Zaregistrován
9. 6. 2017
Dobrý den, mám pár odznaků, co jsou pro mě zajímavé do sbírky, ale mají dost zašlou čočku. Dá se to nějak vyleštit? Napadá mě třeba benzín nebo brusná pasta, ale nerad bych to zničil. Máte někdo s tímto zkušenosti. Na mosazných občas bývá koroze, stejná otázka, jak čistit? Budu rád za každý podnět. Děkuji . W
Zaregistrován
6. 1. 2013
Podle tohoto - nečistit, jen omýt teplou vodou, kvalitním mýdle a kartáčkem na zuby. Pošlete obrázky, takto se radit nedá.
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
25. 12. 2017
Používám EDTA III v ultrazvukové čističce. Na smalt roztok kyseliny citronové. Musíte počítat s tím, že likvidujete patinu, ale osobně preferuji tuto variantu před ponecháním postupující korozi.
Určitě nepoužívat žádné brusné a jiné mechanické čištění. Benzín nebude mít dle mého žádný efekt.
Doporučuji příp. https://www.richtera.cz/numismatics zajímavosti -> čištění mincí (ale je to hodně chemicky orientované)
Zaregistrován
9. 6. 2017
Děkuji za odpovědi. Posílám namátkou sokolský s měděnkou, ten uprostřed a na druhé fotce pan s černou hlavou. Foto odznaků se zašlou čočkou se mi nedaří vyfotit, možná jindy, až bude lepší světlo. Díky w.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.