vpravo nahoře pravá mince za 10-20Kč, zbylé dvě asi amulety
z druhé sady tři menší primitivní falza, největší asi na 80% bude také falzum(ale jistě z fotky neřeknu)
jo a ta 5Kč bude asi pravá...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Na první fotce vpravo je běžný keš z 18. století, mincovna Peking, mince pod ní je rovněž keš z 19. století. Obě jsou běžné. Odlitek vlevo není amulet, ale obchodní známka z 18. - 19. století. Zda je vzácná nevím, existují jich stovky tisíc variant.
Na spodních platidlech patina vzhledově odpovídá starým mincím a myslím, že mince nůž je pravá, ale zda je cenná nevím. Zachovaly se jich milióny v mnoha tisících variant. Běžnější z nich koupíte pod 100 dolarů za kus.
Ostatní platidla jsou vzácnější a jsou podezřele dobře zachovalé a tak si netroufám tvrdit, zda jde o původní originály, či pozdější odlitky ze starých forem.
Pokud chcete mohu Vám poslat kontakt na amerického obchodníka, který se v tom vyzná a je schopen ve většině případů rozeznat i z fotografie, zda jde originál a záleží už na Vás jak se s ním domluvíte.
Adalbert
zbytečné psát do USA, ty tři menší z druhé fotky jsou 100% novodobá falza prodávaná ve velkém(na ebay i jinde důvěřivcům) a nejsou ani moc kvalitní či věrohodná...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Tieto predmincové platidlá majú anglický názov ,,Spade money". V preklade niečo ako... peniaze v podobe rýľa alebo lopatky. Ako je spomenuté vyššie v príspevkoch, dodnes sa na zberateľskom trhu vyskytujú ako novodobé repliky, tak aj originály. Počas tisícročí ich v Číne vyprodukovali kvantá, hlavne z bronzu a bežne ich používali ako peniaze pri svojich obchodoch. Neviem či by sa tu niekto fundovane vyjadril. Ale treba si aspoň popozerať na nete príslušné obrázky, prípadne preštudovať tieto stránky.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.