsou urcite skvela volba, je jich malo, nesbira to zatim tolik lidi ... dnes nakoupis za 50tis/kus, za 20 let ho prodas klidne za milion ...

majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 12:54

Ale taky to byla cena slušného domu ve větším městě, který má dnes při normální údržbě cenu klidně i několik milionů (zvlášť pokud je na dobrém pozemku), takže z tohoto pohledu to tak dobrá investice zase nebyla. Ale proti tomu působí změna společenských poměrů, což je vis maior atd. atd. Uvažovat tímto způsobem musí být dost "na palici", proto se nezlobte, ale minimálně mne k debatě na toto téma nevyprovokujete. Debata nad pojmem "investor" vs "sběratel" nemá řešení, jak jsme si zde již mnohokrát ověřili. Za sebe říkám, že i když jsem rád, když vidím, že cena nějaké mé bankovky roste, pak rozhodně nekupuju proto, abych vydělal, nebo porazil inflaci.

Pokud posuzujeme výhodnost investice z čistě účetního hlediska, pak srovnáváme nákupní a prodejní cenu. Toto srovnání lze z logiky věci provést jedině v okamžiku prodeje - jinými slovy, povíme si o tom za 20 let (pokud vás bankovky nepřestanou bavit za jeden dva roky, což bývá častý případ movitých nakupujících). Samozřejmě není třeba pracovat čistě účetně a je možné zapracovat všemožné proměnné typu "náklady obětované příležitosti" a podobné pojmy, takže se to nějak rozmělní a zrelativizuje. Nicméně, není náhodou nakupování čistě podle těchto úvah podobné jako sex bez lásky? Účel to splní, ale cosi tomu tak nějak chybí. Dlouze tady rozebírat finanční aspekt (promiňte, ale neděláte skoro nic jiného) je totéž jako o tom lidem dlouze vykládat a nepostřehnout, že slečna celou dobu myslela na to, až to celé skončí a co si za ty peníze koupí. 😉

Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 12:58

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a:

Jinak tady koukam tady vladne takove legracni slovickareni ohledne slova - SBERATEL
(nevim jak je to rozsirene, minimalne rigidni zastanci jakehosi "praveho sberatelstvi" se radi nahlas projevuji:
"ja jsem sberatel, kdo je vic, ty nejsi sberatel, tahni" apod.)

ad 1) sběratelství pro nás není o schromažďování věcí, ale o zájmu o notafilii jako takovou. Trocha pokory by ti občas neškodila. Většina lidí zde na fóru má na rozdíl od tebe v oboru nemálo odpřednášeno nebo publikováno.
ad 2) Nevšiml jsem si, že by tě někdo odtud vyháněl 😉

mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 13:12

Zdenda-3-3-3-3-3-3 napsal/a: Jinak tady koukam tady vladne takove legracni slovickareni ohledne slova - SBERATEL (nevim jak je to rozsirene, minimalne rigidni zastanci jakehosi "praveho sberatelstvi" se radi nahlas projevuji: "ja jsem sberatel, kdo je vic, ty nejsi sberatel, tahni" apod.) ...

je to marné, je to marné...😉

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 13:14

Šenfi napsal/a:

ad 1) sběratelství pro nás není o schromažďování věcí, ale o zájmu o notafilii jako takovou. Trocha pokory by ti občas neškodila. Většina lidí zde na fóru má na rozdíl od tebe v oboru nemálo odpřednášeno nebo publikováno.
ad 2) Nevšiml jsem si, že by někdo odtud vyháněl 😉

1. a
    Kazdy kdo kupuje se o o to preci zajima, aspon nejakym zpusobem, to uz vyplyva z logiky veci nakupovani.

b
Chapu, ze jsou nekteri a je to super ze tu jsou (jsou aktivni?). Ale jen si mi nezda, ze jich je vic nez polovina ze vsech (muj odhad by byl ze tu je daleko nizsi, velkou vetsinu uzivatelu vidim jako nekoho, ko nikdy nepublikval).

2.
To bylo zkarikovani/zparodovani, jsem si dovolil🙂

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
8. 2. 2016, 13:14

O tom, jestli chce být daný člověk investorem, nebo sběratelem, o tom si rozhoduje každý sám. Je to svobodné rozhodnutí, které vychází z vnitřních priorit. Pokud někdo stále počítá a nevnímá krásu této záliby, stává se zněho investor. Pokud ale peníze nehrají prvotní roli a dává přednost kráse sběratelského materiálu, stává se z něho sběratel. Dále je i velký rozdíl mezi sběratelem a pouhým shromažďovatelem různých obrázků, o kterých nic neví. Krásně to je vidět na sbírkách. Jsou krásné komplety, které mají svojí přidanou hodnotu, ale jsou i sbírky, které tvoří všemožné rarity, z různých koutů světa a různého období, ale bez myšlenky.

Já se snažím být sběratel, který buduje svojí sbírku na nějakých základech uzavřeného období, chci o svém materiálu něco vědět, nechci přeplácet, ale na druhé straně se velmi snažím oddělit se od obchodního světa, který sběratelství provází.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.